Det kan være svært at forholde sig til. Og endnu sværere at tale om. Men hvis du bliver skilt eller mister din kæreste eller ægtefælle, er der større risiko for, at du også bliver ramt af ensomhed. Hvis du tænker dine livsvalg igennem, har du dog gode muligheder for at forebygge ensomheden.

- Hvis du bliver alene, når du er over 50 år, er du mere udsat i forhold til ensomhed. Det kan være vanskeligt igen at opbygge nye, tætte relationer. Derfor er man nødt til gennem hele livet og især jo ældre, man bliver, at gøre en indsats for at holde ved sine interesser og pleje sine relationer, så man er forberedt på et evt. tab, fortæller Karen Skou, socialhumanitær konsulent i Ældre Sagens Frivilligafdeling.

Ældreforsker Anne Leonora Blaakilde, som har forsket i aldring og mobilitet, understreger også vigtigheden af, at du tænker dine boligforhold og relationer en ekstra gang igennem, når du rammer 50-60+.

- Man skal huske, at de fleste har et behov for at have nogle nære relationer, så dem skal man have fokus på. Også hvis man som senior beslutter sig for at rykke på landet eller til Spanien for at udleve en drøm, eller hvis man rykker alt op for at flytte efter børnene, siger hun og fortsætter:

- Og man skal være opmærksom på, at jo ældre man bliver, jo flere af ens venner går bort. Så det er god idé at have venner i alle aldre og for eksempel overveje at bo i et område med en blandet beboerskare, siger hun. 

Ensomhed kan give sygdomme

Både Karen Skou og Anne Leonora Blaakilde er klar over, at nogle har det godt med at være alene. At nogle har så stærkt et parforhold, at de ikke føler, de har brug for andre omkring sig. Og at nogle bor i et hyggeligt guldbryllupskvarter, hvor de kender alle og ikke har lyst til at rykke fra det gamle hus med den store have.

- Men man er nødt til at se lidt længere frem. Der er en risikofaktor i altid at være alene. Og der er faktisk også en risikofaktor i at være sig selv nok i et parforhold eller kun at have venner i sin egen aldersgruppe. Man bliver syg af langvarig ensomhed – har fx større risiko for hjertekarsygdomme og depression – og derfor er man nødt til i god tid at stille sig selv nogle spørgsmål. Bor jeg et sted, hvor jeg også vil kunne klare mig selv alene? Har jeg nogle, jeg kan tale fortroligt med? Har jeg interesser, der kan fylde mit liv, når jeg stopper med at arbejde?, siger Karen Skou.

Hold dine kontakter ved lige hele livet

Direktør og forskningsleder i Fonden Ensomme Gamles Værn, Christine E. Swane, understreger, at det især er dine nære relationer, du skal gennemtænke.

- Man må pinedød tvinge sig til både at holde sine kontakter ved lige og møde nye mennesker gennem hele livet, så man ikke falder ind i en trummerum, hvor parforholdet dækker alle ens følelsesmæssige behov. For så er man på spanden, hvis den anden forsvinder. Også selvom man har børn og familie, siger hun.

Tal på ensomheden

  • 212.000 føler sig svært ensomme - 33.000 af dem er over 65 år. 
  • Af de 60+ årige er 471.471 enlige (326.201 kvinder og 165.273 mænd). 
  • 1,2 millioner danskere bor alene.
  • Antallet af personer, som bliver skilt, når de er over 60 år, er steget med 206 % fra 2010 til 2016. I 2016 blev 3.317 danskere over 60 år skilt.
  • Der er lige så stor risiko for at blive ensom i byerne som på landet.
  • Kvinder og mænd har lige stor risiko for at blive ensomme. 
  • Hyppigste årsager til ensomhed: dødsfald (mistet ægtefælle), skilsmisse, pensionering, arbejdsløshed, sygdom, flytning, intet netværk.

Planlæg din boligkarriere

Per Schulze, programchef i Realdania, mener, at du – uanset din alder - skal se at komme i gang med at lægge en decideret plan for din boligkarriere. For det vil få dig til at overveje, hvilket liv du gerne vil have nu og på længere sigt. 

- Vi er vant til at lægge karriereplaner, men vi bør også arbejde med en boligkarriere. Vi bør i god tid overveje, hvilket seniorliv, vi vil have. Hvad gør vi, når vi ikke længere kan klippe hækken? Hvor mange kvadratmeter har vi brug for, når børnene er flyttet hjemmefra? Kan vi komme nemt fra vores bolig og til kulturtilbud, familien eller de interesser, vi vil bruge tid på? 

- Det er en rigtig god idé at tale om alt det her med sine nærmeste og også med venner, der er i samme livsfase. Hvad har de tænkt sig? I den proces vil der begynde at tegne sig billeder, som kan passe den enkelte, parret eller familien. Stille og roligt får man indkredset sine behov, og hvilken bolig der passer til hvornår, og så skal man tage action på det, råder han.

Overvej om seniorbofællesskab er noget for dig

Seniorbofællesskaber er en af de boligformer, du kan tænke ind i din boligkarriere, hvis du vil forebygge ensomhed.

- Det vi kan se, er, at folk, der bor i seniorbofællesskaber, generelt har en høj livskvalitet. Men hvis man først skal til at overveje, hvor man vil bo, når vennerne og partneren er faldet væk, og man er stoppet på arbejdsmarkedet, er det svært at få plads i et bofællesskab. Så man skal træffe beslutningen og skrive sig op eller flytte, før man bliver dårlig eller alene, siger Per Schulze.

Bofællesskaber er ikke for alle. Men du gør dig selv en tjeneste ved at undersøge mulighederne, for der er mange forskellige af dem. Og flere er på vej. 

- Vi kan se, der lige nu ikke er et stort nok udbud af seniorbofællesskaber i forhold til den stigende efterspørgsel. Derfor er vi gået ind i at skabe flere tilbud – også nogle, der kan betales for en almindelig folkepension, siger Per Schulze og henviser til, at Realdania i samarbejde med private aktører som PKA, PFA og Pension Danmark og almene boligselskaber som Himmerland Boligforening er ved at bygge flere nye seniorbofællesskaber i Valby, i København og Køge, og på sigt også i bl.a. Horsens og Aalborg. 

Spis sammen med andre

Uanset, hvad du har gjort for at forebygge ensomheden, kan den dog godt banke på alligevel, hvis du har været igennem en tung skilsmisse eller et smertefuldt tab. Heldigvis er der mange ting, du kan gøre for at sende ensomheden udenfor døren igen. Du skal finde ud af, hvad du har mest lyst til – og prøve nogle af de tilbud af, som passer til dig. 

- I Ældre Sagen har vi 73.000 aktiviteter om året og 215 lokalafdelinger spredt ud over hele landet. Så lige meget, hvor du bor, vil der være ting, du kan melde dig til. Fx har vi stor succes med at lave ”Danmark Spiser Sammen”, fordi vi ved, at det at spise alene kan være svært for mange, fortæller Karen Skou.

Konsekvenser af ensomhed

  • Langvarig ensomhed øger risikoen for bl.a. forhøjet blodtryk og kolesteroltal, hjertekarsygdomme, søvnforstyrrelser og depression.
  • Ensomhed koster samfundet 7,5 milliarder. kr. årligt.
  • Ensomhed er årsag til 8.000 ekstra indlæggelser (somatiske) årligt. 
  • Ensomhed ligger bag 100.000 ekstra kontakter til praktiserende læger årligt. 

Dyrk dine interesser og frivilligt arbejde

Alle kommuner har også aktivitetscentre, hvor du kan melde dig til alt fra korsang og gymnastik til kortspil og spændende foredrag. 

- Gør det, der har din interesse i forvejen. Der er jo en forening, uanset om du har lyst til at ro, cykle eller danse. Du kan også vælge at blive besøgsven eller arbejde frivilligt på en anden måde. Vi kan se, det kan give utrolig meget at være noget for andre, siger Karen Skou.

Genoptag kontakten med gamle venner

Sociale medier kan også være en genvej til relationer, supplerer Christine E. Swane. De kan ikke i sig selv dække dine sociale behov, men de kan være genvejen til at få stablet et museumsbesøg eller en cafétur på benene med en gammel ven eller veninde.

- Facebook giver god mulighed for at genoptage kontakten med folk, man har kendt godt engang og har mistet kontakten med, fx gamle barndomsvenner. Det er godt at holde fast i nogle af dem, der har kendt én fra opvækstårene og måske éns forældre. Det giver en særligt betydningsfuld relation, når man bliver ældre, siger hun.

Husk: Er du ensom, er du ikke alene

Det vigtigste, når du står midt i ensomheden, er at huske, at du ikke er alene. Hvor paradoksalt det end lyder.

- Det er vigtigt, at man forstår, at mange andre mennesker føler den samme form for smerte og ensomhed, som man selv føler, og det skal man ikke skamme sig over. Der er mange, som er klar til at hjælpe. Men det kræver, at du er klar til at gå ud og møde dem. Hvis du fortsætter med at isolere dig, sker det ikke, siger Christine E. Swane.