Indbruddene i de danske boliger fortsætter med at falde. I 2. kvartal 2019 blev der anmeldt 4.947 indbrud i beboelser - huse, lejligheder og sommerhuse - og så få indbrud på et enkelt kvartal har der ikke været siden 2. kvartal 1982, hvor der blev anmeldt 4.655 indbrud.

Siden 2011 er antallet af indbrud i boliger faldet år for år. I 2018 blev der anmeldt 28.675 indbrud i beboelser, et lille fald på 1,3 procent i forhold til 2017.

Faldet har dog formentlig været endnu større. 1. januar 2018 trådte en ny indbrudsparagraf (§ 276a) i kraft, og den betyder, at en række anmeldelser, der tidligere blev registreret som tyveri, nu registreres som indbrud.

Stort fald i indbrud i Rebild, Struer, Thisted, Nordfyns, Næstved og Frederikshavn

På landsplan faldt de anmeldte indbrud med 21 procent fra 2. kvartal 2018 til 2. kvartal 2019.

Der var færre indbrud i 66 kommuner, mens der blev anmeldt flere i 30 kommuner.

Det største fald er sket i Rebild, Struer, Thisted, Nordfyns, Næstved og Frederikshavn Kommuner, hvor der blev anmeldt 67-81 procent færre indbrud.

I fem kommuner blev der anmeldt mindst dobbelt så mange indbrud - Dragør, Ærø, Frederikssund, Albertslund og Samsø. På på Ærø og Samsø skyldtes udviklingen, at der var meget få indbrud året før.

På Læsø blev der ikke anmeldt et eneste indbrud i 2. kvartal 2019.

Få gode råd mod indbrud på Bo trygt!


Der sker flere end tre gange så mange indbrud i private hjem i Danmark som i vores nabolande pr. indbygger, og tanken om indbrud i eget hjem gør hver fjerde dansker utryg.

Derfor står TrygFonden og Realdania sammen med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd (DKR) bag indsatsen Bo trygt!, hvor målet er at reducere antallet af indbrud i private hjem fra over 29.000 til under 10.000 om året.

Kun hvert 12. hus i Danmark er godt eller meget godt sikret mod indbrud, mens to tredjedele af husenes sikringsniveau vurderes som meget usikker eller mindre sikker.

Få gode råd til, hvordan du let sikrer dit hus mod indbrud på botrygt.dk

Se indbrud i din kommune

På Videncentret Bolius' Danmarkskort herunder kan du se udviklingen i anmeldte indbrud i boliger i alle danske kommuner siden 2007 og frem til og med 2. kvartal 2019. Klik på din kommune på kortet og se antallet af indbrud i din kommune.

Farven på kortet angiver, hvor mange indbrud der er i forhold til antallet af husstande, så du kan se, hvor der er forholdsvist flest indbrud. Jo mørkere farven er på kortet, jo flere indbrud er der pr. husstand.

Som farven angiver, er det især nord for København, at der er mange indbrud i forhold til, hvor mange der bor der. Halvdelen af kommunerne på top 10-listen ligger nord for København.

- At der er så mange indbrud i de nordsjællandske kommuner skyldes formentlig, at der er større værdier i boligerne – især designermøbler og designerlamper – og samtidig er infrastrukturen god, så det er nemt at komme væk. Nogle af boligerne kan ligge gemt bag hegn og hæk, og så er det nemmere at være skjult, når man bryder ind, siger fagekspert i Videncentret Bolius, Tine R. Sode.

Mens stort set alle kommuner med forholdvist flest indbrud normalt ligger i hovedstadsområdet, er der sket en større spredning denne gang. Både Lolland, Syddjurs og Nyborg Kommuner er således med på den nye top 10-liste,

Top 10: Kommuner med flest indbrud i forhold til antal husstande

 

 1. Gladsaxe
 2. Dragør
 3. Rudersdal
 4. Lolland
 5. Gentofte
 6. Glostrup
 7. Syddjurs
 8. Hørsholm
 9. Greve
 10. Nyborg
Færrest indbrud pr. husstand
Flest indbrud pr. husstand

'4 trin: Sådan sikrer du din bolig mod indbrud'

Færre indbrud i hele landet

I alle fem danske regioner har indbrudstyvene taget det mere roligt. Faldet fra 2. kvartal 2018 til 2. kvartal 2019 har været størst i Nordjylland og lavest i hovedstadsområdet.

Her kan du se anmeldte indbrud i 2. kvartal 2019 i de fem regioner, i parentes fald i procent i forhold til 2. kvartal 2018.

  • Nordjylland: 325 (-35,3 %)

  • Midtjylland: 1.077 (-27,9 %)

  • Sjælland: 705 (-27,9 %)

  • Syddanmark: 1.095 (-22,9 %)

  • Hovedstaden: 1.743 (-6,9 %)