Opklaringsprocent og sigtelsesprocent

I denne artikel opererer vi med opklaringsprocent. I virkeligheden burde det hedde sigtelsesprocent, da tallet er et udtryk for, hvor mange der bliver sigtet i forhold til antal anmeldte indbrud.

At blive sigtet betyder, at politiet vurderer, at der er en rimelig grund til at mistænke en bestemt person for at have begået en bestemt forbrydelse, og det bliver man så sigtet for. At man er sigtet betyder dog ikke, at man også senere bliver dømt for fx at have begået et indbrud.

Hvor mange procent af indbrud bliver opklaret?

Antallet af anmeldte indbrud i boliger var i 2020 det laveste siden 1977, og nu bliver lidt flere indbrud også opklaret. Ifølge tal fra Danmarks Statistik blev der rejst 1.291 sigtelser mod indbrudstyve i de 17.529 indbrud, der blev anmeldt i boliger, og det svarer til en opklaringsprocent på 7,4, eller at ca. hvert 14. indbrud opklares.

Det er den højeste opklaringsprocent siden 2012, men der er dog stadig langt til rekorden i nyere tid i 1996, hvor opklaringsprocenten var på 11,6.

Fra 1995 til 1999 var opklaringsprocenten for indbrud i beboelse over 10 procent, men siden har den ligget under. Den var lavest i 2017 med 5,4 procent.

- Det er glædeligt, at der opklares flere indbrud, men der er fortsat mange indbrud, hvor man ikke finder gerningsmanden. Derfor er det vigtigt, at man selv gør noget for at forebygge indbrud, siger fagekspert i Videncentret Bolius, Tine R. Sode.

Hun henviser til indsatsen Bo trygt!, der skal reducere antallet af indbrud kraftigt. Her kan du læse og se videoer af, hvordan du bedst sikrer din bolig mod indbrud.

Flest indbrud opklares i Nordjylland

Der er stor forskel på, hvor mange der bliver sigtet for at have begået indbrud i boliger i forskellige egne af landet. Med en opklaringsprocent på 11,2 sigtes der forholdsvist flest i Region Nordjylland, og også i Region Syddanmark er opklaringsprocenten på over 10. Den er lavest i Region Hovedstaden med 4,1 %.

Høj opklaringsprocent i Aabenraa, Fredericia, Rebild og Jammerbugt

På Fanø blev det ene af de to indbrud i 2020 opklaret, og det giver en opklaringsprocent på 50. Også i  Aabenraa (22,6), Fredericia (19,2), Rebild (15,8) og Jammerbugt (15,0), blev der sigtet forholdsvist mange for indbrud i forhold til antallet af indbrud.

Få indbrud opklares i Struer og i kommuner i hovedstadsområdet

Omvendt lykkedes det ikke politiet at sigte en eneste i de 75 indbrud, der blev anmeldt i Struer Kommune i 2020. Udover mange kommuner i hovedstadsområdet er opklaringsprocenten også lav i kommuner som Billund, Odder, Brønderslev og Morsø.

Skab tryghed i dit hjem

Ca. 80% af alle indbrud i Danmark sker i huse. Har du sikret dit mod indbrudstyven? Besøg botrygt.dk – vores kampagneside for indbrudssikring.

Tag testen og få gode råd