Det er både dårligt for din varmeregning og for klimaet, hvis du ikke kan regulere varmen på din radiator. Hvis din radiator bliver ved med at varme, selvom du har skruet helt ned for termostaten på radiatoren, kan det skyldes tre ting:

  1. Termostathovedet har løsnet sig og har ikke forbindelse til ventilnålen. 
  2. Termostathovedet er blevet beskadiget.
  3. Pakdåsen er for gammel og skal skiftes.

Du kan umiddelbart godt selv fikse termostathovedet eller montere et nyt. Du kan også få hjælp af en vvs'er, hvis du ikke selv har lyst til at forsøge at ordne det. Bor du til leje, skal du kontakte din udlejer.

1. Termostathovedet har løsnet sig

Hvis termostathovedet har løsnet sig, betyder det, at det varme vand i radiatoren uhindret løber rundt i systemet med det højeste vandflow på grund af en fuldt åben ventil og dermed maksimal varmeudstråling til følge.

Du kan godt selv fastgøre termostathovedet. Det gør du på én af to måder: 

  • Skub termostathovedet på plads og stram skruen øverst på den sorte krave bag termostaten med en unbrakonøgle, hvis din termostat er en ældre model.
  • Hvis termostathovedet er en nyere model, er der ikke en skrue, så her kan du stramme termostathovedet ved blot at dreje plastkraven med uret.

2. Beskadiget termostathoved

At termostathovedet ikke har forbindelse med ventilnålen, kan også skyldes, at termostatshovedet er blevet beskadiget fx efter et slag. Hvis ikke det er muligt for dig at fastgøre termostathovedet igen, kan det være, at du skal udskifte selve termostatshovedet, som du kan købe i ethvert byggemarked. 

For at løsne termostatshovedet skal du bruge den modsatte metode som beskrevet ovenfor med det løse termostathoved (løsn skruen på kraven eller drej kraven mod uret) og herefter montere et nyt.

Du kan også kontakte din lokale vvs’er, som både kan levere og udskifte termostatshovedet.

3. Pakdåsen er for gammel og skal skiftes

Sker der ikke noget, når du forsøger at regulere varmen, kan det også skyldes, at pakdåsen – som sidder inde i termostatshovedet – skal udskiftes. 
Det gør du på denne måde:

  • Vrid møtrikken (pakdåsen) ved ventilen mod uret med en tang.
  • Skru den helt ud.
  • Skru en ny pakdåse i og stram til med en tang.

En pakdåse kan du købe i ethvert byggemarked.

Når du alligevel er i gang med at udskifte eller stramme termostathovedet, kan det være en god idé at udskifte pakdåsen uanset hvad.