Magnolie

Navn: Magnolie, Magnolia

Type: Slægten rummer både løvfældende og stedsegrønne træer og buske

Blomstring: April

Oprindelse: Himalaya

Robusthed: Hårdfør, mange sorter trives i det danske klima.

Magnolie, Magnolia, er en af havens supersværvægtere med en fornem og nærmest aristokratisk udstråling. Den er især berømt for sine store hvide eller rosa blomster, der hvert forår folder sig ud. 

Omvendt er magnolie også beskrevet som værende en af de mest primitive planteslægter, som kan dateres tilbage til tertiærtiden, der slutter for ca. 1,8 millioner år siden, hvor klimaet var lunere.

Magnolie har fået sit navn efter den franske læge og botaniker Pierre Magnol (1638-1715). Planten vokser naturligt i Østasien og Nordamerika, og slægten består både af stedsegrønne og løvfældende træer samt buske med blomster, der varierer fra hvide, gule og til mørke, bordeauxrøde blomster. En del arter i magnolieslægten har tilmed en fin duft som sidegevinst, hvorfor magnoliedufte anvendes i parfumer. 

Herhjemme er de mest udbredte sorter almindelig magnolie, Magnolia x soulangeana, og stjernemagnolie, Magnolia stellata, der står plantet i mange haver og parker. Men slægten rummer nogle hundrede stykker, og der findes mange arter i handlen, som er egnede til vores klima. 

Gode råd om plantning af magnolia

Magnolie dyrkes helst ved en pH omkring neutral 7 til lidt under. Når du planter den, skal der oftest iblandes vækstmuld med lav pH-værdi som fx spagnum eller andre mere miljøvenlige vækstmedier. Magnolier vil hurtigt mistrives, hvis pH-værdien bliver høj, og planten vil typisk få gullige blade. 

Jordbunden må gerne være til den fugtighedsbevarende side og have et højt indhold af humus, hvilket kan tilføres i form af omsatte gran og fyrrenåle, hvis pH-værdi er lav. 

Når du planter, skal du grave et hul på cirka en lille kubikmeter. Er din havejord meget leret, skal du udskifte den med god, humusrig jord med lav pH; så giver du træet en god start. Efterfølgende kan du hvert år udlægge 3-5 cm delvist omsatte grannåle omkring dit træ som jordforbedring. 

Pasning af magnolia

Dit magnolietræ må helst ikke udtørre, da det vil gå ud over blomsterdannelsen, der sker sæsonen før udspring. Blomsterne bestøves af blomsterbiller, og frugten fra magnolie er en hel oplevelse for sig. 

Giv planten god plads, da flere af arterne, specielt M. soulangeana, fylder meget til siderne. Beskær så lidt som muligt, men fjern krydsende grene i sommermånederne, så snart du opdager em.

Den stedsegrønne, storblomstrede magnolie, Magnolia grandiflora, skiller sig ud fra andre i slægten med sine næsten lakerede, store blade med en karakteristisk kanelbrun underside og store, smørhvide blomster. Den kan købes i handlen og vokser fint i uopvarmede drivhuse eller beskyttede steder i haven op ad en husvæg eller lignende. 

Timelapse: Magnolien springer ud