Spørg Bolius

Pollen på solceller - skal jeg vaske det af?

Hej Bolius

Mine solceller er helt gule og grønne af pollen og skidt.

Laver de strøm, når de er så beskidte, eller skal jeg vaske det af? Og i så fald hvordan?

Mvh Bo H.

Kære Bo H.

De fleste solcellepaneler i dag er som regel monteret med bypass-dioder, det vil sige, at hvis der er en fugleklat på et panel, så vil det ikke medføre, at hele panelet ikke leverer strøm.

Med bypass-dioder kan strømmen styre uden om en skygge, fx fra en mågeklat. De fleste paneler har ofte 3 bypass dioder pr. panel/modul, men hvis det er ældre paneler, kan det være, at panelerne ikke er med bypass-dioder.

Men hvis dine paneler er beskidte, vil det reducere solcellernes ydelse, så derfor skal de holdes rene, uanset om panelerne er med eller uden bypass-dioder.

Når du rengør dine paneler, skal du være opmærksom på følgende:

  • Rengør kun med vand fra vandhanen eller rengøringsmiddel, som er specielt til dette formål.
  • Du må aldrig rengøre dine paneler i solskin, da panelerne er meget varme. Varme og kulde kan ødelægge glassene, og der vil også være meget høj spænding på panelerne.
  • Rengør helst om morgenen eller aftenen, og når det er gråvejr, anlægget skal være i skygge.
  • Rengør solcellerne med en teleskopstang, så farlige situationer ikke opstår.
  • Du må ikke anvende højtryksspuler, da tætningerne på panelerne ikke kan holde tætte under tryk. Du må heller ikke bruge glasskraber, ståluld eller andre skrabe-genstande.
  • Tør evt. panelerne af med en tør klud eller en glassvaber.
  • Hvis dit vand indeholder meget kalk, kan det være en fordel at vaske solcellerne i regnvejr i stedet eller vaske med vand fra regnvandstønden, så der ikke kommer kalkaflejringer på panelerne. Kalklejeringer kan også reducere ydelsen. Det er muligt at købe forbehandlet eller blødgjort vand, som ikke indeholder kalk.

Læs mere: Sådan rengør du dine solceller

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Jesper Stensen, fagekspert

Aktuelt på forsiden