Vil du gerne flytte en blomst, en busk eller et lille træ til et nyt sted i haven, så kræver det lidt forberedelse, hvis du vil øge chancen for, at planten overlever.

At flytte en plante kan den give bedre vækstbetingelser, og det kan give dig som haveejer fornyet glæde over at nyde en værdsat busk på en ny placering.

Det er en god idé at forberede flytningen af en plante i god tid, gerne et halvt til et helt år i forvejen. For at aktivere det fine rodnet under planten, skal du nemlig rodskære den, og det er en god idé at gøre tre gange i løbet af en sæson. Herefter kan du flytte planten til en ny plads enten i foråret eller i efteråret. 

Sådan rodskærer du en plante

Du rodskærer en plante med en dyb spade, som du stikker skråt ned hele vejen rundt halvanden spadestik fra busken eller træet. Skær i samme rille tre gange på en sæson.

I videoen viser haveekspert Jesper Carl Corfitzen hvordan du rodskærer en busk, så den bliver klar til flytning. 

Generelt er planter med et overliggende findelt rodnet samlet i en klump nemme at flytte – det gælder fx rododendron og haveazalea.

Roser kan også flyttes: Grav rosenplanten op, beskær rødderne og klip de lange rødder tilbage til 20 cm. Skær rosens top tilbage til 35 cm med 3-4 af de yngste hovedgrene tilbage. 

Aflæggere og stiklinger

Du kan snildt dele stauder og flytte dem, ligesom du kan tage stiklinger af langt de fleste af havens buske i sommerhalvåret.

Løg og knolde kan nemt graves op og flyttes, og der er også en del planter, du kan høste frø fra.

Små planter er nemmest at flytte

Selvom din plante måske vækker nogle særlige minder, fordi du har arvet den fra din mormor eller fik den i bryllupsgave, så skal du være forberedt på, at det måske ikke er en god idé at flytte planten.

Ifølge Jesper Carl Corfitzen er det en afvejning af lige dele realisme og mavefornemmelse, du skal ruste dig med, når du skal afgøre, om planten skal flyttes.

– Faktisk bliver man nødt til at være benhård. Du skal spørge dig selv, hvad der realistisk set bliver en succes, og lade være med at spytte energi efter planter, som kun har 50 procent chance for at overleve. Det er bedre at satse på stauder, græsser, løg, små planter i potter, der kan genplantes, og planter med et overliggende rodnet, siger han.

Nogle af de planter, som er nærmest umulige at tage med sig, er større træer og gamle buske. Vil du forsøge alligevel, skal du gå i gang med at rodskære dem 2-3 år i forvejen. 

Video: Spar penge ved at dele dine stauder

Det er let at komme til at købe for mange penge, når den står planteindkøb. Jesper Carl Corfitzen har dog et godt råd til, hvordan du slippe for tømme kontoen, hvis du har lidt tålmodighed.

Må du flytte planter til en ny adresse?

Vil du flytte planten med hen til en helt anden adresse, fordi du selv skal flytte, skal du være opmærksom på, at du i udgangspunktet ikke må fjerne ting, der er nagelfaste, når du har solgt dit hus. Det vil sige, at du ikke må tage planter, der er i jorden – krukkeplanter er derimod okay at flytte.

Lav derfor aftaler med ejendomsmægler eller sælger, hvis du ønsker at grave en særlig plante op og flytte med dig.

– Får man gang i en god dialog, kan man måske også komme og klippe nye podekviste eller tage stiklinger senere på året, hvis årstiden ikke er til det, når man flytter, siger Jesper Carl Corfitzen. 

Podcast: Mig og min have

Episode 4: Planteglæde

Planteglæde! Andreas er kommet på besøg hos Jesper og hans nogen-og-tusinde planter, der står i hans have. Du får en guide til hvilke planter du skal gå afsted med derhjemme. Og det er uanset om du er barn, øvet eller en rigtig plantenørd. Så lyt med og bliv klogere på hvilken have der passer til lige netop dig.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit