Find flere uvildige undersøgelser fra Videncentret Bolius her

Antallet af anmeldte indbrud i boliger er det laveste siden i hvert fald 1996, og nu bliver lidt flere indbrud også opklaret. Ifølge tal fra Danmarks Statistik blev der rejst 1.980 sigtelser mod indbrudstyve i de 29.115 indbrud, der blev anmeldt i boliger, og det svarer til en opklaringsprocent på 6,8, eller at ca. hvert 15. indbrud opklares.

Det er første gang siden 2010-2011, at flere indbrud opklares, men der er dog stadig langt til rekorden i nyere tid i 1996, hvor opklaringsprocenten var på 11,6.

Fra 1995 til 1999 var opklaringsprocenten for indbrud i beboelse over 10 procent, men siden har den ligget under. Den var lavest i 2017 med 5,4 procent.

- Det er glædeligt, at der opklares flere indbrud, men der er fortsat mange indbrud, hvor man ikke finder gerningsmanden. Derfor er det vigtigt, at man selv gør noget for at forebygge indbrud, siger fagekspert i Videncentret Bolius, Tine R. Sode.

Hun henviser til kampagnen Bo trygt!, der skal reducere antallet af indbrud kraftigt. Her kan du læse og se videoer af, hvordan du bedst beskytter din bolig mod indbrud.

Flest indbrud opklares i Midtjylland

Der er stor forskel på, hvor mange der bliver sigtet for at have begået indbrud i boliger i forskellige egne af landet. Med en opklaringsprocent på 9,6 sigtes der forholdsvist flest i Region Midtjylland, mens opklaringsprocenten er lavest i Region Hovedstaden med 5,5 %.

Blandt kommunerne skiller Hedensted og Bornholm sig mest positivt ud - her blev flere end hvert femte indbrud opklaret.

Lav opklaringsprocent på øer og flere kommuner tæt på hovedstaden

Omvendt lykkedes det ikke politiet at sigte nogen i de få anmeldte indbrud på Læsø, Samsø, Ærø og Fanø, mens der heller ikke var nogen sigtelser i de 132 indbrud, der blev anmeldt i Vallensbæk Kommune. I Høje-Taastrup, Greve og Hørsholm Kommuner var der flere end 200 anmeldelser om indbrud i hver kommune, og her var der to sigtelser i Greve og Hørsholm og en enkelt i Høje-Taastrup.

Skab tryghed i dit hjem

Ca. 80% af alle indbrud i Danmark sker i huse. Har du sikret dit mod indbrudstyven? Besøg botrygt.dk – vores kampagneside for indbrudssikring.

Tag testen og få gode råd

Færre indbrud glæder politiet

Rigspolitiet er glad for, at antallet af indbrud i boliger er faldende.

- Indbrudskriminalitet har i flere år været et fokusområde, som vi har prioriteret højt  og vil fortsat værre det fremadrettet. Vi har haft fokus på at nedbringe antallet af begåede indbrud, hvilket er lykkedes.

- Det er glædeligt, at færre borgere bliver udsat for den ubehagelige og utrygge oplevelse, det er, at komme hjem til et gennemrodet hus eller lejlighed. Men Danmark ligger fortsat relativt højt, hvad angår indbrud i
private boliger. Derfor arbejder vi fortsat fokuseret på at få tallet endnu længere ned.

Politiets arbejde med opklaring af indbrud bliver i højere grad understøttet teknologisk - fx vores indbrudsapp, som sikrer en god og ensartet registrering af indbrud og spor. Politiet har også fokus på en bred og helhedsorienteret forebyggelsesindsats, ligesom  vi vil fortsætte og udvide samarbejdet med myndigheder, organisationer og virksomheder og lokalsamfund, skriver Rigspolitiet i en e-mail til Videncentret Bolius.