Find flere uvildige undersøgelser fra Videncentret Bolius her

Færre og færre danskere oplever at komme hjem til en bolig, der har været udsat for indbrud. I 2019 blev der anmeldt 24.553 indbrud i danske huse, lejligheder og sommerhuse, og det er det laveste antal siden 1982, viser opgørelser fra Danmarks Statistik. 

I 2009 toppede indbruddene med 48.614, og der er altså næsten sket en halvering siden.

Siden 2011 er antallet af indbrud i boliger faldet år for år. Fra 2018 til 2019 var faldet på hele 17 procent.

Faldet har dog formentlig været endnu større. 1. januar 2018 trådte en ny indbrudsparagraf (§ 276a) i kraft, og den betyder, at en række anmeldelser, der tidligere blev registreret som tyveri, nu registreres som indbrud.

Målrettet indsats holder tyvene væk

Faldet glæder programleder i Bo trygt!, Britt Wendelboe.

- Det er en rigtig god nyhed, at vi har haft så relativt få indbrud i Danmark sidste år, når vi sammenligner med tidligere år. Det er resultatet af mange menneskers, nabolags og organisationers indsats for at gøre livet surt for indbrudstyvene, og det er noget, vi alle bør glæde os over.

- Frygten for indbrud er noget af det, der påvirker danskernes tryghed allermest i en negativ retning, og derfor er der fortsat brug for, at vi alle sammen gør en målrettet indsats for at holde tyvene ude. Ikke bare af vores eget hjem, men af hele nabolaget, siger hun.

Få gode råd mod indbrud på Bo trygt!

Der sker flere end tre gange så mange indbrud i private hjem i Danmark som i vores nabolande pr. indbygger, og tanken om indbrud i eget hjem gør hver fjerde dansker utryg.

Derfor står TrygFonden og Realdania sammen med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd (DKR) bag indsatsen Bo trygt!, hvor målet er at reducere antallet af indbrud i private hjem fra over 29.000 til under 10.000 om året.

Kun hvert 12. hus i Danmark er godt eller meget godt sikret mod indbrud, mens to tredjedele af husenes sikringsniveau vurderes som meget usikker eller mindre sikker.

Få gode råd til, hvordan du let sikrer dit hus mod indbrud på botrygt.dk

Stort fald i indbrud på Langeland og i Sønderborg Kommune

Fra 4. kvartal 2018 til 4. kvartal 2019 blev der anmeldt færre indbrud i 71 kommuner, mens der var flere indbrud i 26 kommuner.

Nogle af de største procentmæssige fald er sket i Langeland Kommune, hvor der blev anmeldt 3 indbrud i 4. kvartal 2019 mod 19 indbrud i samme kvartal året før, mens antallet af indbrud i boliger i Sønderborg Kommune faldt fra 209 til 58.

I Samsø, Struer, Dragør, Hjørring og Lemvig Kommuner blev der blev anmeldt mindst dobbelt så mange indbrud. Fx blev der i Hjørring Kommune anmeldt 129 indbrud i 4. kvartal 2019 mod 61 indbrud i samme kvartal året før.

Se indbrud i din kommune

På Videncentret Bolius' Danmarkskort herunder kan du se udviklingen i anmeldte indbrud i boliger i alle danske kommuner siden 2007 og frem til og med 4. kvartal 2019. Klik på din kommune på kortet og se antallet af indbrud i din kommune.

Farven på kortet angiver, hvor mange indbrud der er i forhold til antallet af husstande, så du kan se, hvor der er forholdsvist flest indbrud. Jo mørkere farven er på kortet, jo flere indbrud er der pr. husstand.

Flest indbrud i Nordsjælland og hovedstadsområdet

Det er især i kommunerne omkring København, at der er flest indbrud i forhold til, hvor mange der bor der. Rudersdal, Dragør og Solrød topper listen, mens Sorø Kommune er den eneste på top 10-listen, der ligger et andet sted. Billund er nr. 11 på listen, og er altså den jyske kommune, der har forholdsvist flest indbrud.

Seks af kommunerne på top 10-listen ligger nord for København.

- At der er så mange indbrud i de nordsjællandske kommuner skyldes formentlig, at der er større værdier i boligerne – især designermøbler og designerlamper – og samtidig er infrastrukturen god, så det er nemt at komme væk. Nogle af boligerne kan ligge gemt bag hegn og hæk, og så er det nemmere at være skjult, når man bryder ind, siger fagekspert i Videncentret Bolius, Tine R. Sode.

Top 10: Kommuner med flest indbrud i forhold til antal husstande

 1. Rudersdal
 2. Dragør
 3. Solrød
 4. Gentofte
 5. Hørsholm
 6. Helsingør
 7. Allerød
 8. Vallensbæk
 9. Fredensborg
 10. Sorø
Færrest indbrud pr. husstand
Flest indbrud pr. husstand

'4 trin: Sådan sikrer du din bolig mod indbrud'

Færre indbrud i hele landet

I alle fem danske regioner har indbrudstyvene taget det mere roligt. Faldet fra 4. kvartal 2018 til 4. kvartal 2019 har været størst i Syddanmark og Nordjylland og lavest i hovedstadsområdet.

Her kan du se anmeldte indbrud i 4. kvartal 2019 i de fem regioner, i parentes fald i procent i forhold til 4. kvartal 2018.

 • Hovedstaden: 2.662 (-9,1 %)
 • Syddanmark: 1.548 (-30,6 %)
 • Midtjylland: 1.460 (-12,5 %)
 • Sjælland: 1.189 (-11,3 %)
 • Nordjylland: 576 (-23,7 %)