En halv times afslapning for to personer i en indendørs spa kan koste op til 20-25 kr. per gang.  Det viser et regnestykke, som tre forhandlere af spabade har lavet for Videncentret Bolius. 

I regnestykket er alle driftsomkostninger talt med inklusive produkter til den vigtige rensning af de indre rør i spaen og klortabletter til at holde spavandet fri for bakterier, mens I bader. Samtidig er massagefunktionen slået til under hele badetiden på en halv time.

Stor varmtvandsbeholder gør spabad billigere

Prisen for en tur i boblebad afhænger af, hvor meget varmt vand din varmtvandsbeholder rummer - og hvor længe I har massage-funktionen tændt.

Den billigste tur i spabadet får I, hvis I har en stor varmtvandsbeholder og derfor ikke behøver at varme vandet op, før I hopper i karret, siger Mark Houmann fra firmaet SPAcenteret i Kolding.

Priseksempel: Så meget koster en enkelt tur i spaen
Priseksempel for almindelig topersoners spa 140 x 140 med plads til ca. 200 liter vand med to badende i en halv time:

Uden varmeveksler:

 • Pris for det varme vand (200 liter) - afhængig af, hvor i landet du bor, og om du f.eks. fyrer med fjernvarme eller træpiller: Gennemsnit på 10 kr.
 • Pris for pumpe/blæser, der laver bobler og massage (1,75 kWh): 1,75 kr.
 • Pris for klortabletter (4 stk.): 6,80 kr.
 • Pris for rengøringsmidler til rør og overflade: 2,50 kr. (under forudsætning af, at parret bruger spaen 3 gange om ugen året rundt).
 • I alt 21,05 kr.

Med varmeveksler

 • Pris for det kolde vand (200 liter): ca. 2 kr.
 • Pris for pumpe/blæser, der laver bobler og massage (1,75 kWh): 1,75 kr.
 • Pris for at opvarme vandet i en halv time (6 kWh): 6 kr.
 • Pris for at have varmeveksler kørende i en halv time (6 kWh): 6 kr.
 • Pris for klortabletter (4 stk.): 6,80 kr.
 • Pris for rengøringsmidler til rør og overflade: 2,5 kr. (under forudsætning af, at parret bruger spaen 3 gange om ugen året rundt).
 • I alt 25,05 kr.

Kilder: Hanne Nielsen, Ribe Spa og Pool Service, Mark Houmann, SPAcenteret i Kolding, Bjarke Agger, Neptun Spa i Ballerup

- De værste scenarier er sommerhuse med en meget lille varmtvandsbeholder. Her er vandet måske kun 10 grader varmt, og så er det både dyrt og en langvarig affære at få vandet varmet op med en varmeveksler, siger Mark Houmann.

Fyld boblebad med varmt vand

Mange ejere af et spabad tror fejlagtigt, at det er billigere at fylde koldt vand i spaen. Men medmindre du varmer dit vand op med el, så er det billigst at bruge alt det varme vand, du overhovedet har.

Hvis varmtvandsbeholderen ikke er stor nok, kan du ty til varmeveksleren. De fås med forskellige varme-kapaciteter og bruger fra 1,5 kWh til 6 kWh.

Fyld vand i spa, mens du sidder i den

Andre spa-ejere vælger også at bruge en varmeveksler, fordi de undervejs i spa-badeturen synes, at vandet bliver for koldt.

I så fald kan varmeveksleren varme vandet op løbende. Men her har Bjarke Agger fra Neptun Spa i Ballerup et godt tip, så du kan undgå at bruge strøm til varmeveksleren – hvis du vel at mærke har varmt vand nok.

- Det handler ikke om, at vandet er blevet for koldt, men om at kroppen har vænnet sig til den temperatur og nu kan kapere mere varme. Så det bedste er at fylde karret halvt op med vand, der er 35 grader varmt, som du kan hoppe i med det samme, siger Bjarke Agger.

Så fylder du resten af vandet i, mens du sidder i spaen. Det vand, du hælder i, kan godt være varmere end de 35 grader, så du langsomt får hævet temperaturen til 38-39 grader. 

Udgifter til drift af spa

Pumpe til vandmassage-systemet:

Nogle pumper bruger 0,5 kilowatt i timen, andre bruger 1-1,5 kilowatt i timen. Det afhænger bl.a. af antallet af dyser. 

Spabade med 20 dyser har typisk to pumper.

Blæser til boblerne i bassinet:

En blæser bruger 200-700 watt i timen - altså mellem 0,2-0,7 kWh. Det mest almindelige er 500 watt.

Varmeveksler:

Hvis du ikke har nok varmt vand til at fylde hele karret, kan du sætte en varmeveksler på spaen. De fås i forskellige størrelser og med forskellig kapacitet til at varme vandet op.

En varmeveksler, der bruger 1,5 kWh i timen, fastholder temperaturen på det varme vand, du har fyldt i karret.

En varmeveksler, der bruger 3 kWh er god, hvis du næsten har varmt vand nok i vandvarmeren, men lige mangler det sidste eller gerne vil hæve temperaturen undervejs, når du har vænnet dig til det varme vand.

En varmeveksler, der bruger 6 kWh, kan varme vandet op - også selv om du har fyldt helt koldt vand i. Det vil dog tage ca. en halv time at varme vandet op. 

Vedligeholdelse og rensning, årligt budget:

Pris for klortabletter: (2 personer bader 3 gange om ugen året rundt og bruger i alt 624 tabletter a 1,70 kr. stykket): Ca. 1.060 kr.

Pris for produkter til rensning af rørene (ca. 3 gange årligt): 250 kr.

Ca. pris for produkter til afkalkning og almindelig rengøring: 100 kr.

Ca. pris for produkter til polering/voksbehandling: 50 kr.

Kilder: Hanne Nielsen, Ribe Spa og Pool Service, Mark Houmann, SPAcenteret i Kolding, Bjarke Agger, Neptun Spa i Ballerup

- På den måde kan du spare ekstraudgiften til varmelegemet, forklarer Bjarke Agger.

En spa er ikke svanemærket og miljørigtig

Udover at spare på strømmen til varmelegemet og slukke for vandmassagen eller luftmassagen findes der ikke rigtig nogle sparetips til den indendørs spa, siger Mark Houmann fra SPAcenteret i Kolding.

- Der findes ingen svane-miljø-mærkede spabade til indendørs brug. Og folk køber heller ikke en spa for at spare energi. Hvis man ser på det med miljøbrillerne på, er det jo lidt frås. Men hvis man på den anden side kan få det lidt bedre og en dejlig oplevelse af velvære, så kan man måske spare andre steder, mener Mark Houmann.

Han understreger, at der er langt større forskel på driftsomkostningerne til udendørs spabade – alt efter hvilken model du vælger, hvilket system vandet opvarmes efter, og hvordan og hvor ofte, du bruger spaen.

Billigste spabade brugte mest strøm

Dansk Energi undersøgte driftsomkostningerne ved udendørs spabade for et par år siden.
Her viste rundringningen til en række forhandlere, at driften af et udendørs spabad nemt kunne svinge fra 8-20 kr. om dagen, fortæller chefkonsulent Richard Schalburg fra Dansk Energi. De billigste modeller brugte mest strøm.

- Vi har ikke lavet den samme undersøgelse for indendørs spa.  Men jeg vil opfordre forbrugerne til at spørge forhandlerne, hvor meget de forskellige spabade koster i drift. Jo flere kunder, der spørger til det, jo mere bliver forhandlerne nødt til selv at sætte sig ind i tingene, siger Richard Schalburg.

Elsparefonden: Spa er en energisynder

Elsparefonden fraråder danskerne at investere i spabade og pools i deres sommerhuse.
Ifølge projektleder Michael Reuss fra Elsparefonden er det fordi, at vandet i spabade i sommerhuse primært opvarmes med elvarme. 

- Og det er en af de helt store energisyndere. Derfor siger vi til danskerne, at vi fraråder dem at lave spabade i deres sommerhuse, siger Michael Reuss.

Hvor stor skal dit spabad være?

Chefkonsulent Richard Schalburg fra Dansk Energi foreslår, at du kan overveje størrelsen på din spa.

- Du bør overveje, om det er nødvendigt med en spa, der kan rumme 500 liter vand – eller om du kan nøjes med en, der rummer 300 liter vand for at spare på energien til opvarmning af vandet, siger Richard Schalburg.

Ifølge Mark Houmann fra SPAcenteret kan du få et godt og rummeligt topersoners spabad med plads til 250-350 liter vand plus de to personer, der hver fylder ca. svarende til 50 liter vand.

Han understreger, at det også er vigtigt ikke at købe for småt.

- Hvis en mand på to meter køber en alt for lille spa, så kolliderer besparelsen med brugsværdien, fordi han så vil ende med at sidde i vand til navlen. Og så ender den med at stå i hjørnet og aldrig komme i brug, siger Mark Houmann.

Du er nødt til at have en spa med en vis volumen for at få den optimale oplevelse, mener forhandleren.

- Men det handler selvfølgelig om, hvad man selv synes, man kan forsvare, siger Mark Houmann