Spørg Bolius

Renovering af badeværelse - skal rørene også udskiftes?

Hej Bolius.

Jeg er igang med at renovere et badeværelse med udskiftning af væg og gulvfliser samt udskiftning af blandingsbatterier tre steder. Vask, bruser og badekar.
Badeværelset er fra 1971/72 med indbygget kobberrør i væg og gulv. Der er også gulvvarme sandsynlig i jernrør.

Spørgsmålet er; at jeg er blevet oplyst/gjort opmærksom på at ved sådan en renovering skal alle rør udskiftes til plexrør og gulvvarmen også skal også laves om.

Er dette korrekt?

Da det er umulig at det skal kunne lade gøre, da rørene er støb i gulv og væg som beskrevet før og huset har forskudt plan. Dette vil kræve at man river hele huset op.

Håber på at høre fra jer.
Mvh Jørgen

Hej Jørgen.
 
Der er ikke krav om udskiftning af installationer når du renoverer fliserne. Men der er altid krav om vandtæthed af badeværelse og installationer.
Derved skal du i denne ombæring sikre vådrumsmembran under gulvfliser og på vægge. I den vandbelastede del af rummet, hvor der kan forventes vand på gulvet fra for eksempel badekar og brusenicher, skal der være tilstrækkeligt fald på gulvet til at sikre, at vandet afledes til gulvafløb.
 
Dine vand og varmerør er nu 50 år gamle. Ældre rørinstallationer af kobber- og jernrør har en begrænset levetid. Der ses flere vandskader i 60-70’er husene nu, end i andre huse.
Den tekniske levetid på jern- og kobberrør i brugsvand er på 25-100 år, mens den anbefalede brugstid er på max 50 år. Derfor ville jeg kraftigt overveje om det er muligt at udskifte rørene, nu du har åbnet konstruktionen.
Hvis du får en vandskade, vil forsikringen nok dække reparationen, men de vil ikke udskifte hele installationen, da det går under vedligehold, som du selv har en forpligtigelse til at foretage.
 
Med venlig hilsen

Christina Schjervig
Fagekspert

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden