I lang tid har der været fald i indbrud, men i 2. kvartal 2021 skete der en stigning. Men nu slapper indbrudstyvene igen mere af - i 3. kvartal 2021 blev der anmeldt 3.928 indbrud, et fald på 12,6 procent i forhold til samme periode året før. 

Siden 2011 er der blevet anmeldt færre indbrud år for år, og specielt i 2019 og 2020 var der et stort fald. I 2020 blev der anmeldt det laveste antal indbrud i danske huse, lejligheder og sommerhuse siden 1977, viser opgørelser fra Danmarks Statistik.

Corona og hjemmearbejde gav færre indbrud

I 2020 og i 1. kvartal 2021 hjalp corona-pandemien  ekstra med til færre indbrud. Mange arbejdede hjemme, og indbrudstyve ønsker ikke at begå indbrud, når beboerne er hjemme, eller hvis de kan møde naboer eller forbipasserende.

Det dokumenterer en ny rapport fra Center for Kriminalitetsanalyse.

- Hjemmearbejde reducerer risikoen for indbrud. Derfor ligger der et stort præventivt potentiale i øget hjemmearbejde. Der er ingen tvivl om, at corona-nedlukningerne havde en gavnlig effekt i forhold til at undgå indbrud. Nedlukningerne betød, at mange opholdt sig hjemme, og det medførte mere liv og i indbrudssammenhæng 'overvågning' i boligkvartererne.

- Nabohjælp er et godt middel mod indbrud, og hvis flere fremover arbejder hjemme og holder øje med det, der foregår i nabolaget, så vil det kunne hjælpe til at reducere antallet af indbrud, siger Peter Kruize, der sammen med forskerkollega Britta Kyvsgaard har udarbejdet undersøgelsen for indsatsen Bo trygt!, der er skabt af TrygFonden og Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd og har til formål at øge nedsætte antallet af indbrud og øge trygheden.

Gå udenfor, når du arbejder hjemme

Derfor er det en god idé at holde øje med nabolaget, når man arbejder hjemme.

- En indbrudstyv vil ikke se eller møde nogen, der senere vil kunne genkende ham. Det er derfor, at liv og tilstedeværelse i et nabolag forebygger indbrud. Her rummer hjemmearbejde gode muligheder. Gå fx en tur rundt i nabolaget, når det er tid til en pause, eller gå ud i haven og kig ind til naboen, mens du klarer et telefonopkald, råder kommunikationskonsulent i Nabohjælp, Sarah Risbøl Jacobsen fra Nabohjælp

Mindsk risikoen for indbrud i din bolig

At arbejde hjemme er langt fra det eneste, der reducerer risikoen for indbrud. Du kan bl.a.

 • Tilmelde dig Nabohjælp.
 • Installere udendørs lys med sensor.
 • Sætte sikringsbeslag på dine vinduer og skrue glaslisterne fast med sikringsskruer,
 • Montere et dørgreb med lås på terrassedøren.
 • Skifte låsen på hoveddør og kælderdør.
 • Sætte lås på skuret.
 • Klippe hækken ned til højst 1,6 meter og gerne 1 meter.

Stop indbrud før det sker

Ca. 80% af alle indbrud i Danmark sker i huse. Har du sikret dit mod indbrudstyven? Besøg botrygt.dk – vores kampagneside for indbrudssikring.

Tag testen og få gode råd

Få gode råd mod indbrud på Bo trygt!

Der sker flere end tre gange så mange indbrud i private hjem i Danmark som i vores nabolande pr. indbygger, og tanken om indbrud i eget hjem gør hver fjerde dansker utryg.

Derfor står TrygFonden og Realdania sammen med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd (DKR) bag indsatsen Bo trygt!, hvor målet er at reducere antallet af indbrud i private hjem fra over 29.000 til under 10.000 om året.

Kun hvert 12. hus i Danmark er godt eller meget godt sikret mod indbrud, mens to tredjedele af husenes sikringsniveau vurderes som meget usikker eller mindre sikker.

Få gode råd til, hvordan du let sikrer dit hus mod indbrud på botrygt.dk

Langt færre indbrud i Høje-Taastrup

Fra 3. kvartal 2020 til 3. kvartal 2021 blev der anmeldt færre indbrud i boliger i 59 kommuner og flere indbrud i 37 kommuner. I 2 kommuner var der præcis samme antal indbrud.

I Høje-Taastrup Kommune blev der anmeldt langt færre indbrud - i 3. kvartal 2021 var der 21 indbrud mod 100 i 3. kvartal 2020. I  12 andre kommuner blev der begået mindst 50 procent færre indbrud.

Der blev ingen indbrud anmeldt på Ærø og Læsø, men der blot var et enkelt indbrud på Fanø og to i Lemvig og på Bornholm.

Stor stigning i indbrud i Odder, Skive og Solrød

Den største procentmæssige stigning i indbrud er sket i Odder, hvor der blev anmeldt 18 indbrud i 3. kvartal 2021 mod 5 indbrud i 3. kvartal 2020. I Skive Kommune steg antallet af indbrud fra 20 til 49 og i Solrød fra 21 til 39.

Se indbrud i din kommune

På Videncentret Bolius' Danmarkskort herunder kan du se udviklingen i anmeldte indbrud i boliger i alle danske kommuner siden 2008 og frem til og med 3. kvartal 2021. Klik på din kommune på kortet og se antallet af indbrud i din kommune.

Farven på kortet angiver, hvor mange indbrud der er i forhold til antallet af husstande i 3. kvartal 2021, så du kan se, hvor der er forholdsvist flest og færrest indbrud. Jo mørkere farven er på kortet, jo flere indbrud er der pr. husstand.

Når du klikker på en kommune, kan du bla. se, hvornår der har været flest og færrest indbrud, hvordan kommunen er placeret i forhold til landsgennemsnittet, og hvilken præcis placering kommunen har på listen ud af de i alt 98 danske kommuner.

Færrest indbrud pr. husstand
Flest indbrud pr. husstand
 
 
 
 
 

Top 10: Kommuner med flest indbrud i forhold til antal husstande 3. kvartal 2021

 1. Hørsholm
 2. Rudersdal
 3. Solrød
 4. Fredensborg
 5. Allerød
 6. Rødovre
 7. Gentofte
 8. Furesø
 9. Hvidovre
 10. Ikast-Brande

Bund 10: Kommuner med færrest indbrud i forhold til antal husstande 3. kvartal 2021

 1. Ærø
 2. Læsø
 3. Bornholm
 4. Lemvig
 5. Holbæk
 6. Frederiksberg
 7. Hjørring
 8. Ishøj
 9. Aalborg
 10. Mariagerfjord

'4 trin: Sådan sikrer du din bolig mod indbrud'

Flere indbrud i Region Midtjylland

Som den eneste region har der været flere indbrud i Region Midtjylland. I Region Nordkylland er der blevet anmeldt langt færre indbrud.

Her kan du se anmeldte indbrud i 3. kvartal 2021 i de fem regioner. I parentes fald i procent i forhold til 3. kvartal 2020.

 • Midtjylland: 1.005 (7,4 %)
 • Syddanmark: 814 (-9,3 %)
 • Hovedstaden: 1.387 (-16,3 %)
 • Sjælland: 522 (-22,9 %)
 • Nordjylland: 196 (-38,6 %)