Du kender måske følelsen af at sidde i haven, mens det ene fly efter det andet passerer i luftrummet ovenfor. Hvilken mere eller mindre eksotisk destination er de på vej til, og hvor kommer de fra?

Hvis du ønsker vished om flytrafikkens rejsemønstre, kan du let få det, for oplysningerne er offentligt tilgængelige via transpondere. Når lufttrafikkontrollens radarstråler rammer et fly, svarer flyets transponder tilbage med oplysninger om position, kurs og flyvehøjde.

Forskellige tjenester opsamler disse og krydser dem med andre oplysninger for at give alt fra nysgerrige amatører til rendyrkede flyspottere overblik over luftrummet og især den kommercielle flytrafik.

Bedste apps til at overvåge flytrafikken

En af de mest populære apps til at overvåge flytrafikken er Flightradar24, der har eksisteret siden 2007. Flightradar24 viser informationer om flytrafikken i realtid på et interaktivt kort.

På kortet kan du både se flyruter, flytyper, positioner, flyvehøjder, hastigheder og meget mere.

Du kan også finde tidsforskudte gentagelser af tidligere ruter. En populær funktion, når fly fra tid til anden forsvinder som dug fra solen. Hvis du har flynummeret ved hånden eller kender ruten, kan du nemlig følge flyets rejse.

Flightradar24, der høster fine brugeranmeldelser på alle platforme, sammenkører data fra flere kilder. Det sker primært med hjælp fra frivillige entusiaster, der har apparater til at modtage data fra såkaldte ADS-B-transpondere.

Pris: Gratis, men du kan betale dig en reklamefri oplevelse og flere oplysninger.

Link: Website, iOS app (iPhone, iPad)

FlightAware lader dig overvåge luftrummet

Et alternativ til Flightradar24 er FlightAware, der har base i USA. Ligesom Flightradar24 kan FlightAware bruges på farten via din smartphone eller tablet, så du fx kan bruge appen i haven og sammenholde oplysningerne med det, du kan se på himlen.

Flyspotning for viderekommende

  • Gibber det usædvanligt i dig, hver gang du hører motorstøj fra oven, kan du tage skridtet videre og blive flyspotter
  • En flyspotter indsamler oplysninger og billeder af flyvemaskiner som en hobby
  • Tjenester som FlightAware og Flightradar24 er i nogen grad afhængige af flyspotteres observationer

FlightAware er gratis og lader dig både søge efter specifikke flyruter og se alle fly på et interaktivt kort. Du kan trykke på de enkelte fly for at få flere oplysninger om, hvor de kommer fra, og hvor de er på vej hen.

Ligesom med Flightradar24 gælder det for FlightAware, at det primært er den kommercielle flytrafik, du kan følge med i. Det kan imidlertid ske, at du støder på mere eksotiske militær- eller privatfly.

Pris: Gratis, men du kan betale for at opgradere din konto og få flere fordele.

Link: FlightAware (tryk på 'Live flight tracking' for at få overblik), iOS app (iPhone, iPad), Android