Må vi vise dig en infografik?
Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.
Mindsk risikoen for indbrud i din bolig
Du kan bl.a. reducere risikoen for indbrud sådan:
- Tilmeld dig Nabohjælp.
- Installér udendørs lys med sensor.
- Sæt sikringsbeslag på dine vinduer og skru glaslisterne fast med sikringsskruer,
- Montér et dørgreb med lås på terrassedøren.
- Skift låsen på hoveddør og kælderdør.
- Sæt lås på skuret.
- Klip hækken ned til højst 1,6 meter og gerne 1 meter.
Siden 2011 er antallet af indbrud i boliger i Danmark næsten faldet år for år. Særligt i de år, hvor mange arbejdede hjemme på grund af corona, var der markant færre indbrud.
I 2023 blev der anmeldt 14.787 indbrud i danske boliger, og det er det laveste antal siden 1973. Men antallet af indbrud er stort set det samme som i 2021 og 2022.
Se, hvor mange indbrud der har været i din kommune i alle kvartaler siden 1. khvartal 2008 længere nede i artiklen.
Færre indbrud – igen
Mens der blev anmeldt lidt flere indbrud i 1. kvartal 2024, faldt antallet af indbrud i 2. kvartal 2024 med 4 procent i forhold til for et år siden.
2.972 indbrud blev der anmeldt i 2. kvartal 2024, og det er det næstlaveste antal i et 2. kvartal siden i hvert fald 1979 – kun i 2. kvartal 2020, hvor en stor del af Danmark var lukket ned en del af tiden på grund af corona, blev der anmeldt lidt færre indbrud.
Flere nye tiltag skal reducere antallet af indbrud
Der er mange ting, du selv kan gøre at mindske risikoen for indbrud i dit hjem. Men der er også andre ting på vej, der kan gøre livet mere surt for indbrudstyve:
- Udvikling af et digitalt register over stjålne genstande, så man kan se, om en vare er meldt stjålet, når man køber brugt.
- Et forsøg fra politiet, hvor borgere via Nabohjælps app straks får besked ved indbrud i nabolaget, så de bedre kan sikre sig mod indbrud.
- En styrkelse af den lokale indbrudsforebyggelse, hvor 1.000 nabovenner – særligt dedikerede nabohjælpere – sætter nabohjælpen i system.
Langt færre indbrud i Halsnæs, Morsø, Tårnby og Sorø Kommune
I forhold til 2. kvartal 2023 har der i 2. kvartal 2024 været færre indbrud i 51 kommuner. Der har været flere indbrud i 40 kommuner og det samme antal i 7 kommuner.
Det forholdsvist største fald er sket i Halsnæs, Morsø, Tårnby, Sorø og Lejre Kommune, hvor der har været mere end 70 procent færre indbrud.
- I Halsnæs faldt antallet af indbrud fra 24 til 4.
- I Morsø faldt antallet af indbrud fra 17 til 3.
- I Tårnby faldt antallet af indbrud fra 29 til 6.
- I Sorø faldt antallet af indbrud fra 18 til 4.
- I Lejre faldt antallet af indbrud fra 17 til 5.
På Fanø, Læsø, Samsø og Ærø blev der ikke anmeldt et eneste indbrud i 2. kvartal 2024.
Stor stigning i indbrud i Albertslund, Vallensbæk, Ballerup og Jammerbugt
Den største procentmæssige stigning i indbrud er sket i de tre omegnskommuner til København, Albertslund, Vallensbæk og Ballerup, samt i Jammerbugt i Nordjylland, hvor stigningen har været på 175-733 procent. Antallet af anmeldte indbrud steg fra 2. kvartal 2023 til 2. kvartal 2024:
- Albertslund: Fra 3 til 25
- Vallensbæk: Fra 3 til 13
- Ballerup: Fra 20 til 55
- Jammerbugt: Fra 4 til 11.
Flest indbrud i Aarhus, København, Odense – og Rudersdal
I totale tal har Aarhus Kommune igen haft flest indbrud i 2. kvartal 2024 med 263 anmeldte indbrud i boliger. København er nummer to på listen med 237 indbrud, mens Odense har 109 indbrud på tredjepladsen.
De to nordsjællandske kommuner, Rudersdal og Gentofte, har haft flere indbrud end Esbjerg, selv om de har nogle færre indbyggere. Med 59 indbrud er landets tredjestørste kommune, Aalborg, helt nede på 12. pladsen.
Se indbrud i din kommune
På Videncentret Bolius' Danmarkskort herunder kan du se udviklingen i anmeldte indbrud i boliger i alle danske kommuner fra 2008 og frem til og med 2. kvartal 2024. Klik på din kommune på kortet og se antallet af indbrud i din kommune.
Farven på kortet angiver, hvor mange indbrud der er i 2. kvartal 2024 i forhold til antallet af husstande. Hermed kan du se, hvor der er forholdsvist flest og færrest indbrud. Jo mørkere farven er på kortet, jo flere indbrud er der pr. husstand.
Når du klikker på en kommune, kan du bl.a. se, hvornår der har været flest og færrest indbrud, hvordan kommunen er placeret i forhold til landsgennemsnittet, og hvilken præcis placering kommunen har på listen ud af de i alt 98 danske kommuner.
#navn#
Kommunen rangerer som nummer #geoMeta.0.rangering# ud af 98 på listen over kommuner med flest indbrud pr. husstand.
Seneste antal: #geoMeta.0.current# (#geoMeta.0.indbrudprhusstandfmt# indbrud pr. 1.000 husstande)
Højeste antal: #aggregate.0.maxValue# (#aggregate.0.maxTime#)
Laveste antal: #aggregate.0.minValue# (#aggregate.0.minTime#)
Her er der flest og færrest indbrud i forhold til husstande
I forhold til, hvor mange husstande der er i en kommune, er det specielt i nogle af omegnskommunerne til København, der er flest indbrud. Således topper Furesø, Rudersdal og Gentofte denne liste, og Ikast-Brande er på fjerdepladsen den eneste kommune udenfor hovedstadsområdet, der er i top 10.
Omvendt er der forholdsvist få indbrud i mange af ø-kommunerne, mens også Halsnæs, Sorø og Tårnby er med på 'bund 10-listen'.
Top 10: Kommuner med flest indbrud i forhold til antal husstande 2. kvartal 2024
- Furesø
- Rudersdal
- Gentofte
- Ikast-Brande
- Ballerup
- Hørsholm
- Gladsaxe
- Egedal
- Albertslund
- Glostrup
Bund 10: Kommuner med færrest indbrud i forhold til antal husstande 2. kvartal 2024
- Fanø
- Læsø
- Samsø
- Ærø
- Bornholm
- Halsnæs
- Sorø
- Langeland
- Morsø
- Tårnby
'4 trin: Sådan sikrer du din bolig mod indbrud'
Flere indbrud i Region Hovedstaden –fald i de andre regioner
Region Hovedstaden er den eneste region, hvor der er blevet anmeldt flere indbrud i boliger i 2. kvartal 2024 forhold til 2. kvartal 2023. I de fire andre regioner var der færre indbrud, særligt i Region Sjælland var der færre indbrud.
Her kan du se anmeldte indbrud i 2. kvartal 2024 i de fem regioner. I parentes udviklingen i procent i forhold til 2. kvartal 2023.
- Hovedstaden: 1.136 (7,4 %)
- Nordjylland: 200 (-1,0 %)
- Syddanmark: 576 (-3,4 %)
- Midtjylland: 777 (-6,3 %)
- Sjælland: 280 (-32,9 %)