Spørg Bolius

Redningsåbning via udestue?

Kære Bolius

Vi har et brandteknisk problem da vi er ved at sælge huset.

Vi fik sat en udestue på huset i 1996 (Er godkendt men fik ikke oplyse om de servitutter der blev på de rum), den dækker over 2 vinduer til 2 værelser, men i tilstandsrapporten fik vi at vide at der ikke må sove nogen i de rum.

Der er 2 tophægte vinduer ved siden af hinanden i hver rum med en fri åbning på b: 0,9 x h: 0,8 m i åben stilling, vi har fået at vide på rådhuset at vi evt. kunne udskifte det ene vindue med en dør, men vi kan ikke se hvad forskel der er på 2 vinduer der kan åbnes så meget eller en dør.

Der er 2 mulige udgange fra rummene nu 1. gennem vinduerne og udestuen til det fri i samme niveau eller 2. gennem en mellemgang og soveværelset (dør ved dør) ud af vinduerne og springe ca. 4m ned, der er en dør mellem soveafdelingen og resten af huset der hvis det er mulig kan lukkes og forsinke branden lidt.

Kære Hans Chr H

Det skyldes at der fra et beboelsesrum skal være redningsåbning direkte til det fri, eller redningsmulighed gennem to døre til to af hinanden uafhængige rum.

I Eksempelsamling om brandsikring af byggeri 2012 står blandt andet om enfamiliehuse:

"7.4 Redningsåbninger
Beboelsesrum og køkken i selvstændigt rum bør udføres med redningsåbning enten som vindue, dør eller lem direkte til det fri.
Hvis der fra et rum er redningsmulighed gennem 2 af hinanden uafhængige naborum, kan redningsåbning i det pågældende rum udelades.
Princippet kan for eksempel anvendes i forbindelse med opsætning af en udestue foran en redningsåbning."

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden