Dine tagrender trænger til at blive tømt og renset efter løvfaldet om efteråret, så de er klar til at modtage regn og sne i efterårs- og vinterperioden. Derudover bør de tømmes efter behov.

Se her, hvordan du gør.

Video: Sådan renser du let tagrenden

Tip til en nem tagrendeskovl

Et godt tip, når du skal tømme husets tagrender, er at bruge en gammel sodavandsflaske eller lignende. Sådan en kan nemlig hurtigt laves om til et redskab, som gør det nemt at skovle blade, grene og snavs op fra tagrenden.

Tag en 1½ liters sodavandsflaske og skær et skråt snit igennem flasken. Start i den ene side omkring midten og skær ca. 30 grader skråt nedad. Nu fungerer den som øse, der passer perfekt ned i tagrenden, og det er nemt at tage blade og andet snavs op.

Sådan gør du

  1. Tag et par havehandsker på og saml alle blade og fyrrenåle op fra tagrenden. Du kan også købe en tagrendeskovl i diverse trælaster.
  2. Bagefter fejes tagrenden med en lille håndkost. Når tagrenden er helt renset, bør den spules med vand. Så bliver tagrenden helt ren, og du kan tjekke, om den har det rigtige fald ned mod nedløbet.

Beskyt tagrenden: Sæt stigen mod et bræt

Hvis du sætter en stige mod tagrenden, når du skal rense den, er det en god idé at sætte stigen mod et bræt, så du ikke bøjer tagrenden. Slå to brædder på ca. 80 cm i længden sammen vinkelret på hinanden, så de danner et "L". Det ene bræt skal ligge ned i tagrenden, det andet på ydersiden og skåne denne (se billedet øverst i artiklen).

Hvis tagrenden ikke sidder så højt oppe, kan du formentlig flytte brættet med et kosteskaft, når du skal arbejde et andet sted på tagrenden. Sidder tagrenden højt oppe, kan du flytte brættet, før du kravler ned ad stigen. Her er det vigtigt, at stigen står tæt på vinkelret på tagrenden. Jo lavere vinklen er, jo større pres er der på tagrenden med kropsvægten.

Hvornår bør du tømme tagrenden?

Det er en god ide at tømme og rense tagrenderne efter løvfaldet om efteråret. På den måde sikrer du, at de er klar til at modtage de store mængder regn og sne, der falder i efterårs- og vinterperioden.

Derudover bør du tømme husets tagrender, når de trænger til det. Hvor ofte det er tilfældet, kan variere meget fra hus til hus. Husets beliggenhed ift. fx løvfældende træer, vil også spille ind.

Hvis du har meget mos på taget, skal dine tagrender tømmes og renses oftere, fordi mosset falder ned i tagrenderne og stopper dem til. Det samme gælder, hvis der står træer tæt på dit hus. Det betyder nemlig, at smågrene og blade finder vej ned i tagrenderne. I disse tilfælde kan det være nødvendigt at rense tagrender cirka en gang om måneden.

Hvis du ikke døjer med mos på taget, og der ikke står træer i nærheden, bør du tømme din tagrender minimum hvert halve år. 

Sørg derfor for at jævnligt at tjekke, om renderne trænger til at blive tømt.