Spørg Bolius

Renovering - kan vi beklæde ydervæggene med gipsplader for at få dem glatte og pæne?

Hej Bolius

Først. Tak for en super god hjemmeside, og altid gode råd.!

Jeg er i gang med at renovere mit hus, og har i den forbindelse en ydervæg, som har en stor lodret revne på indersiden. Jeg tænker, da der også er savsmuldstapet som skal erstattes med glasvæv samt stor afstand fra gulv til væg... at sætte gips plader op på hele vægen. Men hvad med varme/kulde, og fugt der kan gå hen og blive til skimmelsvamp?

Og findes der måske en isolerende gips plade?

Jeg har vedhæftet et par billeder fra rummet.

Venlig hilsen

Charlotte C.

Hej Charlotte

Jeg kan generelt ikke anbefale, at du bruger gipsplader uden på en (kold) ydervæg. Jeg er heller ikke stor fan af de såkaldte varmtvægsplader. Der er alt for store risici for, at der kan dannes kondens under pladerne, som så kan give fugtproblemer lige fra skimmelvækst til regulære svampeskader, samt frostskader på murværket.

Jeg vil anbefale dig, at få repareret revnerne og evt. undersøgt nærmere hvorfor der er de revner der.
Jeg synes at kunne se en del revner på den væg der, (men jeg snydes af diverse striber).

Hvis du endelig gerne vil have plader på, så skal du gå efter uorganiske plader såsom kalciumsilikatplader eller porøs gasbeton. Disse isolerer også, men har lagt bedre fugtegenskaber end gipspladerne.

Det kunne være produkter såsom Skamolpluspladen og Microtherm, (kalciumsilikat) eller Ytongs Multipor eller KEIMS iPor.

Fælles for dem alle er, at større og voldsommere revner skal udbedres først, og så skal alt gammelt tapet eller lignende fjernes. Sidstnævnte gælder i særdeleshed ved gipspladerne og varmtvægspladerne.

Hvis det er gasbeton indervægge, så kan komme langt med g-søm, (bølgesøm) som man banker ind i væggen på tværs af revnen. Og ellers kan man injicere stenlim ind i revnen, typisk via borehuller.

Er det mursten, så skal du have armeringsjern ind i liggefugerne, på tværs af revnen.

Alt sammen er noget en murer kan hjælpe dig med.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden