Gode råd til at få en velduftende have

  • Gå på opdagelse efter dine favoritdufte i nabolaget, naturområder eller plantecentre
  • Find et bestemt område i din have – afgræns gerne området med buske
  • Køb blomsterne i et plantecenter – til et område på 30-40 kvadratmeter skal du forvente at bruge 5.000 kr. 
  • Du kan også sagtens lave en mindre duft-oase i din have eller på en altan eller terrasse
  • Køb gerne tre eller flere af hver plante
  • Varier udvalget af blomster, så der er noget for syns- og lugtesansen

Der er mange smukke planter og blomster at se på, når du bevæger dig rundt i plantecentret, naturen eller andres haver. Derfor er det nemt at blive fristet til at købe og plante planter med øjnene. Men hvis du også bruger næsen, kan du få en helt anden oplevelse. 

Det kan nemlig give en nærmest meditativ effekt at sidde og nyde duftene fra de forskellige blomster og planter. Heldigvis kan du selv lave en duft-oase i din have. Nederst i artiklen kan du se konkrete bud på, hvilke blomster der dufter godt, hvornår de dufter mest og hvornår du skal plante dem.

Hvorfor dufter planter og blomster?

Oliemolekyler er det, der får dine blomster og planter til at afgive duft, og antallet af molekyler i de forskellige plantearter kan spænde helt fra 5 til 300 forskellige molekyler. Planternes duftmolekyler kan udskilles både ved indirekte og direkte kontakt, så hvis du for eksempel prøver at gnide et blad, vil du opleve en anden duft, end hvis du dufter til selve blomsterhovedet. 

Som hovedregel dufter dine planter mest, når de blomstrer, og det er derfor en god idé at blande planter, der ikke blomstrer samtidigt. De fleste planter blomstrer om sommeren, men du kan sørge for at blande dine planter, så der er dufte hele året – også om vinteren. 

Balance mellem det visuelle og det duftende

Skab balance imellem duftene ved at veksle imellem de forskellige typer af dufte og vær opmærksom på ikke at udvælge for mange kraftige dufte – alt med måde.

Det er også vigtigt, at du ikke kun tænker på, om planterne og blomsterne dufter godt. Det er nemlig stadigvæk vigtigt, at øjet har noget at blive fornøjet af. Hvis din duft-oase er kedelig at se på, så er sandsynligheden for, at du ikke får den brugt. 

Skab forskel på højde og volumen ved at blande følgende i din have: 

  • Forårsløg
  • Duftbuske
  • Stauder

Plant blomster efter hvornår du er mest i haven

Det er forskelligt, hvornår på dagen blomsterne dufter mest, så tag højde for hvornår på dagen, du tror, du kommer til at tilbringe mest tid i din duft-oase. Kulde har det generelt med at dæmpe dufte, så aften og nat vil din duft-oase være mildest, og efter regn vil den være kraftigst. 

Arbejder du hele dagen, men nyder måske morgenkaffen i de tidlige timer af døgnet i haven og igen ved aftenstid, kan du godt inddrage nogle kraftigt duftene blomster såsom hyacinter, liljer og uægte jasmin, fordi disse dufte ikke vil være dominerende på samme måde, som var det i dagstimerne. 

Bruger du derimod haven hver dag hele året rundt, kan du blande de forskellige dufte i styrke ved at inddrage milde dufte som lavendel og syren, og gøre det lidt mere spændende med kraftigere dufte fra roser og duftpelargonier. 

Er du en flittig haveentusiast, der tilbringer hele efteråret og hele foråret i haven på knæ i dine bede, kan det være, at du ikke har lyst til, at din duftoase ”larmer” for meget. Hold dig til de milde dufte, for du kan næsten gå hen og hade en duft, hvis du bliver eksponeret for meget for den. De milde dufte kan du finde ved planter som pinseliljer, ribes buske og krokus. Det er blomster, hvor du skal helt tæt på, for at kunne dufte blomsterne og bærrene. 

Sådan finder du ud af, hvilke blomsterdufte du kan lide

Generelt er de fleste mennesker tiltrukket af sødlige og frugtagtige dufte, men vi kan godt have forskellige oplevelser alligevel. Det kan derfor være en rigtig god idé at tage en gåtur rundt i nabolaget, i en park eller et plantecenter og dufte til de forskellige blomster og planter, du møder på din vej. Skriv ned hvilke dufte du kan lide, og hvilke du ikke er så vild med. Det er vigtigt at komme i gang allerede i foråret og fortsætte igennem sommeren og sensommeren, fordi planterne har forskellige højsæsoner i blomstring og duft.

Hvor skal du placere din duft-oase?

Når du har fundet frem til, hvilke dufte du kan lide og hvilke planter, der komplimenterer hinanden godt, både i duft og sæson, er det tid til at finde ud af, hvor duft-oasen kommer bedst til sin ret. 

Så meget plads skal du bruge til en duft-oase

Hvis du har udvalgt mange planter, der dufter på forskellige tidspunkter på året, skal du sørge for at have god plads. Du kan sagtens anlægge en duft-oase på 30-40 kvadratmeter eller mere, men mindre kan også gøre det. 

3x3 meter er et meget passende mål til den mindre duft-oase. Om din duft-oase skal placeres i sol eller skygge, afhænger fuldstændigt af, hvilke planter du vælger. Det vigtigste er dog, at din duft-oase ligger i læ. Hvis du anlægger din duft-oase i et for åbent miljø, vil alle duftene for nemt blæse væk. 

Blomster, der dufter forår og forsommer

Magnolia

Hvordan dufter den?
Magnoliablomsterne har en meget rig duft og har toner af citron med et strejf af vanilje.

Hvornår skal den plantes?
Slutningen af oktober og starten af november er det bedste tidspunkt at plante dit magnoliatræ, og jorden skal have surbundslignende forhold, så du skal tilføre sphagnum. Vand grundigt efter plantning.

Duftsæson
April-maj.

Sol eller skygge?
Halvskygge og sol.

Ramsløg

Hvordan dufter den?
Af løg og hvidløg. 

Hvornår skal den plantes?
Såning skal ske i efterår eller tidligt forår, da frøene har brug for en kuldeperiode, før de spirer. I plantecenteret kan du købe små planter, eller du kan grave hele planter op og sætte, så længe jorden er til at grave i. Ramsløg foretrækker dog god fugtig jord. 

Duftsæson
Maj.

Sol eller skygge?
Ramsløg er en plante du oftest finder i skovbunden, og den trives derfor bedst i halvskygge. 

Liljekonvaller

Hvordan dufter den?
Linjekonvallens duft er meget fin og i den søde ende. 

Hvornår skal den plantes?
Liljekonval er en staude og kan udplantes både forår og efterår. 

Duftsæson
Maj-juni.

Sol eller skygge?
Liljekonvaller trives bedst i halvskygge eller et sted med vandrende skygge.

Hyacinter

Hvordan dufter den?
Duften er kraftig, og de fleste vil kunne genkende duften, netop fordi hyacinten er så uhyre populær. Duften er i den søde ende af skalaen og kan blive dominerende, når blomsterne er på sit højeste. Det vil derfor være en af de planter, som du med fordel kan holde lidt igen med. 

Hvornår skal den plantes?
Hyacintløg skal lægges i jorden, og det kan du gøre fra september til november. For at løgene har de optimale vilkår til at spire og gro, skal jorden gerne være muldet og løs, men har du ikke sådan en have, kan du lægge lidt grus under hvert løg, når du sætter dem.

Duftsæson 
April-maj.

Sol eller skygge?
Sol og halvskygge.

Syrener

Hvordan dufter den?
Blomsterne har en meget fin og honningagtig sød duft. Syrenens duft er elsket af mange, og er forholdsvis mild.

Hvornår skal den plantes?
Syren kan plantes ud både forår, sommer og efterår.

Duftsæson 
Maj-juni.

Sol eller skygge?
Syrener er glade for sol, men trives også i halvskygge.

Pinseliljer

Hvordan dufter den?
Duften er ikke gennemborende, men stikker du næsen helt ned i blomsten, vil du blive mødt med en lettere frisk duft med et strejf af sødlige toner.

Hvornår skal den plantes?
Løggene sættes i september-oktober i 15 cm dybde.

Duftsæson 
April-maj.

Sol eller skygge?
Sol og halvskygge.

Blomster, der dufter godt om sommeren

Hyld

Hvordan dufter den?
Hyldeblomsterne har en aromatisk duft med søde og krydrede toner, og når du dufter til blomsten, vil du næsten kunne smage, hvordan de forskellige nuancer spiller sammen.

Hvornår skal den plantes?
Efterår.

Duftsæson
Juni.

Sol eller skygge?
Sol, halvskygge og skygge.

Citron-timian 

Hvordan dufter den?
En dejlig krydret og frisk duft af citron.

Hvornår skal den plantes?
Kan plantes ud september til medio oktober og igen april til medio maj.

Duftsæson 
Citron-timian kan blomstre helt fra maj til juli og dufter kraftigst i sommermånederne, men er vinterfast og står med blade hele året. 

Sol eller skygge?
Sol.

Basilikum 

Hvordan dufter den?
Middelkraftig duft af aromatisk karakter med krydrede toner. 

Hvornår skal den plantes?
Forspires i drivhus eller mistbænk april/maj, og de små planter kan sættes ud i juni. Du kan også så frøene direkte i bedet, men her skal jorden være godt varm, så slut maj eller start juni er et godt tidspunkt. 

Duftsæson
Juli.

Sol eller skygge
Sol.

Duftpelargonier (Duftgeranier ) 

Hvordan dufter den?
Blomsterne dufter oftest som roser, men kan variere inden for hver sort. Du kan blandt andet finde dufte som citron, cedertræ og muskat inden for de forskellige sorter.

Hvornår skal den plantes?
Plant duftpelargonierne ud i almindelig jord i foråret og sørg for at gøde i vækstperioden, som er marts-august. Duftpelargonierne tåler dog overhovedet ikke frost, så er det et koldt forår, er det en god idé at vente til slutningen af maj.

Duftsæson
Juni-juli.

Sol eller skygge?
Halvskygge og sol.

Lavendel

Hvordan dufter den?
Duften af lavendel er særegen, men kan beskrives som en sødlig og aromatisk sæbelignende duft.

Hvornår skal den plantes?
Du kan udplante lavendel hele året, men foråret er bedst, sådan at planterne kan etablere sig inden vinteren. Jorden skal være tør og mager, så du kan med fordel blande sand og grus i jorden.

Duftsæson
Juni-juli.

Sol eller skygge?
Sol.

Gammeldags roser (historiske roser)

Hvordan dufter den?
Gammeldags roser dufter kraftigere end de nyere sorter og har en sød og frugtagtig duft.

Hvornår skal den plantes?
Roserne kan plantes ud i perioden slut oktober og mod slut november og igen i det tidlige forår i marts. Roserne foretrækker fugtig og næringsrig muldjord.

Duftsæso
Nogle sorter, såsom Rose De Rescht og Jaques Cartier, er remonterede – det vil sige, at de blomstrer flere gange på en sæson, men oftest vil blomstringen være på sit højeste i juli.

Sol eller skygge?
De fleste sorter foretrækker masser af sol, men der findes også sorter der trives i halvskygge. 

Nelliker

Hvordan dufter den?
Duften er frisk og krydret.

Hvornår skal den plantes?
Nellikerne kan sås april-juni og selvsår til næste sæson. Du kan også købe nelliker i plantecenteret, som du kan sætte det meste af året - husk blot at jorden skal være godt fugtig og fyldt med næring.

Duftsæson
Juni-september.

Sol eller skygge?
Sol.

Uægte jasmin

Hvordan dufter den?
Duften er sød og kan dufte lidt som skovjordbær.

Hvornår skal den plantes?
Hvis du køber din uægte jasmin i potte, kan du udplante den så snart nattefrosten er ovre, men efteråret er et godt tidspunkt, da rødderne har godt af fugtig jord.

Duftsæson
Juni-juli.

Sol eller skygge?
Sol-halvskygge.

Liljer

Hvordan dufter den?
Duften kan være meget dominerende og er stærkt aromatisk og sødlig.

Hvornår skal den plantes?
Sæt løget i foråret, når nattefrosten er ovre og hold jorden fugtig, da løget ikke tåler at tørre ud. Det må dog heller ikke være for fugtigt, så det er en god idé at lægge lidt grus ved løget for dræn.

Duftsæson
Juni-august.

Sol eller skygge?
Sol-halvskygge. Det kan dog variere, alt efter hvilken sort du vælger.

Blomster, der dufter om efteråret

Ribes bærbuske

Hvordan dufter den?
Ribes buskene dækker blandt andet over ribs, solbær og stikkelsbærbuske, og foruden det gode udbytte af skønne bær, afgiver buskenes blomster en skøn duft med sødlige og friske toner.

Hvornår skal den plantes?
Kan plantes fra potter i muldet og lettere fugtig jord det meste af året, hvis du kan grave i jorden.

Duftsæson
Blomsterne dufter april-maj, og bærrene kommer juni-september.

Sol eller skygge?
Sol-halvskygge.

Duftende blomster til vinteren

Krokus

Hvordan dufter den?
Krokus har en frisk duft med et bittert strejf.

Hvornår skal den plantes?
Sæt løgene i efteråret.

Duftsæson
Februar-april.

Sol eller skygge?
Halvskygge.

Kejserbusk

Hvordan dufter den?
Kejserbuskens duft er sødlig, og sammenlignes ofte med duften af liljekonval.

Hvornår skal den plantes?
Plant i efteråret og læg kalkskærver eller muslingeskaller i bunden af plantehullet.

Duftsæson
Blomstringen starter i november og fortsætter vinteren igennem, men holder pause ved hård frost og starter forfra når temperaturen stiger igen.

Sol eller skygge?
Blomstrer bedst hvis den placeres i sol, men kan også klare sig i halvskygge og skygge.