Må vi vise dig en infografik?
Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.
Mindsk risikoen for indbrud i din bolig
Du kan bl.a. reducere risikoen for indbrud ved at:
- Tilmelde dig Nabohjælp.
- Installere udendørs lys med sensor.
- Sætte sikringsbeslag på dine vinduer og skrue glaslisterne fast med sikringsskruer,
- Montere et dørgreb med lås på terrassedøren.
- Skifte låsen på hoveddør og kælderdør.
- Sætte lås på skuret.
- Klippe hækken ned til højst 1,6 meter og gerne 1 meter.
Siden 2011 er antallet af indbrud i boliger i Danmark faldet år for år. Særligt i de år, hvor mange arbejdede hjemme på grund af corona, var der markant færre indbrud.
I 2021 blev der anmeldt 14.808 indbrud i danske boliger, og det var det laveste antal siden 1973. Den nyeste oversigt fra Danmarks Statistik over indbrud viser, at det lave indbrudstal forblev det samme i 2022 med 14.899 indbrud, selv om mange vendte tilbage til deres arbejdspladser.
Det glæder Britt Wendelboe, programchef i indsatsen Bo trygt, hvis mål er at mindske antallet af indbrud og øge trygheden, .
- Vi oplever en stor interesse for at bekæmpe indbrud – både nationalt, regionalt og lokalt. Fra landspolitisk side oplever vi opbakning til et register over stjålne genstande, som skal gøre det svært for tyvene at komme af med deres tyvekoster. Fra kommunalt hold er der stor interesse for at bidrage til forebyggelsesindsatsen, ligesom politikredsene i den grad har sat fokus på indbrudsforebyggelse.
- Ude i boligkvartererne oplever vi også et stigende engagement for at forebygge indbrud. Det mærker vi bl.a. gennem efterspørgslen på vores Bo trygt-indbrudsforebyggelseseksperter og tilslutningen til Nabohjælp og herunder Nabovenner. Flere er formentligt også begyndt at arbejde mere hjemme. Oveni har aktører som låsesmede, vinduesbranchen, forsikringsbranchen og byggemarkeder meldt sig på banen. Og vigtigst af alt: Parterne samarbejder – på kryds og tværs, siger Britt Wendelboe.
Brug udendørs, sensorsstyret lys og mindsk risikoen for indbrud
En af de ting, du kan gøre for at forebygge indbrud er at bruge sensorstyret, udendørs lys. Udendørs lys er den enkeltstående ting, der bedst begrænser risikoen for indbrud, viser undersøgelser.
- Indbrudstyve vil gerne undgå at blive set, og det risikerer de, hvis lyset er tændt eller pludselig tænder, når de lister sig hen til et hus. Den bedste løsning er sensorstyret lys, der tænder ved bevægelse. Så kan vi stadig få lys, når vi kommer hjem og fx skal have indkøb ud af bilen, og der er større chance for, at en tyv vil blive opdaget. Samtidig er det billigere, end hvis lyset konstant står tændt, siger Britt Wendelboe.
I 2021 havde 46 procent af de danske husejere installeret sensorstyret lys.
Få gode råd mod indbrud på Bo trygt!
Der sker flere end tre gange så mange indbrud i private hjem i Danmark som i vores nabolande pr. indbygger, og tanken om indbrud i eget hjem gør hver fjerde dansker utryg.
Derfor står TrygFonden og Realdania sammen med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd (DKR) bag indsatsen Bo trygt!, hvor målet er at reducere antallet af indbrud i private hjem fra over 29.000 til under 10.000 om året.
Kun hvert 12. hus i Danmark er godt eller meget godt sikret mod indbrud, mens to tredjedele af husenes sikringsniveau vurderes som meget usikker eller mindre sikker.
Få gode råd til, hvordan du let sikrer dit hus mod indbrud på botrygt.dk
Langt færre indbrud i Holstebro, Halsnæs og Middelfart Kommune
I forhold til 2021 har der i 2022 været færre indbrud i 58 kommuner, flere i 38 og det samme antal i to kommuner.
Det forholdsvist største fald er sket i Holstebro, Halsnæs og Middelfart Kommune, hvor der har været halvt så mange indbrud. I Holstebro faldt antallet af indbrud fra 169 til 73, i Halsnæs fra 97 til 43 og i Svendborg fra 169 til 79.
På Fanø og Læsø blev der ikke anmeldt et eneste indbrud i 2022, mens der kun var tre og fire indbrud på Samsø og Ærø.
Stor stigning i indbrud på Bornholm og i Lemvig og Aalborg
Omvendt er den største procentmæssige stigning i indbrud sket på Bornholm, hvor der blev anmeldt 11 indbrud i 2022 mod 4 indbrud 2021. I Lemvig Kommune steg antallet af indbrud fra 11 til 25 og i Aalborg fra 239 til 519.
Flest indbrud i landets største kommuner
I totale tal har Aarhus Kommune haft flest indbrud i 2022 med 1.238. København er nummer to på listen med 776 anmeldte indbrud, mens landets tredje- og fjerde-største kommune, Odense og Aalborg, er nummer tre og fire på listen med henholdsvis 603 og 519 indbrud..
Gentofte er nummer fem på listen med 424 anmeldte indbrud.
Se indbrud i din kommune
På Videncentret Bolius' Danmarkskort herunder kan du se udviklingen i anmeldte indbrud i boliger i alle danske kommuner fra 2008 og frem til og med 4. kvartal 2022. Klik på din kommune på kortet og se antallet af indbrud i din kommune.
Farven på kortet angiver, hvor mange indbrud der er i 4. kvartal 2022 i forhold til antallet af husstande, så du kan se, hvor der er forholdsvist flest og færrest indbrud. Jo mørkere farven er på kortet, jo flere indbrud er der pr. husstand.
Når du klikker på en kommune, kan du bl.a. se, hvornår der har været flest og færrest indbrud, hvordan kommunen er placeret i forhold til landsgennemsnittet, og hvilken præcis placering kommunen har på listen ud af de i alt 98 danske kommuner.
#navn#
Kommunen rangerer som nummer #geoMeta.0.rangering# ud af 98 på listen over kommuner med flest indbrud pr. husstand.
Seneste antal: #geoMeta.0.current# (#geoMeta.0.indbrudprhusstandfmt# indbrud pr. husstand)
Højeste antal: #aggregate.0.maxValue# (#aggregate.0.maxTime#)
Laveste antal: #aggregate.0.minValue# (#aggregate.0.minTime#)
Top 10: Kommuner med flest indbrud i forhold til antal husstande 4. kvartal 2022
- Rudersdal
- Greve
- Hørsholm
- Langeland
- Solrød
- Helsingør
- Gentofte
- Lyngby-Taarbæk
- Hvidovre
- Ikast-Brande
Bund 10: Kommuner med færrest indbrud i forhold til antal husstande 4. kvartal 2022
- Læsø
- Fanø
- Bornholm
- Ærø
- Thisted
- Aabenraa
- Samsø
- Frederikshavn
- Mariagerfjord
- Brønderslev
'4 trin: Sådan sikrer du din bolig mod indbrud'
Færre indbrud i to regioner, flere i tre
Der blev anmeldt færre indbrud i to af de fem regioner i forhold til samme periode sidste år. I Region Hovedstaden og Syddanmark faldt antallet af indbrud med 7 procent.
Særligt i Region Nordjylland var der markant flere indbrud - en stigning på 36,5 %. Det skyldes især, at der var langt flere indbrud i Aalborg Kommune, men der var også stigninger i Rebild, Jammerbugt, Morsø og Vesthimmerlands Kommune.
I Region Sjælland og Midtjylland blev der anmeldt 7 procent flere indbrud.
Her kan du se anmeldte indbrud i 2022 i de fem regioner. I parentes udviklingen i procent i forhold til 2021.
- Nordjylland: 1.092 (36,5 %)
- Midtjylland: 3.660 (7,1 %)
- Sjælland: 2.286 (7,0 %)
- Hovedstaden: 4.867 (-6,8 %)
- Syddanmark: 3.660 (-7,1 %)