Find et postnummer

PostNords hjemmeside kan du finde alle danske postnumre ved indtaste en by eller en gade. Du kan også indtaste et postnummer og se, hvilken by der hører til. 

Danske postnumre blev indført i 1967

Tyskland var i 1941 det første land til at indføre postnumre. Danmark fulgte efter i 1967 for at gøre det lettere at sortere posten. 

I dag bruges postnummersystemet i 127 ud af verdens 193 lande. Irland, Syrien og Nordkorea er eksempler på lande, som ikke bruger postnumre. Danmarks laveste postnummer er 1000 København K, mens det højeste er 9990 Skagen.

Posttogets rute fra København afgør postnummerets størrelse

De danske postnumre viser, at postvæsenet førhen benyttede posttoge, som udgik fra København. Jo længere væk fra hovedstaden, jo højere er postnummeret. 

Postnumrene fra 1000 og op dækker således det indre København. 2000’erne dækker resten af hovedstaden. Derfra dækker 3000’erne Nordsjælland, mens numrene stiger slavisk fra 4000 til 9000, efterhånden som posttogets rute slanger sig fra resten af Sjælland, over Fyn og op til Nordjylland.

Danmarkskort over postnumre

På dette Danmarkskort kan du se de danske postnumre. Før din mus over kortet for at se postnumrene.

Prestige i postnummer

For mange mennesker har de fire tal stor betydning for et nabolags fællesskab og identitet. Der er med andre ord prestige i at bo i det rigtige postnummer. 

Der findes nabolag, som enten kæmper for eller har fået deres eget postnummer på grund af forandringer i bymiljøet. Det gælder fx nybyggerierne i 2150 Nordhavn, som før var en del af 2100 Østerbro i København. Den pæne bydel Ørestad har længe kæmpet for sit eget postnummer, fordi man ikke så sig som en del af det knap så mondæne Amager. Det er dog ikke lykkedes.

Hvilke postnumre er de dyreste i Danmark?

I 1000 København K koster en kvadratmeter bolig 63.229 kr. i foråret 2018. Det er det dyreste i hele landet.

At postnummeret kan have en effekt på huspriserne, så vi i 2004, hvor Dyssegård i Vangede skiftede postnummeret 2860 Søborg ud med sit eget 2870 Dyssegård. Herefter blev huse i området solgt for 5-10 procent mere. Samtlige af Danmarks 10 dyreste postnumre findes i enten hovedstaden eller Nordsjælland.

…og hvilke er de billigste postnumre?

Danmarks billigste postnummer findes på Lolland. I 4983 Dannemare koster en kvadratmeter 2.380 kr. Det vil sige, at Danmarks dyreste kvadratmeter i København K koster 26 gange så meget som den billigste. 

Bare fordi det er billigt, er det dog ikke nødvendigvis upopulært. 8700 Horsens, som har en kvadratmeterpris på godt 12.000 kr., blev sidste år målt til at være det mest populære postnummer i landet, når man kigger på antallet af solgte rækkehuse og villaer.  

Julemanden har sit eget postnummer

Som den eneste enkeltperson, hvis man da ellers kan sige det, har Julemanden sit eget postnummer. Det er 2412 Santa Claus/Julemanden.

Derudover er der 32 postnumre på Grønland. Fra 3900 Nuuk til 3992 Slædepatrulje Sirius.

På Færøerne er der 130 postnumre – fra 100 Tórshavn til 970 Sumba.

Hvem har flest postnumre?

Med 342 forskellige postnumre indtager København K førstepladsen på listen over byer/bydele med flest postnumre. 187 postnumre slutter på København V, mens Frederiksberg C kan bryste sig af 105 postnumre.

Hvilke postnumre er de mest kendte?

Siden indførelsen af postnumrene har nogle cifre skilt sig mere ud end andre. De fleste, som så fjernsyn før e-mailens tid, og da DR var den eneste kanal, husker sikkert postnummeret 2860 Søborg, hvor Danmarks Radios hovedsæde lå dengang. 

Der er også tv-serien 2900 Happiness, som gjorde Hellerups postnummer berømt, ligesom musikelskere kender postnummeret 8210 Aarhus V, fordi rappere som L.O.C. og U$O har været med til at sprede stjernestøv over nabolaget. 

Det mest berømte postnummer i verden må dog være 90210, der blev udødeliggjort i den amerikanske tv-serie Beverly Hills 90210.

Kan virksomheder have deres eget postnummer?

Det er kun få forundt, men store virksomheder, institutioner og offentlige myndigheder har deres eget postnumre. Det gælder:

 • Danske Bank (1092 København K)
 • Danmarks Nationalbank (1093 København K)
 • Magasin Du Nord (1095 København K)
 • A.P. Møller (1098 København K)
 • Dagbladet Børsen (1140 København K)
 • Berlingske Medier (1147 København K)
 • Egmont (1148 København K)
 • Børsen (1217 København K)
 • Folketinget (1240 København K)
 • Udenrigsministeriet (1448 København K)
 • Københavns Socialdirektorat (1592 København V)
 • Københavns Rådhus (1599 København V)
 • Tivoli A/S (1630 København V)
 • Politiken og Ekstra Bladet (1785 København V)
 • Nordea (1786 København V)
 • Dansk Industri (1787 København V)

Hvordan får man nyt postnummer?

PostNord kan sammen med kommunen oprette et nyt postnummer. Men det sker yderst sjældent. Det kræver nemlig omlægninger af maskiner, nye sundhedskort, nyt brevpapir og mange andre ting, og postnummersystemet er udelukkende sat i verden for at gøre det lettere for postvæsenet at dele post ud.

Det er dog lidt mere almindeligt, at husstande skifter postnummer til et allerede eksisterende, men det sker også kun, hvis det er en fordel for postomdelingen.

Postnummerkrige i London

Mens de danske skænderier om postnumre har været fredelige, står det anderledes til i Storbritannien. I London husker man ”postnummerkrigene” fra 2000’erne, hvor der rasede en bandekrig mellem de to kvarterer Hackney og Tottenham. 

Postnummeret var afgørende for, hvilken bande man tilhørte. Boede man i E8, hadede man fjenderne i N1. Postnummerkrigene raser i øvrigt stadig i London, og de har gennem årene krævet hundredvis af ofre.

Se liste over alle danske postnumre

Her kan du se listen over alle danske postnumre, der er tilknyttet en by eller et postdistrikt. Postnumre med ”Ufrankerede svarforsendelser”, ”Post til scanning” samt postcentre og pakkecentre er ikke medtaget på listen.