De minimalistiske, sorte bakelit-dørgreb fra 1940’erne og 1950’erne, fik i 1960’erne og 1970’erne kamp til stregen af plasticdørhåndtagene, der var billige at producere og passede til de lette finérdøre, der blev monteret i de mange typehuse og almene boligbyggerier, der blev bygget på den tid.

- Formsproget og æstetikken i dørgrebet var sådan set det samme, men man gik bare over til plastic, fordi det var et nyt og billigere materiale. Den mest udbredte farve var grå, og derefter sort og hvid. Men i 70’erne gik man all in og kunne også få plasticdørhåndtaget i farver som gul og orange, fortæller Mille Fly, indretningsarkitekt i Studie FLYHELSTED.

Sådan tjekker du, om der har været dørhåndtag af plastic i din bolig

En måde at tjekke på, om dit hus er født med plasticdørhåndtag, er at se, om den originale farve på dørkarmen matcher den grå farve på håndtaget. Det var nemlig meget typisk for stilen i 1960’erne.

På billedet herunder ses et eksempel fra en Friis & Moltke villa i Odense. Her ønskede familien at bevare de originale detaljer, da de satte huset i stand. Således blev de fine mahognidøre restaureret, de grå plastikdørhåndtag bevaret og den originale grå farve i dørindfatningerne genskabt. Huset vandt Danske BoligArkitekters IdéPrisen 2015 for sin kompromisløse renovering.

Foto: Christina Kayser Onsgaard/Danske BoligArkitekter

Dørhåndtag af plastik blev afløst af messing og stål

Plasticdørhåndtaget blev udfaset med årene og overtaget af nogle af de mere sofistikerede og holdbare dørhåndtag i metaller som messing og stål, som Arne Jacobsen, Knud Holscher og flere andre arkitekter og formgivere designede.

Du kan stadig købe plasticdørhåndtag

Men plasticdørhåndtaget produceres og sælges stadig gennem eksempelvis Habo Danmark, der både forhandler det klassiske Coupe dørgreb og U-dørgrebet i grå eller hvid plastic.

- Salget af plasticdørhåndtag begyndte at gå ned af bakke, da mange producenter flyttede produktionen til Asien, og man efterhånden kunne producere rustfrie messing- og ståldørgreb næsten lige så billigt som plasticdørhåndtag. Det var en mere holdbar løsning, fortæller Allan Pedersen, direktør i Habo Danmark og fortsætter:

- Vi sælger stort set ikke plasticdørhåndtag til nybyggerier længere. Men de bliver stadig efterspurgt til ældre huse og almene boliger, hvor mange gerne vil udskifte eller renovere med respekt for historien. Vi sætter en ære i at kunne hjælpe dem med det, og vil derfor fortsætte med at have plastichåndtaget i vores sortiment, siger han.

Grå plasticdørhåndtag kan passe til dørkarme fodpaneler

Pernille Hjorth, arkitekt MAA og sekretariatsleder i Danske BoligArkitekter, mener også, det er vigtigt, at boligejere ikke pr. automatik smider plasticdørhåndtaget væk, når de skal renovere deres bolig.

- Når man ejer eller overtager et hus i en bestemt stil, følger der et ansvar med. Man skal forsøge at renovere med respekt for den originalitet, der følger med huset, fordi arkitekturen skal ses som en helhed. Så flytter man ind i en villa fra 60’erne eller 70’erne, der er født med fx grå plasticdørhåndtag, der passer til gråmalede dørkarme og fodpaneler, skal man tænke sig godt om, før man bare fjerner eller ødelægger dem, råder hun.

Gamle ting kan give oplevelser

Så selv om plastic kan blive skørt, knække eller bare komme til at se meget slidt ud, er det værd at overveje at få dem skiftet ud med nye eller brugte i samme stil i stedet for at sværge til metal. Det er Mille Fly helt enig i.

- Jeg har selv et typesommerhus fra 60’erne, og jeg kunne ikke drømme om at fjerne de grå plasticdørhåndtag. Formen er skøn, og det passer bare til alt andet i huset.

- Jeg synes faktisk også sagtens, man kan overveje plasticdørhåndtag i nye huse, hvis man kan få det til at passe med nogle moderne materialer. I moderne huse kan det hele godt blive lidt kedeligt og regelret, og bringer man gamle ting ind, kan man skabe nogle flere oplevelser, mener hun.