Spørg Bolius

Renovering pudset facade, murer foreslår armeringsnet – er det en god metode?

Hej Bolius.

Jeg har et spørgsmål til en murer/facadeekspert.

Jeg står i opstarten af slibning+pudsning af facaden på et hus fra 1922. Huset er tidligere pudset op (ikke tyndpuds), og en tidligere ejer har desværre malet med plasticmaling på hele facaden.

Så det er ved at blive slebet af med slibemaskiner/håndslibning. Min murer vil så pudse op igen med en indfarvet hvid puds og lægge armeringsnet på hele facaden.

Nu kommer bekymringen så. Han siger, at de vil lime armeringsnettet direkte på den nu afslebne mur, altså på den gamle puds, og derefter pudse op ovenpå nettet med den indfarvede puds. Lyder det som en fornuftig måde at gøre det på? Jeg tænker at hvis de sprøjter lim af en art på hele facaden (de kaldte det selv en "primer" hørte jeg, ved ikke præcis hvad. der ligger i det), så er muren vel ikke mere åndbar, og så er jeg vel lige vidt - måske endda med et dårligere resultat, da fugten nu kun kan vandre ind og ikke ud, pga. limen...?

Det er planen ikke at male muren med det samme, men blot lade det indfarvede puds stå, og derefter male med silikat et års tid efter eller efter behov.

Hvad er jeres tanker om den proces, mureren har valgt? Er det ikke nødvendigt at pudse først, så lægge net ind, så pudse igen, eller er metoden med limning på eksisterende puds god nok?

Mvh. Simon

Hej Simon,

Det er desværre blevet meget moderne med en armeret puds på facaderne. Det er ikke altid, at det giver mening at lægge denne armering i hæftemørtel, og slet ikke på en ældre puds, som lyder på dit skriv, som at pudsen ikke fejler noget, men bare har været fejlbehandlet med plastikmaling. Den fremtidige reparation af de armeret, pudset flader bliver mere vanskeliggjort af denne overflade.

Da den eksisterende puds ikke fejler noget, kan der pudses med hydrauliske kalkmørtler som NHL. Hvis pudsen er meget medtaget efter afslibning, kan der udføres en 2 lagspuds, som består af en grov afretning af 1 lag puds og derefter en indfarvet slutpuds. 

På denne måde undgås primer, armering og senere vanskelige reparationer.

En primer består af et limstof, som binder støvet i overfladen, og sikrer en vedhæftning ved brug af efterfølgende hæftemørtel.

Ulempen ved primer, er at den er hindedannende, og derved fungerer som en plastikmaling.

Så mit råd herfra, med husets alder taget i betragtning, vil være en 2 lagspuds i NHL. NHL mørtler kan også indfarves, og senere males med silikat maling. Facaden vil altid være nem og billig at reparere på, såfremt der skulle ske skade.

Held og lykke..

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Mikkel Storgaard, murermester

Aktuelt på forsiden