Helt overordnet kan du bekæmpe dræbersnegle i din have på 3 måder:

 • Manuel bekæmpelse - du indsamler sneglene og deres æg og slår dem ihjel.
 • Biologisk bekæmpelse - du bruger dræbersneglenes naturlige fjender til at bekæmpe dem.
 • Kemisk bekæmpelse - du bruger sneglegift. Du kan godt kombinere metoderne og variere imellem dem, alt efter hvor mange snegle du har i haven.

Manuel bekæmpelse: Find og indsaml sneglene

Gunnar Hansen, der er tilknyttet Haveselskabet som specialist i snegle råder først og fremmest til, at man som naboer taler sammen og allierer sig i forhold til snegleindsamlingen. Det virker bedst, hvis mange samler på en gang, så sneglene ikke bare vandrer fra have til have.

Det bedste tidspunkt at indsamle på, er om aftenen. Det er her sneglene kommer frem.

September: Saml snegleæg

Dræbersnegle lægger deres æg fra august til november. En enkel dræbersnegl kan lægge op til 400 æg på et år, hvor almindelige nøgensnegle typisk kun lægger omkring 40 æg om året.

Æggene er ganske små, 3-4 mm lange, er runde og hvidlige med en tynd kalkskal og er aldrig gennemsigtige. Læs mere om at samle snegleæg i linket herunder.

April: Saml de første snegle sammen

Når temperaturen kommer op på 8-10 grader kommer de unge snegle, der har overvintret, frem fra deres gemmesteder i kompostbunker og lignende. Læs mere om, hvordan du finder de små snegle i linket herunder.

Juli: Saml sneglene, inden de lægger æg

I juli har sneglene en størrelse, så de er nemme at få øje på. Dræbersneglene begynder at lægge deres æg i august, så juli er et godt tidspunkt at sætte ekstra hårdt ind med indsamlingen.

Sådan slår du dræbersnegle ihjel

Sådan afliver du dræbersneglene

Når du har indsamlet dræbersneglene, skal du aflive dem på den mest humane måde, og derefter begrave dem. Du kan også lade de døde snegle ligge, de vil i så fald tiltrække andre dræbersnegle og gøre indsamlingen lettere for dig. Klik på linket herunder og læs, hvordan du afliver dræbersneglene.

Uanset hvilken metode du bruger, er det en god idé at undgå berøring med sneglene, da de indeholder mange bakterier. Tag handsker på eller brug en tang til håndtering af sneglene.

Ølfælder

Snegle kan godt lide duften af øl, og derfor benyttes ølfælder ofte til indsamling af dræbersnegle.

Men husk, det er ulovligt at aflive dyr, herunder også snegle, ved drukning. Så bruger du en ølfælde, skal du indrette den, så den udelukkende fungerer som lokkemiddel, og altså ikke drukner sneglene i øllet.

Sneglespecialist Gunnar Hansen, der i sin tid opdagede dræbersneglen, beskriver desuden ølfælden som meget lidt effektiv. Hans eget forsøg over 3 dage viste, at ølfælden fangede 7 snegle på samme område, som hans selv indsamlede flere hundrede dræbersnegle med hænderne.

Biologisk bekæmpelse: Brug dræbersneglenes naturlige fjender

Voksne dræbersnegle er seje, slimede og smager bitre, så dem er der ikke mange dyr, der gider spise. Der er dog enkelte dyr, som også spiser de store snegle, og det gælder:

 • Pindsvin
 • Krager
 • Moskusænder

De unge dræbersnegle og deres æg er der flere dyr, der synes om. Det gælder bl.a.:

 • Pindsvin
 • Tudser
 • Frøer
 • Firben
 • Løbebiller
 • Mus
 • Fugle, fx solsorten
 • Stålorm

Vil du tiltrække nogle af disse dyr, kræver det, at din have ikke er alt for friseret. Flere af dyrene kan godt lide steder, hvor der er lidt vildt og tilgroet, så de kan være i fred. Det er også en god idé at have en kvasdynge, hvor biller og pindsvin kan gemme sig.

Nematoder

Nematoder er en anden metode til at bekæmpe dræbersnegle. Det er parasitiske mikroskopiske rundorme, der angriber dræbersnegle. De ca. 1 mm lange rundorme kan købes i pakker med mange millioner i hver, som skal blandes i vand og udvandes de steder i haven, hvor dræbersneglene er. Der er tale om arten Phasmarhabditis hermaphrodita, som findes i den danske natur. Dog ikke i et antal, der kan slå et stort antal dræbersnegle ned.

Nematoder angriber kun dræbersnegle, når nematoderne er på et bestemt stadie i deres livscyklus. De små rundorme kommer ind i sneglen via et hul bag på udposningen ovenpå sneglen, som kaldes kappen. Inde i sneglen frigiver rundormen bakterier, som sneglen ikke kan tåle.

Nemaoder er vært-specifikke. Det vil sige, at nematoder mod dræbersnegle ikke angriber andre dyr end dræbersnegle og andre snegle uden hus - fx agersnegle. Det betyder også, at du ikke skal frygte, at nematoderne gør skade på hverken pindsvin, fugle eller kæledyr.

Nematodernes effektivitet er ikke slået endeligt fast. Flere haveejere, bl.a. Inga C. Bach, der er fagredaktør i Haveselskabet, beretter om gode erfaringer med at bruge rundormene til at slå dræbersneglene ihjel, men i den videnskabelige litteratur er der ikke håndfaste beviser for, at nematoderne er effektive mod lige præcis dræbersnegle.

Kemisk bekæmpelse - sneglegift

Sneglegift som Ferramol skal du bruge med omtanke, og kun, hvis dit snegleproblem er meget stort.

Sneglegiften bliver ikke anbefalet af biologer, da giften også slår andre snegle ihjel, og langt de fleste snegle gør faktisk nytte ved at æde både planterester, døde dyr, ekskrementer, alger og svampe. Sneglene nedbryder primært døde blade ved at rive dem i stykker og gør på den måde næringsstofferne tilgængelige for planterne igen.

Sneglegift kan desuden ikke fjerne snegleproblemet endegyldigt. Sneglespecialist Gunnar Hansen har selv afprøvet produktet, og ifølge hans erfaring er virkningen begrænset, og virker hovedsageligt på de små snegle.

Hvis du vil bruge Ferramol eller et lignende giftstof, skal det bruges lokalt og kun i korte perioder.

Beskyt dine planter mod dræbersnegle

Hvis du ikke kan blive dræbersneglene helt kvit, kan du beskytte udvalgte områder med sneglehegn.

Sneglehegn

Et sneglehegn kan forhindre dræbersnegle i at komme ind i haven, da de ikke kan krumme sig over toppen, fordi de kommer til at hænge frit. Det er dog en dyr løsning og koster typisk fra 60-70 kr. pr. meter.

Du kan også selv lave et sneglehegn. Det kan fx laves af tynde metalplader, som du bukker i en vinkel på 45-55 grader, så der dannes en kant, der fra siden ligner et 1-tal. Det lille tag skal være ca. 6 cm bredt og vende mod det sted, hvor sneglene kommer fra. Står hegnet på jorden skal det være ca. 30 cm højt, og heraf skal de 10 cm af hegnet graves ned i jorden.

Snegletape og kobber

Kobber afgiver en svag elektrisk ladning, som afskrækker sneglene. Kobber er ret dyrt, men du kan fx vælge at sætte en ring eller et hegn af kobber rundt om særlige planter.

Der findes desuden et såkaldt snegletape af kobber, som du kan klæbe på dine højbede og på den måde afskrækker sneglene mod at kravle op til dine grøntsager.