Spørg Bolius

Kan jeg sætte gipsplader direkte på pudset loft - hvad med lufttæthed og kondens?

Hej.

Jeg har et spørgsmål angående pudset loft og gipsplader.

Vil jeg svække lufttætheden samt diffusion i forhold til det oprindelige rørpudsede loft ved at skrue gipsplader direkte op under det oprindelige pudsede loft. de opskruede gipsplader vil selvfølgelig blive spartlet samt beklædt i glasvæv og malet.

På forhånd tak.

Hej hej

Svækkelsen af lufttætheden kan diskuteres. Du laver selvfølgelig huller i pudsen, men omvendt ligges der gips-pladerne på, som er lufttætte.
I gamle dage mente man, at pudsede lofter var tætte nok, og at dampdiffusionen var tilstrækkelig til at hindre kondensdannelse oppe på lofter mv. Det diskuteres stadigvæk i branchen, men de officielle kilder, som SBI siger nej.
Det handler så meget om isoleringsgraden. For har du 100 mm isolering ovenover, i et eller velventileret loft, så betyder det ingenting. Men har du fået efterisoleret med 200-300 mm, så vil der blive/være meget koldt oppe på et loft, og så er der risiko for kondensdannelse med skimmelsvampe som følge.

For at tage en moderne problemstilling, så hører man ofte om dårlige dampspærrer, som er udført mangel-fuldt, men når så der kommer gipsplader på, samt maling og fuge, så lever huset alligevel op til tæthedskravet. Men dermed er dampspærret stadigvæk mangelfuldt. Og i nogle situationer, kan det så blive ganske katastro-falt på sigt, hvis eksempelvis små fugtige luftstrømme fra køkken, bad, etc. kan finde op igennem.

En idé ville derfor være, at pille/hakke det gamle pudsloft ned, og så ellers montere en dampspærre, og så skrue gipsplader derpå. Her er det så bedst med en mellem forskalling, så gipsskruerne ikke perforere damp-spærret. For ellers kan du lige så vel skrue det på pudsen.

HUSK dog lange nok skruer! Det er ikke uset, at gipslofter dratter ned, fordi man har brug for korte skruer, som kun hang i pudslaget!

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden