Montering af papirstrimmel

Spartling første gang

Spartling anden gang

Korrekt mængde af spartelmasse

Fuldspartling af væg

Hold spartlen rigtigt

Behandling med forankringsgrunder

chevron_left
chevron_right

En flot væg handler ikke bare om maling, væv eller tapet - det handler om et helt jævnt og forberedt fundament.

Er der kun små huller eller andre mindre ujævnheder kan du muligvis nøjes med at spartle skruehuller og andre ujævnheder. Menn står du med en ny væg, eller er der mange ujævnheder eller huller, vil du få det flotteste resultat, hvis du vælger at fuldspartle væggen.

Det kan virke som en tidskrævende opgave at fuldspartle en væg, da både spartlearbejde, tørretid og slibearbejde tager tid. Men indsatsen betaler sig, og du får et langt nemmere overflade at arbejde med, uanset om væggen efterfølgende skal beklædes med filt eller males med det samme. 

Se her trin for trin, hvordan du let og bedst spartler din væg, dit savsmuldstapet eller dit træværk, så det er klar til sidste finish, nemlig maling. 

Savsmuldstapat: Sådan spartler du huller

En våd klud er god at have ved hånden, hvis du skal udspartle huller i en savsmuldsvæg. Udfordringen er at spartelmassen laver en glat overflade i en væg med et nupret udtryk. Men hvis du dupper det spartlede område med en våd klud inden spartlen tørrer, kan du gøre det spartlede område mindre iøjnefaldende.

Træværk: Udspartling af sømhuller

Sømhuller efter døkkere i træværk kan også spartles væk, så du opnår en helt glat overflade i træværket. Her er der tale om små huller, og du kan derfor med fordel bruge en såkaldt japanspartel til at udføre arbejdet.
Du kan tørre overskydende spartelmasse væk med en våd klud og dermed helt undgå slibearbejde ved denne type udspartling.

Skjul større revner med vævstrimmel

Større revner i væggen kan skjules med vævstrimmel, inden væggen fuldspartles, beklædes med væv eller males.

Vævstrimlen er selvklæbende og kan optage en del af de små bevægelser væggen laver langs revnen. Derfor holder resultatet sig pænt i længere tid. 

Nå vævstrimlen er monteret og spartlet er væggen klar til den videre behandling med enten fuldspartling, væv eller maling.

 

Sådan maler du væggen til perfektion

Når væggen er færdigbehandlet med spartel og slibning, er den klar til efterbehandling. Den afsluttende behandling kan enten være beklædning med filt eller som herunder maling.