Mindsk risikoen for indbrud i din bolig

At arbejde hjemme er langt fra det eneste, der reducerer risikoen for indbrud. Du kan bl.a.

 • Tilmelde dig Nabohjælp.
 • Installere udendørs lys med sensor.
 • Sætte sikringsbeslag på dine vinduer og skrue glaslisterne fast med sikringsskruer,
 • Montere et dørgreb med lås på terrassedøren.
 • Skifte låsen på hoveddør og kælderdør.
 • Sætte lås på skuret.
 • Klippe hækken ned til højst 1,6 meter og gerne 1 meter.

Mindre stigning i antallet af indbrud

Den nyeste oversigt fra Danmarks Statistik over indbrud viser, at der i årets første kvartal blev anmeldt 3.729 indbrud mod 3.294 indbrud i samme periode sidste år – en stigning på 13 pct. Stigningen vurderes at hænge sammen med genåbningen af samfundet, der betyder, at mange ikke længere arbejder hjemmefra i samme grad som sidste år.

I 2021 var store dele af samfundet lukket ned i første kvartal, og det er dokumenteret, at det havde en positiv effekt på antallet af indbrud. Den effekt er aftaget i første kvartal i 2022, hvor samfundet ikke i samme grad har været påvirket af coronarestriktioner.

- Antallet af indbrud vokser desværre igen efter det store fald, vi så under corona. Derfor er der i høj grad brug for, at vi alle gør en øget indsats for at forebygge indbrud. Det er også vigtigt, at grundejerforeninger og indbrudsplagede kommuner sætter indbrudsforebyggelse på dagsordenen, og i Bo trygt oplever vi heldigvis en stigende interesse fra flere sider for at forebygge indbrud, siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og Foreningen Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Få gode råd mod indbrud på Bo trygt!

Der sker flere end tre gange så mange indbrud i private hjem i Danmark som i vores nabolande pr. indbygger, og tanken om indbrud i eget hjem gør hver fjerde dansker utryg.

Derfor står TrygFonden og Realdania sammen med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd (DKR) bag indsatsen Bo trygt!, hvor målet er at reducere antallet af indbrud i private hjem fra over 29.000 til under 10.000 om året.

Kun hvert 12. hus i Danmark er godt eller meget godt sikret mod indbrud, mens to tredjedele af husenes sikringsniveau vurderes som meget usikker eller mindre sikker.

Få gode råd til, hvordan du let sikrer dit hus mod indbrud på botrygt.dk

Langt færre indbrud i Ringsted, Faxe og på Langeland

I Ringsted, Faxe og Langeland Kommune blev der anmeldt langt færre indbrud i 1. kvartal af 2022, end der gjorde året før. I Ringsted faldt antallet af indbrud fra 23 til 7, i Faxe fra 36 til 11 og på Langeland fra 8 til 3.

Langeland Kommune er dermed også blandt de kommuner, der har haft absolut færrest indbrud i årets første måneder, og alle kommuner med færre indbrud er ligesom Langeland øer. Det drejer sig om Læsø og Fanø, der ikke har haft et eneste indbrud i perioden, og så Ærø, Bornholm og Samsø, der hver især har haft en enkelt anmeldelse om indbrud.

Stor stigning i indbrud i Vejen, Thisted og Aalborg

Omvendt er den største procentmæssige stigning i indbrud sket i Vejen Kommune, hvor der blev anmeldt 52 indbrud i 1. kvartal 2022 mod 11 indbrud i 1. kvartal 2021. I Thisted Kommune steg antallet af indbrud fra 11 til 46 og i Aalborg Kommune fra 66 til 180.

I totale tal er Aalborg Kommune med 180 indbrud i årets første kvartal kun overgået af Aarhus Kommune med 388, mens nummer tre på listen København med 179 - blot et enkelt indbrud mindre end i Aalborg.

Se indbrud i din kommune

På Videncentret Bolius' Danmarkskort herunder kan du se udviklingen i anmeldte indbrud i boliger i alle danske kommuner fra 2008 og frem til og med 1. kvartal 2022. Klik på din kommune på kortet og se antallet af indbrud i din kommune.

Farven på kortet angiver, hvor mange indbrud der er i forhold til antallet af husstande i 1. kvartal 2022, så du kan se, hvor der er forholdsvist flest og færrest indbrud. Jo mørkere farven er på kortet, jo flere indbrud er der pr. husstand.

Når du klikker på en kommune, kan du bla. se, hvornår der har været flest og færrest indbrud, hvordan kommunen er placeret i forhold til landsgennemsnittet, og hvilken præcis placering kommunen har på listen ud af de i alt 98 danske kommuner.

Færrest indbrud pr. husstand
Flest indbrud pr. husstand
 
 
 
 
 

Top 10: Kommuner med flest indbrud i forhold til antal husstande 1. kvartal 2022

 1. Greve
 2. Hørsholm
 3. Gentofte
 4. Rudersdal
 5. Vallensbæk
 6. Vejen
 7. Lyngby-Taarbæk
 8. Furesø
 9. Hvidovre
 10. Helsingør

Bund 10: Kommuner med færrest indbrud i forhold til antal husstande 1. kvartal 2022

 1. Fanø
 2. Læsø
 3. Bornholm
 4. Ærø
 5. Lemvig
 6. Frederikshavn
 7. Ringsted
 8. Skive
 9. Langeland
 10. Samsø

'4 trin: Sådan sikrer du din bolig mod indbrud'

Færre indbrud i Region Sjælland - flere alle andre steder

Der blev anmeldt flere indbrud i fire af de fem regioner i forhold til samme periode sidste år. I Region Syddanmark steg antallet af indbrud med 12,5 procent, i Region Midtjylland med 26,2 procent og i Region Hovedstaden med 6,4 procent. I Region Nordjylland er stigningen på hele 93 procent, men her er det værd at bemærke, at det totale antal indbrud på 357 er lavere end i nogen af de andre regioner.

Derimod faldt antallet af indbrud i Region Sjælland, hvor der med 510 indbrud er sket et fald på 13,6 procent siden 1. kvartal 2021.

Her kan du se anmeldte indbrud i 1. kvartal 2022 i de fem regioner. I parentes udviklingen i procent i forhold til 1. kvartal 2021.

 • Syddanmark: 731 (12,5 %)
 • Nordjylland: 357 (93 %)
 • Midtjylland: 911 (26,2 %)
 • Hovedstaden: 1.215 (6,4 %)
 • Sjælland: 531 (-13,6 %)