Det kræver lidt snilde og erfaring, men har du det, kan du sagtens selv sætte fliser op i dit køkken eller på dit badeværelse.

Jo mere erfaring med gør det selv-arbejde du har, desto større er chancen for et flot resultat.  Det kan anbefales at overveje på forhånd, om du kan acceptere eventuelle fejl, der måtte opstå, og som kan have betydning for det færdige udseende.

Her får du en trin for trin-guide til alt fra forberedelser til afslutning af projektet samt råd til at undgå fejl og faldgruber.

OBS: Undervejs kan du få brug for at beskære enkelte fliser for at få dem til at passe i længde og bredde. Det kan du få hjælp til i guiden 'Sådan skærer du dine fliser til'.

Værktøj

 • Klinge til sten
 • Gummispartel
 • Spartel
 • Fugepistol
 • Spand
 • Tommestok
 • Vaterpas
 • Fugespartel
 • Blyant
 • Tang
 • Tandspartel

Materialer

 • Fliseklæb
 • Fugefylder
 • Vådrumssilikone
 • Fliser
 • Svamp
 • Rørepind
 • Flisekryds

Sådan gør du

1
Tjek væggens overflade
Bar køkkenvæg uden vægbeklædning
Hvilken overflade har væggen, hvor fliserne skal opsættes? Er væggen muret eller pudset, skal du blot bruge almindelig fliseklæb til fliserne. Er væggen stærkt sugende eller meget porøs, skal du først forbehandle væggen. Skal fliserne hæfte på krydsfinér eller gips, skal du bruge en speciel klæbemasse. Spørg i dit byggemarked.
2
Klargør væggen
Stykke af væg spartles plant med grå puds
Sørg for, at væggen er helt plan, før du begynder. Jo bedre, du forbereder væggen, og jo mere plan den er, jo bedre bliver slutresultatet. Brug derfor god tid på at spartle væggen helt plan.
3
Lav en plan
Hjørne af væg måles op med tommestok
Lav en plan, før du går i gang. Klæb ikke bare fliserne tilfældigt op. Bestem dig for, hvor de hele fliser skal starte, og hvor evt. halve fliser skal placeres. Placér generelt de hele fliser der, hvor kanterne er mest synlige, og de beskårede fliser på de mindst synlige områder.
4
Rør op
Fliseklæb røres rundt i en sort spand
For at opnå den rigtige konsistens og de rigtige blandingsforhold er det vigtigt, at du følger producentens anvisning på pakken. Her beskriver producenten ofte både blandingsforhold og den tid, fliseklæben skal hvile, før du kan tage den i brug.
5
Før du klæber
Køkkenbordplade dækkes til med avispapir
Den første flise skal gerne have en afstand på 3-4 mm ned til bordpladen, da der senere skal være en elastisk fuge her. Brug fx en rørepind som plan overflade. Husk at afdække områder, hvor du arbejder, da fliseklæben kan efterlade skjolder og pletter, hvis den får lov at arbejde sig ned i bordpladen.
6
Tandspartel
Tandspartel med 6x6 mm tænder
Brug tandspartlen til at smøre fliseklæb på væggen. For at klæbe 15x15cm fliser op skal du bruge en tandspartel med 6x6mm tænder.

For større fliser skal du bruge en tandspartel med større tænder. Spørg eventuelt en ekspedient der, hvor du køber fliserne.
7
Påfør klæbemasse
Fliseklæb påføres en væg med en tandspartel
Nu kan klæbemassen påføres med tandspartlen. Husk at undersøge på pakken, hvor lang tid du har til at klæbe flisen op, før klæbemassen hærder. En god idé er at påføre massen i et mindre område og klæbe fliserne på i dette område lige bagefter. Herefter kan du gå videre til det næste område.
8
Start i hjørnet
Opsætning af hvid flise på væg
Så er det bare op med den første flise. Start gerne i et hjørne som her, så du kan få den flotte, glaserede kant ud af.
9
Lav mellemrum
Flisekryds sættes ned mellem to hvide fliser for at lave korrekt mellemrum
For at skabe et ensartet mellemrum mellem fliserne kan du bruge flisekryds. Placér krydset imellem fliserne som vist her. Sørg for, at fliserne går helt op til krydset.
10
Den første række
To hvide fliser sættes op på væg
Den første række fliser er den vigtigste. Gør dig ekstra umage her. Fliserne skal sidde helt lige, og mellemrummene skal være helt ens. Er mellemrummet skævt i den nederste række, bliver mellemrummet blot større og større i de næste rækker.
11
Brug kryds i hjørnerne
Afstanden mellem to fliser på hjørnet af væg justeres med flisekryds
Brug også flisekryds på og i hjørner. Du skal blot klippe et lille stykke af krydset, så det ikke 'stikker ud'.
12
Hold fliser og væg rene
Overskydende fliseklæb tørres af væg ned en fugtig svamp
Så snart du har sat fliser op ud til en kant, skal du med det samme bruge en svamp eller klud til at tørre den overskydende fliseklæb af væggen og på flisen. Fliseklæben må IKKE størkne, da det gør monteringen af den næste flise ujævn eller ødelægger flisens overflade.
13
Fortsæt
Fliseklæb smøres på væg
Når du har sat fliser op på det område, du først påførte klæbemasse, kan du gå videre til det næste område. Nu har du en fornemmelse af, hvor lang tid det tager at sætte en række op. Derfor kan du bedre beregne, om du skal nøjes med en række ad gangen, eller om du kan nå flere rækker på en gang.
14
Fjern understøtningen
Understøttende pinde mellem bordplade og nye fliser på væg fjernes
Ca. 15-20 minutter efter første lag fliser er lagt, skal du fjerne de understøttende pinde. Lader du dem sidde for længe, kan de sidde fast og ødelægge flisen, når de tørrer. 
15
Brug streger
Mand tegner vandret blyantstreg på væg
Brug vaterpas og blyant til at afmåle, hvor den øverste række fliser skal gå til. Så kan du tydeligt se, hvor til du skal påføre klæbemasse.
16
Gør klar til at påføre fugemasse
Rester af fliseklæb på fliser fjernes med en fugtig spartel
Brug spartlen og en fugtig svamp til at fjerne eventuelle rester af klæbemasse på fliserne. Vær grundig - specielt imellem fliserne. Sidder der noget mellem fliserne, kan det blive svært at påføre fugen pænt.
17
Bland fugemassen op
Mørk fugemasse blandes op i sort spand
Husk at følge producentens anvisninger, som står på pakken. Både hvad angår blandingsforhold og tørretid.
18
Påfør fugemassen
Mørk fugemasse smøres på hvide fliser på væg med spartel
Nu skal fugemassen bare op. Fordel massen over et område, tænk ikke på, om det kommer på fliserne. Vær dog opmærksom på konsistensen af fugemassen. Synes du, den er lidt 'tør' i det, så tilsæt en smule vand. Og modsat - er den for tynd, så tilsæt en smule pulver.
19
Brug gummispartlen diagonalt
Gummispartel trækkes diagonalt hen over hvide vægfliser
Nu skal du bruge gummispartlen. Træk den diagonalt henover fliserne. Det giver fugemassen den mest plane overflade.
20
Brug svamp
Fugemasse masseres ind mellem fliser med en svamp
Brug også svampen til at 'massere' fugemassen ind. Men husk stadig at trække massen diagonalt over fliserne.
21
Luftbobler
Luftboble i fugemasse mellem to fliser
Pas på luftbobler og helligdage. Ellers skal du bare i gang igen senere.
22
Rens op
Overskydende fugemasse renses af fliser med en svamp
Begynd stille og roligt at gøre fliserne rene med svampen. Når du synes, at svampen ikke længere gør nogen forskel, så lad fugemassen sidde i 10 minutter for at tørre ind.
23
Fin-rengøring
Fliser renses med klud og køkkenrulle
Når fliserne begynder at tørre lidt op, kan du bruge en klud til at rense op. For at opnå det helt fine resultat til sidst kan du bruge toiletpapir til at rense det allersidste væk. Er der stadigvæk genstridige klatter, som ikke vil af, kan du bruge fliserens. Det er en meget stærk syre, som du kan afsyre fliserne med.
24
Den elastiske fuge - vådrumssilikone
Fugepistol med silikonefuge
Fugen ned til bordpladen skal være en silikonefuge beregnet til vådrum, da den ofte vil komme i kontakt med fugt, damp og vand i køkkenet. Fugen skal også være elastisk, fordi bordpladen og fliserne er monteret på to forskellige flader, som begge bevæger sig en lille bitte smule. Silikonen skal påføres med en fugepistol.
25
Den elastiske fuge - forberedelse
Toppen af patron med silikonefuge skæres skråt af med hobbykniv
Toppen af silikonen skæres skævt til med en skarp kniv. Det gør det nemmere at komme ind i mellemrummet mellem flise og bordplade.
26
Den elastiske fuge - påføring
Silikonefuge påføres mellem fliser og køkkenbordplade
Silikonen påføres i én rolig og konstant bevægelse. Har du ikke prøvet det før, så øv dig evt. et andet sted først.
27
Den elastiske fuge - glat fugen ud
Opvaskemiddel sprøjtes ned i et glas med vand

Glat fugen ud med en fugespartel, som du dypper i opvaskevand, så den får en glat overflade.

28
Den elastiske fuge - silikonespartel
Silikonefuge rettes til med en silikonespartel
Dernæst er det blot at trække fugespartlen over fugen.
29
Den elastiske fuge - rens op
Overskydende silikonefugemasse tøres af fliser med en fugtig klud
Brug evt. en klud til at tørre uønskede silikonerester af.
30
Det færdige resultat
Køkken med hvide fliser på væggen