Mindsk risikoen for indbrud i din bolig

Du kan bl.a. reducere risikoen for indbrud ved at:

 • Tilmelde dig Nabohjælp.
 • Installere udendørs lys med sensor.
 • Sætte sikringsbeslag på dine vinduer og skrue glaslisterne fast med sikringsskruer,
 • Montere et dørgreb med lås på terrassedøren.
 • Skifte låsen på hoveddør og kælderdør.
 • Sætte lås på skuret.
 • Klippe hækken ned til højst 1,6 meter og gerne 1 meter.

Lille fald i antallet af indbrud

Den nyeste oversigt fra Danmarks Statistik over indbrud viser, at der i 3. kvartal 2022 blev anmeldt 3.819 indbrud i beboelser mod 3.928 indbrud i samme periode sidste år – et fald på 3 procent.

Faldet glæder programchef i indsatsen Bo trygt, hvis mål er at mindske antallet af indbrud og øge trygheden, Britt Wendelboe.

- Vi har i de senere år oplevet et markant fald i antallet af indbrud i Danmark – godt hjulpet af mere hjemmearbejde under corona. Nu hvor mange er vendt fysisk tilbage på arbejdspladsen, så de er mindre hjemme, kunne man godt forvente en stigning i antallet af indbrud. Det er ikke sket, og det er rigtig positivt, siger Britt Wendelboe.

Brug udendørs, sensorsstyret lys og mindsk risikoen for indbrud

Samlet har der dog indtil videre været lidt flere indbrud i 2022 end 2021, der dog også havde det laveste antal indbrud siden 1972. Bo trygt opfordrer til at skærpe indsatsen mod indbrud, bl.a. ved at bruge sensorstyret, udendørs lys. Udendørs lys er den enkeltstående ting, der bedst begrænser risikoen for indbrud, viser undersøgelser.

- Indbrudstyve vil gerne undgå at blive set, og det risikerer de, hvis lyset er tændt eller pludselig tænder, når de lister sig hen til et hus. Den bedste løsning er sensorstyret lys, der tænder ved bevægelse. Så kan vi stadig få lys, når vi kommer hjem og fx skal have indkøb ud af bilen, og der er større chance for, at en tyv vil blive opdaget. Samtidig er det billigere, end hvis lyset konstant står tændt, siger Britt Wendelboe.

I 2021 havde 46 procent af de danske husejere installeret sensorstyret lys.

Få gode råd mod indbrud på Bo trygt!

Der sker flere end tre gange så mange indbrud i private hjem i Danmark som i vores nabolande pr. indbygger, og tanken om indbrud i eget hjem gør hver fjerde dansker utryg.

Derfor står TrygFonden og Realdania sammen med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd (DKR) bag indsatsen Bo trygt!, hvor målet er at reducere antallet af indbrud i private hjem fra over 29.000 til under 10.000 om året.

Kun hvert 12. hus i Danmark er godt eller meget godt sikret mod indbrud, mens to tredjedele af husenes sikringsniveau vurderes som meget usikker eller mindre sikker.

Få gode råd til, hvordan du let sikrer dit hus mod indbrud på botrygt.dk

Langt færre indbrud i Holstebro, Billund og Svendborg Kommune

I forhold til sidste år har der været færre indbrud i 53 kommuner og flere i 42.

Især i  Holstebro, Billund og Svendborg Kommune blev der anmeldt forholdsvist langt færre indbrud i 3. kvartal af 2022, end der gjorde året før. I Holstebro faldt antallet af indbrud fra 50 til 16, i Billund fra 25 til 9 og i Svendborg fra 38 til 14.

De to ø-kommuner, Læsø og Fanø, har ikke haft en eneste anmeldelse om indbrud i 3. kvartal 2022, mens der kun har været et enkelt indbrud på Ærø og Samsø.

Stor stigning i indbrud i Lemvig, Næstved og Bornholm

Omvendt er den største procentmæssige stigning i indbrud sket i Lemvig Kommune, hvor der blev anmeldt 8 indbrud i 3. kvartal 2022 mod 2 indbrud i 3. kvartal 2021. I Næstved Kommune steg antallet af indbrud fra 43 til 146 og på Bornholm fra 2 til 5.

Flest indbrud i landets største kommuner

I totale tal har Aarhus Kommune haft flest indbrud  i årets tredje kvartal med 253. København er nummer to på listen med 214 indbrud, mens landets tredjestørste kommune, Odense, er nummer tre på listen med 157 indbrud..

Næstved er nummer fire på listen med 146 indbrud.

Se indbrud i din kommune

På Videncentret Bolius' Danmarkskort herunder kan du se udviklingen i anmeldte indbrud i boliger i alle danske kommuner fra 2008 og frem til og med 3. kvartal 2022. Klik på din kommune på kortet og se antallet af indbrud i din kommune.

Farven på kortet angiver, hvor mange indbrud der er i forhold til antallet af husstande i 3. kvartal 2022, så du kan se, hvor der er forholdsvist flest og færrest indbrud. Jo mørkere farven er på kortet, jo flere indbrud er der pr. husstand.

Når du klikker på en kommune, kan du bl.a. se, hvornår der har været flest og færrest indbrud, hvordan kommunen er placeret i forhold til landsgennemsnittet, og hvilken præcis placering kommunen har på listen ud af de i alt 98 danske kommuner.

Færrest indbrud pr. husstand
Flest indbrud pr. husstand
 
 
 
 
 

Top 10: Kommuner med flest indbrud i forhold til antal husstande 3. kvartal 2022

 1. Rudersdal
 2. Allerød
 3. Næstved
 4. Gentofte
 5. Furesø
 6. Odder
 7. Egedal
 8. Hørsholm
 9. Horsens
 10. Rødovre

Bund 10: Kommuner med færrest indbrud i forhold til antal husstande 3. kvartal 2022

 1. Læsø
 2. Fanø
 3. Bornholm
 4. Ærø
 5. Hjørring
 6. Langeland
 7. Thisted
 8. Svendborg
 9. Samsø
 10. Lejre

'4 trin: Sådan sikrer du din bolig mod indbrud'

Færre indbrud i tre regioner, flere i to

Der blev anmeldt færre indbrud i to af de fem regioner i forhold til samme periode sidste år. I Region Syddanmark. Midtjylland og Hovedstaden faldt antallet af indbrud med 5-15 procent.

Både i Region Sjælland og Nordjylland blev der anmeldt flere end 20 procent flere indbrud.

Her kan du se anmeldte indbrud i 3. kvartal 2022 i de fem regioner. I parentes udviklingen i procent i forhold til 3. kvartal 2021.

 • Sjælland: 639 (22,4 %)
 • Nordjylland: 239 (21,9 %)
 • Hovedstaden: 1.318  (-5,0 %)
 • Midtjylland: 924 (-8,1 %)
 • Syddanmark: 692 (-15,0 %)