Indbruddene i de danske boliger fortsætter med at falde. I 1. kvartal 2019 blev der anmeldt 6.542 indbrud i beboelser, huse, lejligheder og sommerhuse, og det er ikke set lavere siden 1982 og er et fald på 3,6 procent i forhold til 1. kvartal 2018.

Siden 2011 er antallet af indbrud i boliger faldet år for år. I 2018 blev der anmeldt 28.675 indbrud i beboelser, et lille fald på 1,3 procent i forhold til 2017.

Faldet har dog formentlig været endnu større. 1. januar 2018 trådte en ny indbrudsparagraf (§ 276a) i kraft, og den betyder, at en række anmeldelser, der tidligere blev registreret som tyveri, nu registreres som indbrud.

Flere end dobbelt så mange indbrud i ni kommuner

Selv om der samlet er sket et fald, har der dog været anmeldt flere indbrud i boliger i 49 kommuner i forhold til 1. kvartal 2018. I ni kommuner har der været flere end dobbelt så mange indbrud, bl.a. Bornholm, Middelfart, Herlev og Slagelse.

I 43 kommuner har der været færre indbrud. Det største fald er sket i Brønderslev og Vesthimmerlands Kommuner, hvor der er blevet anmeldt 60 procent færre indbrud.

Kun på Samsø er der ikke blevet anmeldt et eneste indbrud.

Få gode råd mod indbrud på Bo trygt!


Der sker flere end tre gange så mange indbrud i private hjem i Danmark som i vores nabolande pr. indbygger, og tanken om indbrud i eget hjem gør hver fjerde dansker utryg.

Derfor står TrygFonden og Realdania sammen med Bolius og Det Kriminalpræventive Råd (DKR) bag indsatsen Bo trygt!, hvor målet er at reducere antallet af indbrud i private hjem fra over 29.000 til under 10.000 om året.

Kun hvert 12. hus i Danmark er godt eller meget godt sikret mod indbrud, mens to tredjedele af husenes sikringsniveau vurderes som meget usikker eller mindre sikker.

Få gode råd til, hvordan du let kan sikre dit hus mod indbrud på botrygt.dk

Se indbrud i din kommune

På Bolius' Danmarkskort herunder kan du se udviklingen i anmeldte indbrud i boliger i alle danske kommuner siden 2007 og frem til og med 1. kvartal 2019. Klik på din kommune på kortet og se antallet af indbrud i din kommune.

Farven på kortet angiver, hvor mange indbrud der er i forhold til antallet af husstande, så du kan se, hvor der er forholdsvist flest indbrud. Jo mørkere farven er på kortet, jo flere indbrud er der pr. husstand.

Som farven angiver, er det især nord for København, at der er mange indbrud i forhold til, hvor mange der bor der. 7 af de 10 kommuner på top 10-listen ligger nord for København. Alle kommuner i top 10 ligger i hovedstadsområdet med Dragør på førstepladsen. Fredericia og Nyborg ligger med en placering som nummer 12 og 13 højst placeret blandt kommunerne udenfor hovedstadsområdet. 

- At der er så mange indbrud i de nordsjællandske kommuner skyldes formentlig, at der er større værdier i boligerne – især designermøbler og designerlamper – og samtidig er infrastrukturen god, så det er nemt at komme væk. Nogle af boligerne kan ligge gemt bag hegn og hæk, og så er det nemmere at være skjult, når man bryder ind, siger fagekspert i Bolius, Tine R. Sode.

Top 10: Kommuner med flest indbrud i forhold til antal husstande

 1. Dragør
 2. Gentofte
 3. Lyngby-Taarbæk
 4. Rudersdal
 5. Vallensbæk
 6. Gladsaxe
 7. Hørsholm
 8. Helsingør
 9. Allerød
 10. Herlev
Færrest indbrud pr. husstand
Flest indbrud pr. husstand

'4 trin: Sådan sikrer du din bolig mod indbrud'

Færre indbrud i Region Nordjylland og Midtjylland

Der er stor forskel på, hvordan indbruddene har udviklet sig i de forskellige egne af landet. Både i Region Nordjylland og Midtjylland har der været et stort fald på omkring 30 procent. Modsat har der været 7-10 procent flere anmeldelser om indbrud i Region Hovedstaden, Sjælland og Syddanmark.

Her kan du se anmeldte indbrud i 1. kvartal 2019 i de fem regioner, i parentes stigning/fald i procent i forhold til 1. kvartal 2018.

  • Syddanmark: 1.613 (9,8 %)
  • Hovedstaden: 2.316 (9,6 %)
  • Sjælland: 1.088 (6,9 %)
  • Midtjylland: 1.051 (-29,8 %)
  • Nordjylland: 465 (-31,0 %)