Spørg Bolius

Kan vi sætte glatte gipsplader direkte på bræddebeklædning?

Hej Bolius

 Vi er blevet lidt træt af skråvæggene på 1. sal i vores gamle husmandssted. Skråvæggene er beklædt med profilbrædder.

Tagkonstruktionen er ny fra 2000 (følge af decemberstormen i 1999) og er udført af tidligere ejer. Jeg går ud fra, at konstruktionen er opbygget og isoleret efter de krav, som gjalt i 2000. Jeg kan se, at dampspærren ligger lige bagved profilbrædderne.

Vi vil gerne have plane, malede skråvægge og har derfor tænkt på at sætter gipsplader op. Kan gipspladerne sættes direkte ovenpå de eksisterende profilbrædder? Skal vi evt. vælge Fermacell eller lignende mere strukturfast plade. Kunne vindgipsplader (9 mm) være en mulighed?

På forhånd tak.

Med venlig hilsen Peter H

Hej Peter H

Min klare, og måske kedelige, anbefaling er, at I skal få pillet profilbrædderne ned først.

Udover den lille nedsænkning af loftet, så er det bedst og mest sikkert at få brædderne taget ned, så du kan undersøge både dampspærren og isoleringen.

Jeg ved godt, at dette er et noget større arbejde, men det er det rigtige. Dampspærren er muligvis i orden, men det er min erfaring, at den sjældent er det. Der er sket meget indenfor dampspærre-materialer og udførelse de seneste par år, så det vil klart forbedre din første sals varmeisolering, samt nedbringe træk og kulde.

Mange har også igennem tiden lavet fejlen at hænge de relativt tunge gipsplader op i træbrædder med den voldsomme konsekvens, at loftet er faldet ned (!). For hvis brædderne kun sidder med små, tynde søm, så kan de ikke altid holde gipspladerne (og slet ikke fibergipsplader).

Så kort og kontant. Tag brædderne ned og sæt gips op i stedet for. Bedst med to lag for at sikre dig bedst i mod revner. Alternativt fibergipspladerne.

Håber du kan bruge svaret, og så god arbejdslyst.

Ps. Du mærker vægten, når de mange plader skal slæbes op. ;o)

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden