Mange familier må nøjes med et badeværelse i boligen, og det kan gøre det svært om morgenen, når både børn og voksne skal på toilettet, i bad, børste tænder og måske ordne hår og makeup om morgenen.

- Det kan derfor være fristende at få installeret et badeværelse mere i boligen, så familien kan undgå tidspres og skænderier over, at de andre optager pladsen på toilettet. Men det er ofte en dyr løsning, og mange glemmer, at om relativt få år er børnene større og måske fløjet fra reden, og så har forældrene ikke længere brug for to badeværelser. Derfor vil jeg i stedet anbefale at tænke i kreative løsninger, der letter presset på badeværelset, siger arkitekt MAA og Bolius’ fagekspert inden for arkitektur, Tine Nielsen.

At bygge et nyt badeværelse er desuden et stort projekt, og du kan spare både ressourcer, tid og penge, hvis du udnytter den plads, du har i forvejen. 

Drop hårtørrer og makeup på badeværelset

Tine Nielsen fra Videncentret Bolius giver sammen med arkitekt og indretningsekspert Lone Barslund sine bedste tips til en smidigere hverdag med kun ét badeværelse i huset. Ifølge begge arkitekter er første mulighed at rykke alt, der ikke er strengt nødvendigt, ud fra badeværelset, så rummet kun bruges til at gå på toilet og i bad.

- Ofte kan fx teenagere bruge lang tid på at lægge makeup og sætte hår på badeværelset. I stedet kan I indrette teenageværelset eller entreen med spejl og her opbevare makeup, børste, hårtørrer osv., så det bliver helt naturligt at gå derhen og gøre sig klar til dagen efter et hurtigt bad, siger Tine Nielsen og fortsætter:

Puslebordet behøver ikke at stå på badeværelset

- I en periode kan I måske også børste tænder i køkkenvasken. Er I en småbørnsfamilie med blebørn, kan I rykke puslebordet ud af badeværelset og ind i soveværelset eller børneværelset. Der er selvfølgelig ikke adgang til rindende vand, men I kan i stedet have en kande med vand og et hoved-/halefad stående klar ved puslebordet.

Planlæg, hvornår I bader i brusebad

I stedet for, at alle familiemedlemmer stormer ud på badeværelset som det første om morgenen, er en anden mulighed at planlægge sig ud af pladsproblemet.

- I nogle familier kan det måske fungere at have faste tider, hvor I hver især har ret til at benytte badeværelset om morgenen. Det kan også være, at børnene bader om aftenen og forældrene om morgenen, eller at børn og voksne bader sammen for at minimere badetiden, forklarer Lone Barslund.

Indret badeværelset anderledes

Endelig er der ifølge arkitekterne mulighed for at lave mindre ændringer i indretningen på badeværelset, så I kan være flere om at benytte rummet på samme tid.

- Mange har fået indrettet to brusere på samme badeværelse, men faktisk er det de færreste, som bruger det, og det kan koste mange penge. I stedet vil jeg foreslå at få sat en ekstra bruser på håndvasken – du kan få et særligt armatur, der også indeholder bruser – og på den måde kan I få afprøvet, om I vil bade to ad gangen, inden I bruger en masse penge på at installere flere brusere i badet, råder Tine Nielsen.

Skærm toilettet og få et dobbeltspejl

Lone Barslund supplerer:

- Det er også en mulighed at få opsat dobbeltspejl på badeværelset, så flere kan lægge makeup eller tørre hår på samme tid. Eller I kan skærme toilettet af med fx en påklædningsskærm, så den ene kan gå på toilettet, mens den anden bader.