En metalring med pigge op, hvor der kunne sidde et stearinlys fast. 

Sådan så nogle af de tidligste lysestager fra Middelalderen ud, forklarer Stefanie Høy Brink, museumsinspektør ved Københavns Museum.

- De blev primært brugt af de rige og kunne hejses op under loftet med et tov og hang ofte midt i huset, hvor de kunne sprede både lys og varme. Op igennem 1400-tallet blev de mere og mere dekorative og populære hos adelen og de rigeste købmænd. Efter reformationen begyndte de også at fylde i kirkerne, fortæller hun.

Lysekroner i krystal blev populære i 1600-tallet 

Udseendet på lysekronerne ændrede sig mange gange i form, størrelse og dekorationer, fordi de fulgte tidens mode og var et statussymbol, fordi de tog meget plads og kostede penge. Fra 1600-tallet blev også lysekroner i krystal et stort hit i de store købmandsgårde. Og fra 1800-tallet kunne man skifte de levende lys i lysekronen ud med gaslys og siden elektriske lyspærer. 

Det er også muligt at få lysekroner i fx messing og vintage.

- I takt med udviklingen blev lysekronerne mere og mere dekorative, for jo flere andre lyskilder, man fik, jo mere var det dekorationerne og ikke funktionaliteten, der var det vigtige ved lysekronen, siger Stefanie Høy Brink.

Lysekronen var kronjuvelen i et rum

Det er Kristine Virén, arkitekt og formidlingschef i Videncentret Bolius, helt enig i.

- Lysekronen talte helt fra begyndelsen ind i: Hvor stort rum og hvor mange lys har du råd til? Den blev ligesom kronjuvelen i et rum, hvor man samlede gæster og ville vise, hvad man havde råd til. Allerede fra 1400-tallet så vi altså flotte finesser på dem. Og fra 1600-tallet kom mere pynt og krystaller. 

- Selvom vi fik andre og bedre lyskilder i 1800-tallet med petroleumslampen, gas og elektricitet, så vi lysekronen i mange årtier frem hos det bedre borgerskab, fordi den blev ved med at være et statussymbol, forklarer hun.

I 1930’erne blev lysekronen dog fejet af banen af mere minimalistiske og akademiske designere.

- PH (Poul Henningsen, red.) var afgjort en af dem, der var med til at aflive lysekronen. Men vi tager dog stadig lysekronen ind i vores hjem nogle gange, hvis vi finder noget, der er smukt. Det er en måde at gå på opdagelse i de stilarter, der har været gennem tiden, siger Kristine Virén.

Lysekroner i hall eller over spisebord

Indretningskonsulent Rikke Christensen, Rikke Living, mener, at det kræver sit hjem at have en af de klassiske, ældre lysekroner hængende. I 2022 vil man oftest se dem i en hall eller over en trappe mellem to etager, hvis man i øvrigt har et hjem, hvor det vil passe ind.

- Vi kan dog stadig godt lide at have en slags centerpiece i hjemmet over spisebordet. Men oftest er lysekronen her erstattet af en klynge af flere pendler eller store geometriske former som cirkler eller ellipser med indbygget LED-lys, siger hun.

Nogle designere – bl.a. den danske lysekronewebshop, Nordic Crystals – har dog valgt at hylde den gammeldags lysekrone, hvor krystal er i centrum. Men i en nyfortolkning.

- Den danske og nordiske stil er blevet mere minimalistisk og rå inden for de seneste år, og derfor har vi valgt at tage udtrykket fra den klassiske krystallysekrone og give den et tvist, så den nu passer ind i det moderne nordiske hjem, siger Helene Holm, partner hos Nordic Crystals.