Pindsvinet

Villahaver er et vigtigt levested for pindsvin. Men er haven alt for pæn, får du næppe de stikkende, men nyttige pindsvin på besøg i din levende have.

Pindsvin

Pindsvin kan hjælpe dig i kampen mod dræbersnegle, da de spiser sneglenes unger. Arkivfoto.

Få en gratis frøpose

Hjælp bier, sommerfugle og andre insekter ved at plante blomster med masser af pollen og nektar. Magasinet Bolius hjælper dig i gang - i udgaven, der udkommer 21. maj 2019, følger en gratis frøpose med. Med frøposen kan du få 1-2 kvadratmeter insektvenlig have. 

Hvad kendetegner pindsvinet?

Det europæiske pindsvin (Erinaceus europaeus) er et pattedyr, der som voksen typisk vejer 800-1.500 gram og måler mellem 19 og 33 cm fra den spidse snude til enden af den korte hale. Pindsvinehunnen, som kaldes en so, er typisk en smule mindre end hannen, som kaldes en orne.

Det voksne pindsvins mest betydelige karakteristika er de 5-7.000 pigge, der dækker kroppen. Når pindsvinet føler sig truet, ruller det sig ganske enkelt sammen og kan ved hjælp af nogle særlige muskler "snøre" skind og pigge sammen om maven, så lemmer og hoved er godt beskyttet, indtil faren er drevet over.

Dyrene er overvejende nataktive og bevæger sig ofte i et adstadigt tempo i jagten på føde. Men et pindsvin kan faktisk også klatre, svømme og endda løbe over kortere distancer, hvis det føler sig truet, fx hvis det fanges i lyskeglen fra en bil. Pindsvinet går i hi fra september-oktober og vågner typisk op igen i maj.

LÆS OGSÅ: Dræbersnegle

Villahaver er i dag en af pindsvinets vigtigste levesteder

Villahaver er i dag en af pindsvinets vigtigste levesteder. Arkivfoto.

Pindsvin lever over hele landet i krat og udkanten af løvskov, men de tilpasser sig også meget nemt bymiljøer og parker. Faktisk er villahaver i dag pindsvinets vigtigste levested, da dyret her finder mange arealer med krat, træer og buske, hvor det kan bygge sin rede og skjule sig om dagen.

Pindsvin er ikke specielt territoriale, men kan leve og bevæge sig frit mellem hinanden. Dette viser sig fx ved, at der sagtens kan bo adskillige pindsvin i én have, hvis der er føde og gemmesteder nok.

Hvor mange unger får pindsvinet?

Talemåden at gøre noget "lige så forsigtigt, som pindsvin parrer sig", er ikke helt ved siden af. Således må hannen pænt vente, til hunnen sænker sine pigge, før han kan komme til.

Hunnen går drægtig lidt over 1 måned og føder typisk kuld på 4-6 unger. Meget praktisk er ungernes pigge i begyndelsen fåtallige, bløde og ligger skjult i huden.

Pindsvin bliver kønsmodne efter 1 år og kan blive op til 5 år gamle.

Hvad spiser pindsvinet?

Pindsvin tilhører den gruppe af pattedyr, der kaldes insektædere. I praksis er de dog nærmest altædende og kaster sig også fornøjet over edderkopper, orme, snegle, padder, krybdyr og fra tid til anden fugleæg og endda ådsler. Derimod er de ikke meget for vegetarisk kost men tager dog nedfaldsfrugt.

Pindsvinet bruger primært sin lugtesans til at søge føde. Det stikker snuden ned i underlaget for at snuse sig frem til, om der skulle være et egnet byttedyr i nærheden.

Kan pindsvinet begrænse antallet af dræbersnegle?

Pindsvin spiser gerne snegle og kan derfor være med til at holde antallet af fx iberiske skovsnegle ("dræbersnegle") nede.

Efter alt at dømme spiser de dog ikke så mange snegle, at enkelte pindsvin i haven gør den store forskel, hvis haven først udsættes for en regulær invasion af iberiske skovsnegle. Her skal flere bekæmpelsesmidler til.

En måde at få flere pindsvin til at flytte ind i haven, er ved at sørge for at der er rigeligt med gemmesteder i form af buskadser og tæt bevoksning

En måde at få flere pindsvin til at flytte ind i haven, er ved at sørge for at der er rigeligt med gemmesteder i form af buskadser og tæt bevoksning. Arkivfoto.

Hvordan får du flere pindsvin i haven?

Uanset hvor mange (eller få) dræbersnegle, et pindsvin kan sætte til livs, er det lille dyr en hyggelig og skattet gæst i haven.

De ses dog sjældent i velfriserede haver med græsplæne og sparsomt tilplantede bede. Med denne indretning er der ganske enkelt ikke gemmesteder til pindsvinene.

Du kan let indrette haven, så den bliver mere indbydende for dyrene. Det foregår ganske enkelt ved "at stikke hænderne i lommen og lade dem blive der", som biolog og naturvejleder Jan Kjærgaard fra Skov- og Naturstyrelsen formulerer det.

Pindsvinet har nemlig brug for gemmesteder og områder, hvor den kan finde føde. Derfor kan du med fordel lade dele af haven gro en smule til, så både pindsvinene og deres byttedyr får steder at gemme sig.

Desuden kan du også etablere kompostbunke og kvasbunke, hvor haveaffaldet får lov at formulde. Her vil pindsvinet også kunne gemme sig.

Er det en god idé at fodre pindsvinene?

Mange har lært, at man skal sætte en skål med mælk ud til pindsvinet, men det er en rigtig skidt idé. De voksne pindsvin får dårlig mave af mælk, og de unge dør ofte af at drikke det.

Ligeledes skal du undlade at give dem frugtjuice, kogte grøntsager eller anden menneskeføde, for det kan de ikke fordøje. Denne form for føde optager plads i pindsvinets mave, så der er mindre plads til den type føde, dyret kan leve af. Det kan selvsagt have stor betydning for dyrets helbred og fodertilstand.

Derimod kan du godt sætte en skål vand ud, som pindsvinene kan drikke af. Vil du hjælpe dem over en hård periode, fx i begyndelsen af maj, hvor de kommer fra dvale og har tæret på fedtressourcerne, kan du evt. drysse lidt tørfoder til hunde eller katte ud på græsplænen.

Det er vigtigt at holde lidt igen med foderet, da det også kan tiltrække uønskede gæster såsom katte og ræve eller - i værste fald - rotter.

Må du flytte pindsvinet eller holde det i fangenskab?

Det er forbudt at holde pindsvin i fangenskab, da de dør af det. Ligeledes bør du undlade at flytte pindsvin væk fra deres levested. De bliver let forvirrede på det nye opholdssted, når de ikke kan finde den hule, hvor de er vant til at opholde sig om dagen. Det kan de også dø af. Ligger pindsvinet i vejen for græsslåmaskinen, er det på sin plads at flytte det over i blomsterbedet.

Kilder og henvisninger

Kilder:

Henvisninger:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab