Hvilke typer fliser og klinker findes der til badeværelser?

Der findes mange forskellige typer fliser og klinker til badeværelser, og man kan i dag finde fliser udtrykt i træ, beton, metal, vinyl, natursten mv. De mest almindelige fliser er:

 • Keramiske fliser
 • Mosaiksten
 • Fliser af natursten
 • Fliser af glas, stål og beton

Forskel på fliser og klinker

Der er som sådan ikke den store forskel på fliser og klinker. Klinker bruges normalt til gulvet og er lidt tykkere, mens fliser bruges til væggen.

Keramiske fliser

Det er mest almindeligt at bruge keramiske fliser i badeværelset. De er lavet af ler og har normalt en let glaseret overflade, der er meget slidstærk, svær at ridse og nem at gøre rent. Der findes dog også mere ru fliser, der er specielt velegnede til gulve i badeværelser.

Keramiske fliser findes i mange forskellige stilarter, farver og mønstre fra klassiske fliser i sort, hvid og grå til italiensk inspirerede fliser i varme farver.

Med den nyeste digitale teknologi er det nu også muligt at få disse fliser med eksempelvis træ- og betonlook. Man kan således med en almindelig keramisk flise opnå samme udtryk som en natursten eller som et trægulv eller betongulv og samtidig benytte den keramiske flises gode egenskaber.

Mosaiksten

Mosaiksten er især kendt fra Spanien og Italien, hvor de i flere tusind år er blevet brugt til udsmykning både ude og inde. Mosaikkerne er også blevet meget populære i danske hjem og især til små badeværelser, hvor de små sten er meget velegnede.

Mosaiksten findes både som keramiske, glasmosaikker og blandet med metal, natursten, smeltet aluminium m.fl.

Hvis du bruger mosaiksten, er det nemt at finde lige netop den nuance, du ønsker, da mosaikkerne findes i næsten alle farver og i mange forskellige nuancer af samme farve. Mosaikker fås også i natursten i flere forskellige naturlige farver, fx grå, rødbrun, sort og brun.

Det, at mosaikkerne er så små og findes i så mange forskellige farver, gør det muligt at lege med farver og mønstre. Du kan fx lave mønstre med mosaikker i flere farver, uden at resultatet bliver alt for dominerende, som det nemt kunne blive med større fliser. Eller du kan bruge mosaikker i forskellige nuancer af den samme farve og lave glidende overgange fra mørke nuancer til lysere.

Mosaiksten er normalt opsat på et net, som typisk er 30 x 30 cm. Det gør det lettere at montere mosaikstenene jævnt og ensartet.

Naturfliser

Fliser og mosaikker af natursten er lavet af bl.a. kalksten, skifer, granit og marmor. Siden 1990'erne har det været en trend at bruge meget store fliser af sort skifer eller granit.

Natursten er fra naturens side porøse og derfor ikke helt vandtætte. Hvis de skal bruges i badeværelsets våde zoner, fx i brusenichen, skal du helst vælge natursten, der er behandlet med en vandfast forsegling med voks. Du kan også selv vokse dem.

Vær opmærksom på, at natursten som regel ikke kan tåle afkalkning og skrappe rengøringsmidler, og kræver gerne vedligeholdelse for at bevare dens udseende.

Fliser af glas, stål og beton

Det er siden omkring 2000 blevet muligt at få helt specielle fliser af fx glas, rustfrit stål eller beton til badeværelset. Den slags fliser kan give rummet en helt anderledes, ny og elegant eller rå stil, men er som regel væsentligt dyrere end andre typer fliser.

Flisernes overflade

Når du vælger fliser til gulvet i badeværelset, bør du undersøge, hvor glatte fliserne er at gå på. Små fliser med mange fuger er generelt mere skridsikre end store fliser, hvilket derfor kan være praktisk at vælge til bruseområdet.

Flisernes overflade har også betydning. Fliser med en meget jævn og glaseret overflade er i sagens natur mere glatte, når de bliver våde, end fliser med en mere ru overflade. Til gengæld er glaserede fliser meget lettere at holde rene og fri for kalk end ru fliser.

Hvor store skal fliserne være?

Flisernes størrelse er afgørende for det endelige resultat. Der findes en række gyldne regler for, hvor store fliserne skal være, for at resultatet bliver harmonisk.

Fliselægningens gyldne regler

 • Små fliser passer bedst til små rum, mens store fliser passer bedst til store rum.
 • Fliserne på gulvet skal helst være lige så store eller større end fliserne på væggen.
 • Flisestørrelserne skal helst gå op i hinanden. Det vil sige, at vægfliserne fx er 108 x 108 mm og gulvfliserne er 216 x 216 mm, så der skal præcis fire vægfliser til at dække en gulvflise.

De faste regler er fine at have med i overvejelserne, men du skal ikke lade dig begrænse alt for meget af dem. Du kan sagtens få et flot og harmonisk resultat, selvom du bryder reglerne.

Mindre fliser og mosaikker virker ikke så dominerende i små rum som store fliser.

Store fliser har den fordel, at de hurtigt dækker et stort område og de kan se mere harmoniske ud, da der ikke er mange fuger til at bryde udseendet. Til gengæld har de den ulempe, at de kan være svære at lægge, hvis underlaget er ujævnt. Derfor bør du sørge for at gøre gulvet jævnt, før du lægger store fliser, fx med selvnivellerende flydende letbeton el.lign.

Hvilket mønster skal fliserne sættes op i?

Når fliserne sættes op, danner de et mønster, som også har stor betydning for det færdige resultat. Det mest almindelige er at lægge fliserne efter hinanden i snorlige rækker, men der er mange andre muligheder.

Eksempler på flisemønstre:

 • Skaktern i to forskellige farver, fx sort og hvid.
 • Fliser lagt i forbandt, dvs. forskudt en halv flise i forhold til hinanden, som mursten eller småkager på en bageplade.
 • Diagonalt mønster, dvs. på skrå i forhold til rummets vægge.
 • En kombination af et diagonalt og et vandret mønster.
 • Ottekantede fliser lagt med mindre fliser i de tomme felter mellem ottekanterne.

Komplicerede mønstre skaber uro

Da udbuddet af fliser og mosaikker er stort, er der rig mulighed for at lege med farver, mønstre og størrelser. Men pas på med at bruge alt for indviklede mønstre, da de kan skabe uro i rummet, så rummet virker rodet og uharmonisk. Det gælder især i små badeværelser, hvor komplicerede mønstre kan virke meget overvældende.

Når du skal finde frem til et godt flisemønster, kan du med fordel tegne rummet op på et stykke papir og derefter prøve dig frem med forskellige mønstre og farver.

Se billedserien 'Forny dit badeværelse'

Hvor mange fliser skal du købe?

Standard flisestørrelser

Fliser findes i mange forskellige størrelser, men der er dog nogle standardstørrelser, som rigtig mange flisetyper sælges i:

 • 108 x 108 mm
 • 216 x 216 mm
 • 324 x 324 mm

I dag har de fleste badeværelser et vandtæt lag på gulv og vægge i de områder, hvor der er mest vådt.

Det er nødvendigt at købe fliser til en del flere kvadratmeter, end du egentlig har brug for. Årsagen er, at der er en del spild, bl.a. langs kanterne, hvor fliserne skal skæres til for at passe. Desuden kan du risikere, at nogle af fliserne går i stykker, når du arbejder med dem, fx når de skal skæres til med fliseskæreren.

Det er også fint at have ekstra fliser liggende, hvis du fx senere kommer til at tabe noget tungt på badeværelset, så du ødelægger en flise. Så er det ærgerligt ikke at have den rigtige type flise ved hånden.

Det er svært at sige generelt, hvor mange ekstra fliser det er nødvendigt at købe. Det afhænger bl.a. af:

 • Hvor stor en del af badeværelset, der skal lægges fliser i.
 • Flisernes størrelse.
 • Mønsteret, de skal lægges i.

Men som tommelfingerregel skal du regne med at købe ca. 10 procent flere fliser, end du har brug for.. Det er en god idé at spørge forhandleren om dette.

Det er vigtigt, at alle de fliser, du køber, har det samme produktionsnummer. Så er du sikker på, at de har præcis den samme farvenuance.

Du kan spare på fliserne ved at vælge et mønster, der går nogenlunde op med flisernes størrelse, så du ikke skal kassere for store stykker for at få fliserne til at passe til mønsteret.

'Badevaner: Sådan bader danskerne'