En klortablet per person, både før du hopper i spaen og efter badning. Det er den mest effektive måde at holde din indendørs spa fri for bakterier.
Sådan lyder det samstemmende fra tre forhandlere af spa pools, som Videncentret Bolius har talt med.

- Som udgangspunkt er klor jo ikke sundt. Men når vi snakker indendørs spabade er min opfattelse, at klortabletter er den sikreste måde, hvis du vil holde din spa fri for bakterier, siger Hanne Nielsen, medarbejder i Ribe Spa og Pool Service.

Hun understreger, at det trods alt er langt mindre farligt at udsætte kroppen for klor, end det er at blive alvorlig syg af bakterier fra dit spabad.

Risiko for alvorlig sygdom ved bakterier i spa

En indendørs spa kan være en rigtig bakteriebombe, hvis du ikke sørger for ordentlig rensning.

- Vi afgiver alle både forskellige slags bakterier, døde hudceller og andet til vandet i spaen, der gerne har en god varm temperatur. Og så udvikler bakterierne sig altså hurtigt bare på den tid, du bader, siger Hanne Nielsen.

Hvis du ikke renser vandet, er der en stor risiko for, at du bliver syg. Det kan være bakterier, der giver dig et maveonde, eksem, bylder eller mellemørebetændelse. Og det kan ende alvorligt, understreger Hanne Nielsen.

- Hvis der er en person, der slæber en koli-bakterie med sig i spaen, kan det være farligt, siger Hanne Nielsen.

Brusetablet med klor dræber bakterier i spabad

Bjarke Agger har gennem 30 år været indehaver af firmaet Neptun Spa i Ballerup. Han fortæller, at der er nogle kunder, der siger, at de ikke kunne drømme om at bade i klorvand. 

- Det er selvfølgelig individuelt. Men hvis du gerne vil være på den helt sikre side, så er en brusetablet med klor en effektiv bakteriedræber. Og tabletten bruser op og bliver opløst på få minutter. Der kommer lige et klorpust, men så er der ikke meget mere end i et glas drikkevand, siger Bjarke Agger.

Rens din spa uden klor

Der findes forskellige alternativer til klor-desinfektion af spaen, fortæller Mark Houmann fra firmaet Spacenteret.dk i Kolding.

- De klorfri væsker bliver solgt som værende mere hensynsfulde til miljøet og lugtsvage. Som regel er det primært lugten af klor, som folk ikke bryder sig om. Nogle er også bange for klorens påvirkning af huden. Men man skal være svært allergisk, for ikke at kunne bruge de små klor tabletter, siger Mark Houmann.

Ulempen ved at bruge f.eks. det klorfri produkt Watersafe er prisen, siger Mark Houmann.

- Der er en betydelig prisforskel. Med en klorfri antibakteriel væske skal du bruge 50 milliliter pr. gang, du bader. Det bliver næsten syv gange så dyrt som en klortablet, siger han.  

Husk at rense rør til spa hver 2.-4. måned

En ting er tabletterne til den daglige brug. Men mindst lige så vigtigt er den regelmæssige rensning af de indvendige og usynlige rør.

- Mange spa-ejere er ikke klar over, at det er nødvendigt. De bliver snydt at, at man ikke kan se rørene.  Men hvis du ikke søger for at få bugt med bakterierne i rørsystemerne, så ligger de og forurener vandet – så du til sidst bader i det rene kloakvand, siger Hanne Nielsen fra Ribe Spa og Pool Service.

Til det skal du bruge et særligt kraftigt antibakterielt produkt - f.eks, ”Pipe Cleaner” - du putter i vandet, når du har badet.

Herefter skal vandcirkulationen køre i ti minutter, og så kan du formentlig tydeligt se snavset og fedtresterne fra rørsystemet i det vand, du tømmer ud af karret. Til sidst skyller du karret over med rent vand og tørrer efter med et håndklæde.

Jo mere snavs, jo oftere skal rør til spa renses

Ribe Spa og Pool Service anbefaler kunderne at bruge ”Pipe Cleaner” hver anden måned, mens Bjarke Agger fra Neptun Spa er anbefaler sine kunder at rense de indvendige rør med ”Pipe Cleaner” hver 3.-4. måned.

- Præcist hvor tit, det skal være, afhænger af hvor meget du bruger spaen, siger Bjarke Agger.

Det samme siger Mark Houmann fra Spacenteret.dk i Kolding.

- Det kommer også an på, hvor beskidt du er, når du hopper i spaen – f.eks. om du renser makeup af eller bader med det på. Nogle skal måske rense spaen for hver 8.-10. gang, de bruger den, mens andre kan gøre det efter hver 15. gang, siger Mark Houmann. 

Sådan holder du din spa pæn og bakteriefri

  • Put en klortablet per person i vandet, før I bader.
  • Put endnu en klortablet i vandet per person, når I har badet – der vil altid stå lidt vand tilbage i rørene, når spaen er tømt.
  • Du kan også bruge klorfri produkter.
  • Sørg for at rense de indvendige rør jævnligt – mellem hver anden og fjerde måned, alt efter hvor meget du bruger dit spabad.
  • Brug almindelige rengøringsmidler til hverdags-rengøringen.
  • Medmindre din spa er af plastik, kan du give karret et slibemiddel, så din spa fremstår flot og uden ridser, og bagefter polere op med et spaplejemiddel.
  • En spa, du har pudset op med en siliconevoks afviser smuds og snavs bedre.
  • Alt efter hvor meget kalk, du har i vandet, skal du hver halve eller hele år afkalke din spa for at forlænge levealderen på især varmelegemer.

Kilder: Mark Houmann, Spacenteret.dk i Kolding, Hanne Nielsen, Ribe Spa og Pool Service, Bjarke Agger, Neptun Spa i Ballerup www.spabad.dk

Rens også rør på selvtømmende spa

Det er også muligt at bruge et andet produkt i granulat-form, der skal være i vandet i en halv time. Det produkt rækker længere end den flydende ”Pipe Cleaner”, fortæller Mark Houmann.

Mark Houman understreger også, at selv de spabade, der reklameres med at være ”100 procent selvtømmende” altid vil have en rest vand stående i rørene efter tømningen. Så ingen slipper altså for at skulle rense de indvendige rør. 

Gul overflade på billige spabade

Med et spabad af god kvalitet kan du rengøre det som resten af dine elementer på badeværelset – og så vil det være pænt i mange år, siger Bjarke Agger fra Neptun Spa.

Du kan vælge at behandle det med et nano-produkt eller siliconevoks for at gøre overfladen mere smudsafvisende.

Men køber du et billigt spabad, kan du risikere at overfladen kommer til at fremstå gullig og bliver svær at holde ren i løbet af et par år, oplever Bjarke Agger.

Afkalk dit boblebad

Det er også vigtigt at afkalke dit boblebad – hvor ofte det skal gøres, afhænger af mængden af kalk i vandet, og hvor du bor. Men minimum en gang om året er realistisk.

Hvis du ikke afkalker spabadet, risikerer du at udsætte både karret, pumpen og varmelegemet for øget slidtage. Bl.a. vil varmelegemet nedsætte effektiviteten, hvis det kalker til.

Priseksempler på materialer til rengøring og vedligeholdelse af spa

Til daglig brug:
Klortabletter, f.eks. SunWac eller Steritabs, eller antibakteriel klorfri væske som Watersafe.

Ca. pris for 160 klortabletter: Fra 279-350 kr. (varierer efter firma). Det giver en stykpris på 1,7-2,2 kr. – pris pr gang minimum 3,4 kroner (for en person)

Ca. pris for Watersafe: 119 kr. for 0,5 liter – pr. gang skal bruges 50 ml – pris pr gang 11,90 kr.
Regelmæssig rensning af rørene:

Ca. pris for SpaCare Pipe Cleaner: 234 kr. for 0,5 liter – her skal bruges ca. 125 ml. per gang.

Vedligeholdelse

SpaCare Cleansing cream: 76 kr. for 0,5 liter.

Afkalkningsmiddel til spa: 289 kr. for 2,5 kilo.

Kilder: Mark Houmann, Spacenteret.dk i Kolding, Hanne Nielsen, Ribe Spa og Pool Service, Bjarke Agger, Neptun Spa i Ballerup www.spabad.dk