Det kan være et større arbejde at hænge billeder op på væggen i stuen eller andre rum og værelser, hvis du først skal finde boremaskinen frem, bore huller, hamre rawlplugs i og skrue skruerne fast. For ikke at tale om de huller og det reparationsarbejde, der er, når billederne skal ned eller flyttes et andet sted hen.

Derfor kan det være en fordel at bruge mere nemme og fleksible løsninger. Især, hvis du kun bor midlertidigt et sted, eller du godt kan lide at flytte boligens billeder rundt fra tid til anden for at skabe et nyt udtryk.

Her får du et overblik over de mulige løsninger samt fordele og ulemper, du skal være opmærksom på.

Hæng billeder op i stuen uden huller i væggen

Der findes overordnet to slags løsninger til at hænge billeder op uden brug af boremaskine samt traditionelle søm og skruer:

  • Klæbesøm og klæbeskruer er små kroge, der klæbes op på væggen ved hjælp af et lille ark, der først klistres på væggen. Denne løsning er især god til billeder med et lille beslag på rammen, som kan hænges på krogen.
  • Monteringstape er en slags dobbeltklæbende tape, som du først klæber bag på rammen og derefter op på væggen. Denne type ophæng egner sig især godt til genstande med en plan bagside som eksempelvis spejle eller smalle billedrammer.

Skal du vælge klæbesøm, klæbeskruer eller monteringstape?

Inden for begge kategorier findes der en lang række forskellige produkter, så inden du vælger, skal du blandt andet overveje:

  • Hvad er det, du skal hænge op – og hvor meget vejer det? Både klæbesøm og monteringstape fås med en bæreevne på op til syv kilo, men det kommer også an på, hvor dyb en ramme der er tale om. Hvis vægten nærmer sig maksgrænsen for det specifikke produkt, bør du gå med den sikre løsning og bore huller i væggen.
  • Hvilken overflade skal du hænge billedet op på? Der findes løsninger til alt fra fliser og metal over transparente overflader og til gips og tapet. Du bør også undersøge, hvor godt fx puds eller tapet sidder fast, inden du klæber billedet op: Bank let på væggen, og er der en hul lyd, sidder det måske ikke så godt fast, og så kan det blive endnu mere løst over tid, hvis du klæber et billede fast på det.

Guide: Sådan hænger du billeder op på væggen

Følg denne lille guide, når du skal til at hænge billederne op på væggen:

  • Tør væggen godt af med en opvredet klud, og vent til overfladen er ren og tør.
  • Ved nymalede vægge bør du vente mindst en uge, før du hænger billeder op ved hjælp af klæbesøm eller monteringstape.
  • Klæbesøm eller klæbeskruer: Klæb det lille ark op på væggen. Tryk godt ind på arket i mindst fem sekunder. Fjern derefter beskyttelsesarket og klæb den lille krog op på væggen – hold den også inde mindst fem sekunder. 
  • Monteringstape: Klæb tapen fast på rammen – brug de anbefalede mængder, som der står på produktet – og tryk ind på rammen i mindst fem sekunder. Fjern derefter beskyttelsesarket og klæb rammen op på væggen i mindst fem sekunder.
  • I nogle tilfælde bør du vente op til en time, før du hænger selve billedet op på væggen. Følg vejledningen på det enkelte produkt.
  • Hvis du vil flytte billedet, bør du nemt kunne hive tapen eller sømmet af igen. Alle producenter hævder, at det kan ske uden spor på væggen, men der er ikke 100 procent garanti. Alt efter, hvor lang tid billedet har hængt på væggen, kan du risikere, at der bliver efterladt et lille felt med en anden farve, som ikke kan vaskes væk.