Spørg Bolius

Renovering kælder - kan vi lægge vinyl eller microcement på gulvet, eller skal det være fliser?

Hej.

Vi vil gerne forskønne vores kælder i vores 1930'er hus med nyt gulv. Kælderen er ikke som sådan fugtig, men der er hverken fugtsikret under gulvene eller omfangsdræn, så helt tør er den jo ikke.

Vi skal derfor selvfølgelig undgå gulve med organisk materiale, men hvad med vinyl? Er det en mulighed? Eller lukker det for meget af for evt grundfugt nedefra?

Vi havde overvejet microcement, men blev frarådet det af en microcement-gulvmand, da den overfladebehandling, der forsegler overfladen, er for tæt, og man risikerer problemer med fugt nedefra.

Er klinker/fliser det bedste valg? Men hvor diffusionsåbne er de? Kan det hjælpe at gå efter uglaserede klinker/fliser?

På forhånd mange tak for råd og vejledning.

MVH Astrid

Hej Astrid

God ide med lidt forskønnelse. Start med god varme og god ventilation, så er I kommet langt.

Vinyl er derimod en rigtig dårlig idé. Du er selv inde på det. Det er alt for tæt, og I risikerer sure og dårlige miljøer under vinylen, som kan give skimmelvækst og andre dårligdomme, såsom vækst af jordbakterier mv.

Gode, gamle lerklinker er det bedste for et kældergulv. De er ganske diffusionsåbne. Pas derfor på med fliser, som er lukket med en keramisk tæt overflade.

Gå efter mindre klinker, maks. 30-40 x 30-40 cm. og så gerne lidt større fuger imellem. Så kan det ikke gå galt.

Kort svar. Men jeg håber, det kan bruges.

Læs mere her: Små forbedringer af kælderen

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden