Det bør du vaske op i hånden:

 • Fine glas og kopper med overfladeglasur og guldrande
 • Aluminium, fx sigte, hvidløgspresser, æggedeler, da der kommer et galvanisk element, der afsætter hvide hinder på andet porcelæn/metal
 • Metal, der korroderer, fx bestik og gryder af støbejern, kobber og tin
 • Plast, der ikke kan tåle 80 grader
 • Køkkenting af træ

Vasker din opvaskemaskine ikke ordentligt rent? Eller synes du, at den kører for tit?

Så sørg for, at du fylder opvaskemaskinen bedst muligt. Du kan nemlig spare op mod 1.000 kr. årligt, hvis du fylder din opvaskemaskine korrekt hver gang og bruger et energisparende program.

Men at fylde sin opvaskemaskine korrekt, er sværere end man skulle tro.

Fru Grøn, der er Fagekspert i Videncentret Bolius, ser ofte, hvordan folk fylder deres opvaskemaskine forkert. Hun fortæller, at hvis man gør sig mere umage med at fylde maskinen korrekt, så kan der spares mange udgifter til energi og vand.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk kan udgifterne til opvaskemaskinen halveres, hvis gryder og skåle vaskes separat. Fyldes maskinen korrekt op hver gang, kan du på et år spare omkring 500 kr. Du kan yderligere halvere udgifterne, hvis du anvender et energi-venligt program, men så tager opvasken typisk 3-4 timer. 

Sådan fylder du opvaskemaskinen korrekt

 • Vask store ting, fx gryder og skåle, i hånden. Fru Grøn anbefaler at lade det lufttørre på opvaskemåtten.
 • Sæt porcelænet korrekt (se billeder). Porcelænet behøves ikke skylles af, men fjern krummer og madrester.
 • Bruger du bestikkurv, så sørg for at blande bestikket, så der ikke står mange skeer eller gafler sammen. 

Sådan vender du bestikket korrekt

Har du bestikkurv i opvaskemaskinen, anbefaler Fru Grøn, at bestikket vendes med skaftet nedad. Med skaftet nedad har den snavsede del af bestikket bedre mulighed for at sprede sig ud, så madrester bliver fjernet mest effektivt.

Spidse eller skarpe knive som grill- og urteknive kan vendes med skaftet opad, så man undgår at skære eller stikke sig på knivene.

Sørg generelt for, at placere bestikket spredt, så gaflerne eksempelvis ikke klumper sig sammen og hindrer, at bestikket kan blive ordentligt rent.

Så meget kan der være i opvaskemaskinen

En opvaskemaskine kan rumme en del, hvis det bliver stablet ordenligt.

Fx kan en opvaskemaskine til 12 kuverter tage 12 store tallerkner, 12 små tallerkner, 12 kopper, 12 glas og nogle få fade og skåle. Derudover kan bestikkurve eller -hylder fyldes helt op, hvis du sørger for at blande bestikket, så alle skeerne fx ikke klumper sammen, og dermed heller ikke bliver ordentligt rene.

Hvis du vasker store ting som fx gryder, fade og skåle i hånden, vil det i en typisk husholdning tage et par dage at fylde opvaskemaskinen helt korrekt. 

Sådan bruger Fru Grøn opvaskemaskinen:

I vores husholdning (2 personer) sætter vi løbende ting i opvaskemaskinen uden egentlig afskylning, men vi fjerner krummer.

Om aftenen, når der er tilberedt varm mad på komfuret, børstes tallerkner/bestik af, evt. med vand (bruger det kolde, der kommer inden det varme). Derefter kommes det varme vand i en balje med opvaskemiddel og heri vaskes skåle, gryder og pander op. Skylles i rent vand og lægges til lufttørring op opvaskemåtten.

På den måde kører vores opvaskemaskine til 12 kuverter hver 3-4 dag.

Sådan får du opvaskemaskinen til at vaske rent

 1. Rens filtrene
  Tag filtrene ud og tøm dem. Rens dem med en børste under rindende vand.
 2. Kan spulearmene dreje rundt?
  Øverste spulearm: Tjek om lange køkkenredskaber i bestikkurven eller lignende blokerer den øverste spulearm, så den ikke kan rotere.
  Nederste spulearm: Tjek om tynde køkkenredskaber stikker gennem bestikkurven og blokerer den nederste spulearm.
 3. Rens spulearmene
  Rens spulearmenes huller. Træk spulearmen af sin holder med et lille ryk og skyl den igennem med vand og opvaskemiddel.
  Brug evt. en vatpind til at rense hullerne.
 4. Tjek afløbsslangen
  Hvis afløbsslangen har et knæk eller er monteret, så den har et langt fald tilbage mod opvaskemaskinen, kan snavset vand løbe tilbage i opvaskemaskinen. Hæv derfor afløbsslangen op i niveau med maskinens overkant, så tæt på maskinen som muligt.
 5. Fjern madrester
  Fjern alle madrester fx med opvaskebørsten, inden du sætter tallerkner og bestik i opvaskemaskinen. Stærke madvarer kan ætse sig ind i servicet, hvis det får lov at blive siddende. Andre madrester vil brænde sig fast til servicet i stedet for at blive vasket af.
 6. Fyld mindre service i opvaskemaskinen
  Sørg for, at der er plads, så vand og sæbe kan komme ordentligt rundt til alt service.
 7. Vælg evt. et andet vaskeprogram
  Måske er temperaturen eller vasketiden for kort - prøv et andet vaskeprogram.