Selv i en almindelig parcelhushave kan du lave din egen skovhave og få et haveunivers med træer, klatrende planter, blomstrende buske og en bund med et væld af farver og bladstrukturer fra stauder til saftige bladplanter. Ofte er tre træer og nogle buske nok til at udgøre grundstammen i din skovhave. 

Tag udgangspunkt i skovens udtryk, stemning og opbygning. Større træer udgør skovens loft, herunder mindre træer, buske og til sidst et bunddække af planter, der tåler skygge. Bind de forskellige lag i top og bund sammen med enkelte klatrende planter. Klematis eller klatrehortensia egner sig godt til formålet.

Læg til slut tilfældige sten eller træstubbe som en del af den naturlige kulisse.

Hvilke fordele er der ved en skovhave?

 • Større diversitet i planter
 • Flere æstetiske oplevelser
 • Et rigere dyreliv
 • Mindre havearbejde
 • En mindre forblæst have
 • En have, der varierer mellem sol og skygge
 • En have, der ser godt ud i tørke
 • Bedre CO2-regnskab

7 gode planter til skovhaven

5 gode råd, når du skal lave en skovhave

 1. Vælg det rigtige sted til din naturhave

Når du skal vælge et godt sted til din skovhave, har du flere muligheder. Er der næsten ingen træer i din have, har du frit slag. Gå en runde og beslut, hvor du bedst planter nye træer. Tænk især over, hvor slagskygger kan ramme, når træet når 5-8 meter i højden. Og tag højde for, at der er vekslende sol og skygge, og at trækroner skærmer for den hårde sommersol. Overvej desuden, om træet evt. vil genere en nabo.

 1. Sørg for den rette skovbund

Din 'skovbund' skal være humusrig, altså rig på organisk materiale. Porøs jord er et tegn på, at den er humusrig. Omvendt er en stiv, leret jord tegn på, at jorden ikke er humusrig. Men det er der råd for:

Læg 5-10 cm omsat kompost og bladmuld oven på jorden, så du får skabt et øvre jordlag, der minder om den bløde skovbund. Du kan også genbruge pottejord fra drivhus, potter eller rester af plantesække. Det er en løbende proces at få en humusrig jord, så bliv ved med at tilføre 1-2 cm hvert år.

Sådan planter du træer og buske

 1. Grav et hul, som er 2-3 gange større end potten eller rodklumpen.
 2. Læg den fine muldjord op til den ene side af hullet og læg den nederste og mere lerede til den anden side.
 3. Løsn bunden med en greb, så du får et godt dræn.
 4. Placér træ eller busk med overfladen af rodhals/klump i samme niveau som tidligere. Planter du for dybt, kan træet dø.
 5. Fold rødderne lidt ud, hvis planten er dyrket i potte, og skær evt. nogle snit med en kniv langs pottens form.
 6. Hæld jord tilbage omkring planten, træd let til med en fod, og vand til sidst grundigt. Bliver foråret tørt, bør du vande med 10 liter vand én gang om ugen, indtil busken eller træet er i god vækst.
 7. Hold planten fri for ukrudt.
 1. Plant bunddække om foråret

Plant bunddækkende planter i det tidlige forår eller september, hvor der er gode vækstbetingelser for de fine planter. 

Gode bunddækkende planter er fx bregner, skumblomst eller hasselurt.

 1. Sæt træer i november

November er det optimale tidspunkt for plantning af træer. Men du kan plante træer og buske frem til slutningen af februar, hvis jorden er fugtig uden at være for våd og pløret.

 1. Vælg træer efter farve, formål og højde

Vælg træer med omtanke. De er som bekendt svære at flytte rundt på, når de først er plantet. Du kan fx vælge blomstrende træer som fx magnolie og kirsebær eller træer med høstfarver som ahorn og benved.

Plant stedsegrønne træer som fyr eller hemlock, hvis havens træer skal træde ekstra i karakter. Det understreger løvtræernes silhuetter om vinteren og skaber dynamik i haven. Samtidigt giver det mere læ i haven.

Spørg altid ind til, hvor store træerne bliver og vælg træer, der højst bliver 15-16 meter høje. Placerer du træerne et sted, hvor det blæser meget, så vælg træer med pælerod. 

Skal du fælde et træ, kan du lade stammen ligge i bunden af skovhaven. Træet lagrer CO2, indtil den dag det bliver brændt af.

Bliv en del af det naturlige fællesskab

Elsker du naturen i din have? Og vil du gerne have mere?

Så bliv en del af Facebook-gruppen "Mere natur i haven". Her kan du dele viden, erfaringer og billeder af den naturlige have med andre ligesindede. Og du kan spørge om hjælp til konkrete projekter. 

Som faglig sparring vil Videncentret Bolius' egen haveekspert Jesper Carl Corfitzen løbende selv uddele viden og erfaringer samt svare på dine spørgsmål.

Så gør din have en tjeneste - og meld dig ind i gruppen "Mere natur i haven" nu.

Podcast: Mig og min have

Episode 10: Træer i haven

I dette afsnit af ‘Mig og min have’ skal det handle om træer. Træer er en af de discipliner, som vi kan beskæftige os med helt indtil, at jorden bliver bundfrossen, og vi ikke længere kan grave i jorden. Vi tager dig en tur med ud til Arboretet i Hørsholm, hvor du skal møde Arboretmesteren Ole, som giver en tur rundt i Arboretet, som er en samling af løv- og vedplanter. Bagefter er vi taget ud i Jespers have og byder julen indenfor, når vi julehygger, og kigger tilbage på året der gik.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit