Hvornår skal du gøre din plæneklipper/græsslåmaskine forårsklar?
Det allerbedste er at gennemgå, tjekke og vedligeholde plæneklipperen/græsslåmaskinen i efteråret. Så er den forårsklar til den nye sæson. Men du kan også gennemføre dit tjek i løbet af foråret inden den første græsslåning i april.
Du kan enten sende plæneklipperen til service eller selv gennemgå og vedligeholde den.
Det mest enkle er naturligvis at indlevere plæneklipperen til det nærmeste autoriserede serviceværksted eller en forhandler af plæneklippere, græsslåmaskiner og motoriserede haveredskaber. Det kan være en god idé, hvis maskinen trænger til at få slebet knivene/klingen, og du ikke selv vil gøre det.
Spar penge - lav et gør det selv-tjek
Det er en god investering jævnligt at tjekke og vedligeholde din plæneklipper. Du kan både spare på benzinforbruget samt forlænge levetiden på din plæneklipper.
Ren motorolie og rent luftfilter er godt for både ydeevnen, benzinforbruget og miljøet. Motoren holder længere og oser mindre.
Når plæneklipperens skærende dele holdes skarpe, bliver klipningen pænere, og motoren kommer ikke på overarbejde. Det begrænser både slid og brændstofforbrug.
Du kan spare flere hundrede kroner, hvis du selv tjekker og vedligeholder din plæneklipper, og det er ikke så svært. Et servicetjek på værksted kan sagtens løbe op imellem 500 og 1.500 kr.
Køb et praktisk servicesæt
Hvis du selv vil tjekke og vedligeholde din plæneklipper, kan du købe et servicesæt eller separate servicedele. De kan fås til de fleste mærker af plæneklippere og græsslåmaskiner. Du kan købe dem i byggemarkeder og hos isenkræmmere.
Et servicesæt kan indeholde en eller flere af disse dele: Sugesprøjte eller oliesugesæt, tragt, dunk til gammel olie, tændrør, luftfilter, motorolie.
Sådan tjekker og vedligeholder du din plæneklipper
- Tøm gammel benzin ud, hvis du ikke gjorde det før vinteren, fx i en gammel malerspand. Lad motoren køre, indtil al benzinen er brugt op. Husk at aflevere benzinen på genbrugsstationen.
- Fjern tændrørskablet. Så kan græsslåmaskinen ikke pludselig starte, så du får fingrene i klemme.
- Gør motoren og plæneklipperens skjold ren med en stiv kost og evt. lidt vand, hvis du ikke fik det gjort før vinteren.
- Skru tændrøret ud med en topnøgle, og hæld ca. 15 ml motorolie ned i cylinderen. Sæt tændrøret i igen, og skub maskinen lidt rundt, så olien fordeles.
- Skift evt. tændrøret.
- Skift motorolie. Det kan betale sig at købe en god kvalitet. Brug en hævert eller et olieskiftesæt til at suge olien ud. Nogle maskiner har en bundprop, hvor olien kan tømmes ud. Husk at aflevere olien på genbrugsstationen.
- Skift luftfilter.
- Smør kabler og bevægelige udvendige motordele med motorolie. Brug ikke WD-40 multifunktionsolie, da den fjerner fedt. Kontroller, at alle kabler er stramme, og at der er en reaktion, når du bevæger håndtaget. Dette gælder specielt selvkørende klippere, hvor man skal kunne afbryde kørslen, når gearet slås fra.
- Slib evt. knivene/klingen eller skift dem ud. De kan slibes med en slibesten eller en fil. Tag klingen af, og sæt den fast i en høvlebænk, så er det nemmere at slibe den. Du kan købe nye knive og selv skifte de gamle ud. Se hvordan i den medfølgende brugsanvisning.
Hvordan gør du plæneklipperen i stand i efteråret?
Det er en rigtig god idé at vedligeholde din plæneklipper, når du stiller den væk i efteråret efter at have klippet græs for sidste gang i sæsonen.
- Gør plæneklipperen ren udvendigt og indvendigt. Fjern græs og snavs, også fra den inderste del af skjoldet.
- Tøm både benzintank og olietank. Husk at aflevere benzin og olie på genbrugsstationen.
- Løsn tændrørskablet, når du stiller plæneklipperen til side.
- Tjek og smør alle kabler og alle udvendige dele, som kan bevæges.
- Opbevar plæneklipperen på et tørt og ikke alt for koldt sted. På den måde slipper du for rust, og at olien bliver kold og hård.