Mindsk risikoen for indbrud i din bolig

Du kan bl.a. reducere risikoen for indbrud ved at:

  • Tilmelde dig Nabohjælp.
  • Installere udendørs lys med sensor.
  • Sætte sikringsbeslag på dine vinduer og skrue glaslisterne fast med sikringsskruer,
  • Montere et dørgreb med lås på terrassedøren.
  • Skifte låsen på hoveddør og kælderdør.
  • Sætte lås på skuret.
  • Klippe hækken ned til højst 1,6 meter og gerne 1 meter.

Siden 2011 er antallet af indbrud i boliger i Danmark næsten faldet år for år. Særligt i de år, hvor mange arbejdede hjemme på grund af corona, var der markant færre indbrud.

I 2023 blev der anmeldt 14.787 indbrud i danske boliger, og det er det laveste antal siden 1973. Men antallet af indbrud er stort set det samme som i 2021 og 2022.

Se, hvor mange indbrud der har været i din kommune siden 2008 længere nede i artiklen.

Halvt så mange indbrud på 10 år

– Vi har mere end halveret antallet af indbrud set i forhold til for 10 år siden. Danskerne er blevet rigtig gode til at nabohjælpe, og det er et værktøj, der virker, når vi skal forebygge indbrud. Derudover er der hos politi og et stigende antal kommuner øget fokus på at samarbejde – både omkring indbrudsforebyggelse og i forhold til at bekæmpe den utryghed, som indbrudskriminalitet fører med sig, siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og den filantropiske forening Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd, for at mindske antallet af indbrud i Danmark.

Flere nye tiltag skal reducere antallet af indbrud

Der er mange ting, du selv kan gøre at mindske risikoen for indbrud i dit hjem. Men der er også andre ting på vej, der kan gøre livet mere surt for indbrudstyve:

  • Udvikling af et digitalt register over stjålne genstande, så man kan se, om en vare er meldt stjålet, når man køber brugt.
  • Et forsøg fra politiet, hvor borgere via Nabohjælps app straks får besked ved indbrud i nabolaget, så de bedre kan sikre sig mod indbrud.
  • En styrkelse af den lokale indbrudsforebyggelse, hvor 1.000 nabovenner – særligt dedikerede nabohjælpere – sætter nabohjælpen i system.

– Et register over stjålne genstande vil gøre det nemmere for den almindelige dansker at styre uden om hælervarer. Det vil mindske det økonomiske incitament for at begå indbrud og dermed resultere i færre indbrud.

– Samtidig arbejder vi videre på at støtte samarbejdet mellem politi og kommuner. Der er i dag 17 kommuner landet over, som sammen med det lokale politi og Bo trygt har dedikeret sig særligt til at bekæmpe indbrudskriminalitet. Vi håber at kunne inspirere endnu flere kommuner til at være med – både for at reducere antallet af indbrud og for at øge borgernes tryghed, siger Britt Wendelboe.

Få hjælp af indbrudseksperter

Som fx grundejerforening eller vejlaug er det muligt at få gratis hjælp til at forebygge indbrud.

– Fra Bo trygts side tilbyder vi, at man kan få besøg af tidligere politibetjente med erfaring fra indbrudsområdet ved fx generalforsamlinger eller andre forsamlinger i lokalområdet. Forebyggelseseksperterne tager udgangspunkt i det specifikke område og giver gode råd til, hvordan man bedst sikrer sig og hjælper hinanden til at forebygge indbrud. Og det er ganske gratis, siger Britt Wendelboe.

Bestil en gratis forebyggelsesekspert her

Langt færre indbrud i Vordingborg, Thisted, Ordsherred og Morsø Kommune

I forhold til 2022 har der i 2023 været 1 procent færre indbrud på landsplan. Der har været flere indbrud i 47 kommuner, færre i 48 kommuner og det samme antal i tre kommuner.

Det forholdsvist største fald er sket i Vordingborg, Thisted, Odsherred, Morsø, Lemvig, Brøndby, Hvidovre og Faxe Kommune, hvor der har været mere end 40 procent færre indbrud.

  • I Vordingborg faldt antallet af indbrud fra 128 til 50.
  • I Thisted faldt antallet af indbrud fra 70 til 33.
  • I Odsherred faldt antallet af indbrud fra 98 til 53.
  • I Morsø faldt antallet af indbrud fra 58 til 32.
  • I Lemvig faldt antallet af indbrud fra 25 til 14.
  • I Brøndby faldt antallet af indbrud fra 83 til 47.
  • I Hvidovre faldt antallet af indbrud fra 223 til 128.
  • I Faxe faldt antallet af indbrud fra 100 til 58.

På Fanø blev der ikke anmeldt et eneste indbrud i  2023, mens der var et enkelt på Læsø.

Stor stigning i indbrud i Holstebro og på Bornholm

Den største procentmæssige stigning i indbrud er sket i disse fire kommuner, hvor stigningen har været på 90-135 procent. Antallet af anmeldte indbrud steg fra 2022 til 2023:

  • Holstebro: 73 til 172
  • Bornholm: 11 til 22
  • Syddjurs: 73 til 144
  • Halsnæs: 43 til 82

Flest indbrud i Aarhus og i andre store kommuner

I totale tal har Aarhus Kommune haft markant flest indbrud i  2023 med 1.397 anmeldte indbrud i boliger – en stigning på 13 procent i forhold til 2022. København er nummer to på listen med 806 indbrud, mens Odense, Aalborg og Esbjerg Kommuner er nummer tre, fire og fem på listen med henholdsvis 488, 482 og 379 anmeldte indbrud i boliger.

Rudersdal Kommune, der har 57.000 indbyggere, er den middelstore kommune, der ligger højst på listen på en sjetteplads. Her er der blevet anmeldt 365 indbrud.

Se indbrud i din kommune

På Videncentret Bolius' Danmarkskort herunder kan du se udviklingen i anmeldte indbrud i boliger i alle danske kommuner fra 2008 og frem til og med 4. kvartal 2023. Klik på din kommune på kortet og se antallet af indbrud i din kommune.

Farven på kortet angiver, hvor mange indbrud der er i 4. kvartal 2023 i forhold til antallet af husstande. Hermed kan du se, hvor der er forholdsvist flest og færrest indbrud. Jo mørkere farven er på kortet, jo flere indbrud er der pr. husstand.

Når du klikker på en kommune, kan du bl.a. se, hvornår der har været flest og færrest indbrud, hvordan kommunen er placeret i forhold til landsgennemsnittet, og hvilken præcis placering kommunen har på listen ud af de i alt 98 danske kommuner.

Færrest indbrud pr. husstand
Flest indbrud pr. husstand
 
 
 
 
 

Top 10: Kommuner med flest indbrud i forhold til antal husstande 4. kvartal 2023

  1. Rudersdal
  2. Middelfart
  3. Solrød
  4. Vallensbæk
  5. Hørsholm
  6. Herlev
  7. Gladsaxe
  8. Helsingør
  9. Furesø
  10. Lyngby-Taarbæk

Bund 10: Kommuner med færrest indbrud i forhold til antal husstande 4. kvartal 2023

  1. Samsø
  2. Fanø
  3. Langeland
  4. Thisted
  5. Ærø
  6. Bornholm
  7. Lemvig
  8. Vordingborg
  9. Kalundborg
  10. Lolland

'4 trin: Sådan sikrer du din bolig mod indbrud'

Færre indbrud på Sjælland og i Nordjylland i 2023

Der blev anmeldt færre indbrud i tre af de fem regioner i 2023 forhold til 22. I Region Sjælland faldt antallet af indbrud med 17 procent, mens der var 8 procent færre indbrud i Region Hovedstaden og 2 procent færre i Region Nordjylland.

Modsat blev der anmeldt flere indbrud i Region Midtjylland og Syddanmark. Her steg antallet med 14 og 6 procent.

Her kan du se anmeldte indbrud i 2023 i de fem regioner. I parentes udviklingen i procent i forhold til 2022.

  • Midtjylland: 4.157 (13,6 %)
  • Syddanmark: 3.165 (6,2 %)
  • Nordjylland: 1.075 (-1,6 %)
  • Hovedstaden: 4.481 (-7,9)
  • Sjælland: 1.893 (-17,2)