Mindsk risikoen for indbrud i din bolig

Du kan bl.a. reducere risikoen for indbrud sådan:

 • Tilmeld dig Nabohjælp.
 • Installér udendørs lys med sensor.
 • Sæt sikringsbeslag på dine vinduer og skru glaslisterne fast med sikringsskruer,
 • Montér et dørgreb med lås på terrassedøren.
 • Skift låsen på hoveddør og kælderdør.
 • Sæt lås på skuret.
 • Klip hækken ned til højst 1,6 meter og gerne 1 meter.

Siden 2011 er antallet af indbrud i boliger i Danmark næsten faldet år for år. Særligt i de år, hvor mange arbejdede hjemme på grund af corona, var der markant færre indbrud.

I 2023 blev der anmeldt 14.787 indbrud i danske boliger, og det er det laveste antal siden 1973. Men antallet af indbrud er stort set det samme som i 2021 og 2022.

Se, hvor mange indbrud der har været i din kommune siden 2008 længere nede i artiklen.

Nu stiger antallet af indbrud

På 10 år er antallet af indbrud mere end halveret. Men i det seneste kvartal er der blevet anmeldt 5 procent flere indbrud end for et år siden.

Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og den filantropiske forening Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd, opfordrer til at sikre sit hjem bedre mod indbrud.

- Vi kan med simple midler gøre livet meget sværere for indbrudstyvene. Og det skal vi gøre, fordi vi ved, at et indbrud eller et indbrudsforsøg i ens hjem eller ens nabolag går ud over trygheden.

En af de ting, du kan gøre er at alliere dig med dine naboer.

- Det værste, en indbrudstyv ved, er uforudsigelighed og at blive set. Hjælp derfor hinanden i boligkvartererne med at holde øje med hinandens hjem. Hvis nogen er bortrejst, kan I flytte lidt rundt på deres havemøbler, parkere en bil i indkørslen eller på anden vis skabe liv og tilstedeværelse. Og møder I fremmede i kvarteret, så hils på dem og spørg eventuelt, om der er noget, I kan hjælpe med. Det vil skræmme langt de fleste indbrudstyve væk, siger Julie Kofoed, kommunikationskonsulent i Nabohjælp

Flere nye tiltag skal reducere antallet af indbrud

Der er mange ting, du selv kan gøre at mindske risikoen for indbrud i dit hjem. Men der er også andre ting på vej, der kan gøre livet mere surt for indbrudstyve:

 • Udvikling af et digitalt register over stjålne genstande, så man kan se, om en vare er meldt stjålet, når man køber brugt.
 • Et forsøg fra politiet, hvor borgere via Nabohjælps app straks får besked ved indbrud i nabolaget, så de bedre kan sikre sig mod indbrud.
 • En styrkelse af den lokale indbrudsforebyggelse, hvor 1.000 nabovenner – særligt dedikerede nabohjælpere – sætter nabohjælpen i system.

Langt færre indbrud i Kalundborg, Struer, Langeland og Solrød Kommune

I forhold til 1. kvartal 2023 har der i 1. kvartal 2024 været færre indbrud i 44 kommuner. Der har været flere indbrud i 50 kommuner og det samme antal i fire kommuner.

Det forholdsvist største fald er sket i Kalundborg, Struer, Langeland og Solrød Kommune, hvor der har været mere end 60 procent færre indbrud.

 • I Kalundborg faldt antallet af indbrud fra 16 til 5.
 • I Struer faldt antallet af indbrud fra 3 til 1.
 • På Langeland faldt antallet af indbrud fra 17 til 6.
 • I Solrød faldt antallet af indbrud fra 37 til 14.

På Læsø blev der ikke anmeldt et eneste indbrud i 1. kvartal 2024.

Stor stigning i indbrud i Ishøj, Lemvig, Tårnby og Gladsaxe

Den største procentmæssige stigning i indbrud er sket i disse fire kommuner, hvor stigningen har været på mere end 200 procent. Antallet af anmeldte indbrud steg fra 1. kvartal 2023 til 1. kvartal 2024:

 • Ishøj: 4 til 17
 • Lemvig: 1 til 4
 • Tårnby: 5 til 18
 • Gladsaxe: 40 til 122.

Flest indbrud i Aarhus, København og Gladsaxe

I totale tal har Aarhus Kommune haft markant flest indbrud i  1. kvartal 2024 med 348 anmeldte indbrud i boliger – en stigning på 30 procent i forhold til for et år siden. København er nummer to på listen med 205 indbrud.

Både Gladsaxe, Gentofte, Kolding, Esbjerg og Silkeborg har haft flere indbrud end Odense og Aalborg, selv om de har nogle færre indbyggere.

Se indbrud i din kommune

På Videncentret Bolius' Danmarkskort herunder kan du se udviklingen i anmeldte indbrud i boliger i alle danske kommuner fra 2008 og frem til og med 1. kvartal 2024. Klik på din kommune på kortet og se antallet af indbrud i din kommune.

Farven på kortet angiver, hvor mange indbrud der er i 1. kvartal 2024 i forhold til antallet af husstande. Hermed kan du se, hvor der er forholdsvist flest og færrest indbrud. Jo mørkere farven er på kortet, jo flere indbrud er der pr. husstand.

Når du klikker på en kommune, kan du bl.a. se, hvornår der har været flest og færrest indbrud, hvordan kommunen er placeret i forhold til landsgennemsnittet, og hvilken præcis placering kommunen har på listen ud af de i alt 98 danske kommuner.

Færrest indbrud pr. husstand
Flest indbrud pr. husstand
 
 
 
 
 

Her er der flest og færrest indbrud i forhold til husstande

I forhold til, hvor mange husstande der er i en kommune, er det specielt i nogle af omegnskommunerne til København, der er flest indbrud. Således topper Gladsaxe, Gentofte og Herlev denne liste, mens også Lyngby-Taarbæk og Hørsholm er med på top 10. Også flere jyske kommuner har forholdsvist mange indbrud.

Omvendt er der forholdsvist få indbrud i en række mindre jyske og sjællandske kommuner, mens også Læsø, Bornholm og Frederiksberg er med på 'bund 10-listen'.

Allerød Kommune, der tidligere har haft mange indbrud, er også med på listen.

- Vi er rigtig glade for at følge den meget positive udvikling i Allerød Kommune, hvor borgerne er gået sammen om at bekæmpe indbrud i private hjem. Vi ved, at Nabohjælp er et veldokumenteret middel til at forebygge indbrud. Det kan derfor ikke udelukkes, at de mange nabohjælpere i kommunen er forklaringen på den meget positive udvikling, siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt

Top 10: Kommuner med flest indbrud i forhold til antal husstande 1. kvartal 2024

 1. Gladsaxe
 2. Gentofte
 3. Herlev
 4. Billund
 5. Lyngby-Taarbæk
 6. Odder
 7. Norddjurs
 8. Hørsholm
 9. Kolding
 10. Helsingør

Bund 10: Kommuner med færrest indbrud i forhold til antal husstande 1. kvartal 2024

 1. Læsø
 2. Struer
 3. Kalundborg
 4. Bornholm
 5. Odsherred
 6. Frederiksberg
 7. Lemvig
 8. Thisted
 9. Holbæk
 10. Allerød

'4 trin: Sådan sikrer du din bolig mod indbrud'

Flere indbrud i Region Hovedstaden og Midtjylland

Der blev anmeldt færre indbrud i tre af de fem regioner i 1. kvartal 2024 forhold til 1. kvartal 2023. Særligt i Region Sjælland og Nordjylland var der færre indbrud.

Modsat blev der anmeldt betydeligt flere indbrud i Region Hovedstaden og Midtjylland.

Her kan du se anmeldte indbrud i 1. kvartal 2024 i de fem regioner. I parentes udviklingen i procent i forhold til 1. kvartal 2023.

 • Hovedstaden: 1.146 (23,0 %)
 • Midtjylland: 988 (19,8 %)
 • Syddanmark: 742 (-2,9 %)
 • Nordjylland: 220 (-19,1 %)
 • Sjælland: 339 (-30,1 %)