Montering af papirstrimmel

Spartling første gang

Spartling anden gang

Korrekt mængde af spartelmasse

Fuldspartling af væg

Hold spartlen rigtigt

Behandling med forankringsgrunder

chevron_left
chevron_right

En flot væg handler ikke bare om maling, væv eller tapet - det handler om et helt jævnt og forberedt fundament.

Er der kun små huller eller andre mindre ujævnheder, kan du muligvis nøjes med at spartle skruehuller og andre ujævnheder. Men står du med en ny væg, eller er der mange ujævnheder eller huller, vil du få det flotteste resultat, hvis du vælger at fuldspartle væggen.

Det kan virke som en tidskrævende opgave at fuldspartle en væg, da både spartlearbejde, tørretid og slibearbejde tager tid. Men indsatsen betaler sig, og du får en overflade, der er langt nemmere at arbejde med, uanset om væggen efterfølgende skal beklædes med filt eller males med det samme. 

Herunder får du trin for trin-guides til at spartle din væg, dit savsmuldstapet eller dit træværk, så det er klar til sidste finish, nemlig maling.

Sådan spartler du en væg

Værktøj

  • En bred spartel
  • Et par smalle spartler
  • En giraf (et slibeværktøj med en plade, hvor man spænder sandpapir på og monterer på en stang)

Materialer

  • Slibeklods
  • Sandpapir (korn 100)

Sådan gør du

1
Start med den brede spartel

Start med at undersøge, hvor ujævn væggen er. Det er vigtigt at have en god fornemmelse af, hvor meget du skal spartle. Er væggen meget ujævn, bør den fuldspartles.

Start med den brede spartel. Fordel et jævnt lag spartel over hele væggen.

2
Fuldspartling igang
Fordel spartelmassen over hele væggen.
Når der er niveauforskelle, skal der rigeligt med sandspartel på spartlen, så du får udjævnet forskellen.
3
Der må ikke være huller eller fordybninger
Det er vigtigt, at der ikke er huller eller fordybninger i din spartling. Dét vil nemlig betyde, at du er nødt til at spartle hele væggen forfra, når dette lag spartel er tørt for at få en helt plan spartling.
4
Giraffen i aktion

Slib væggen med 'giraffen', når spartelmassen er tør. Sæt et skaft på giraffen, så du kan nå alle hjørner af væggen - det er langt nemmere at slibe på denne måde. 

Vi brugte sandpapir med korn 100, som er det mest almindelige til denne type slibearbejde.

5
Hele væggen skal slibes

Når du spartler en væg, er det vigtigste og gennemgående princip, at du ordner hele væggen på én gang i alle forskellige faser.

Slib derfor hele væggen for at få en helt glat og jævn overflade. 

6
Tag slibeklodsen i brug

Brug slibeklodsen omkring stikkontakter og langs paneler, hvor det er svært at komme til.

Slib hverken mere eller mindre, end du har gjort på de store flader på væggen.

7
Spartling af de små huller

Når væggen er tør, kan du pludselig se enkelte små huller i spartlingen. Dem kan du spartle med en lille spartel kaldet en japanspartel, så du ikke får spredt unødig meget spartelmasse over hele væggen.

8
Fin slibning
Slib også væggen efter de nye spartlinger - sørg for ikke at slibe for meget. Området skal matche resten af væggen. Efter denne sidste detailslibning er væggen nu klar til væv.

Savsmuldstapet: Sådan spartler du huller

En våd klud er god at have ved hånden, hvis du skal udspartle huller i en savsmuldsvæg. Udfordringen er at spartelmassen laver en glat overflade i en væg med et nubret udtryk. Men hvis du dupper det spartlede område med en våd klud, inden spartlen tørrer, kan du gøre det spartlede område mindre iøjnefaldende.

Træværk: Udspartling af sømhuller

Sømhuller efter døkkere i træværk kan også spartles væk, så du opnår en helt glat overflade i træværket. Her er der tale om små huller, og du kan derfor med fordel bruge en såkaldt japanspartel til at udføre arbejdet.
Du kan tørre overskydende spartelmasse væk med en våd klud og dermed helt undgå slibearbejde ved denne type udspartling.

Skjul større revner med vævstrimmel

Større revner i væggen kan skjules med vævstrimmel, inden væggen fuldspartles, beklædes med væv eller males.

Vævstrimlen er selvklæbende og kan optage en del af de små bevægelser væggen laver langs revnen. Derfor holder resultatet sig pænt i længere tid. 

Nå vævstrimlen er monteret og spartlet er væggen klar til den videre behandling med enten fuldspartling, væv eller maling.

 

Sådan maler du væggen til perfektion

Når væggen er færdigbehandlet med spartel og slibning, er den klar til efterbehandling. Den afsluttende behandling kan enten være beklædning med filt eller som herunder maling.