Når du sætter fliser op i fx dit køkken eller badeværelse, kan du få brug for at beskære enkelte fliser for at få dem til at passe i længde og bredde. Her får du en trin for trin-guide til at få fliserne skåret flot til.

Få hjælp til selve opsætningen af fliserne i guiden 'Sådan sætter du fliser op på væggen'.

Værktøj

  • Vinkelsliber
  • Fliseskærer
  • Tommestok
  • Blyant
  • Maske

Sådan gør du

1
Mål op

Først skal du måle, hvor lille flisen skal være. Medregn et par millimeter i hver ende ud over den bredde, fugerne skal have.

2
Brug en fliseskærer
Den nemmeste måde at lave et lige snit i en flise er ved at bruge en fliseskærer. Du kan som oftest leje den i et byggemarked for omkring 50 kr. om dagen. Den sviner ikke, du skal næsten ikke bruge nogen kræfter, og den laver et helt præcist snit. Brug også blyant og tommestok. Skal du skære hjørner, skal du også bruge en vinkelsliber.
3
Sådan bruger du fliseskæreren
Du bruger fliseskæreren ved at lægge flisen, så snittet bliver der, hvor du ønsker 'knækket'. Så skal du blot føre skæret over flisen og give den et tryk fra oven med håndtaget. Flisen skulle nu gerne knække over, præcis hvor du har lagt snittet.
4
Klæb den tilskårne flise op
Så er det bare at klæbe flisen ind i mellemrummet.
5
Skær et hjørne af - mål op
Hvis du skal skære et hjørne af din flise, kan du ikke bruge fliseskæreren. Her er vinkelsliberen derimod et godt værktøj. Det første, du skal gøre, er dog at måle op, hvor du ønsker at lægge snittet.
6
Skær et hjørne af - tegn op
Det er oftest nemmere at tegne op på flisens bagside.
7
Skær et hjørne af - brug vinkelsliberen
Vinkelsliberen sviner en del, så det kan anbefales at bruge den udenfor. Desuden skal du bruge maske.
8
Skær et hjørne af - klæb op
Så er det bare at klemme den ind.

Skære i smig eller i glas og mosaik?

Det er også muligt at skære fliserne i smig, fx hvis de skal støde op mod et udvendigt hjørne. Og du kan med det rette værktøj også skære i glas og mosaik til fx dit badeværelse. 

Groft sagt er det kun fantasien, der sætter grænser, men husk at bruge det rette værktøj og sikkerhedsudstyr. Spørg eventuelt i byggemarkedet for hjælp til, hvilket materiale, du skal bruge.