Når du skal vælge mellem de mange forskellige mærker og typer af grillbriketter, som er på markedet, skal du først overveje, hvad du skal grille, og derudover kan du også kigge efter vægt, pris og miljøvenlighed.

Vælg grillbriketter efter brændtid

Grillbriketter kan opdeles i 3 forskellige kategorier, der har forskellig optændings- og brændtid:

Stenkulsbriketter: Er lavet af stenkul eller brunkul, som laves til støv og presses sammen til nogle meget hårde, tunge briketter. De tager lang tid at tænde op, men de har den absolut længste brændtid. Derfor passer de godt, hvis du skal langtidsstege fx en stor steg på grillen.

Vælg briketter efter vægt

Gå efter vægten på briketterne, når du skal vælge mellem forskellige grillbriketter.

Vælg den pose, der vejer mest pr. briket, hvis du fx skal vælge mellem 2 forskellige mærker af kokosbriketter eller 2 forskellige mærker træbriketter. Jo hårdere presset og dermed tungere briket - jo bedre brændværdi.

Desværre står der sjældent gram pr. briket på posen, så overvej at købe et par forskellige poser og vej så en briket fra hver pose. Så ved du i hvert fald, hvilke du bør købe næste gang.

Kokosbriketter: Er den mest udbredte brikettype og er produceret af kokosskaller, som laves til støv og komprimeres til briketter. Kokosbriketter findes i mange forskellige kvaliteter, men har generelt en middel optændingstid og middel brændtid. Kokosbriketter af god kvalitet kan sagtens bruges til både bøffer, kyllingefileter og stege, der ikke skal stege for lang tid.

Træbriketter: Består af løvtræ, som er blevet lavet til støv og blevet komprimeret. Træbriketter har den korteste optændingstid, men også den korteste brændtid. Træbriketter passer bedst, hvis du skal grille et par pølser eller noget andet let.

Hav derfor gerne flere forskellige typer briketter stående, så du kan vælge briketter efter, hvad der skal på grillen.

Vælg grillbriketter efter pris

Alle typer grillbriketter findes i forskellige kvaliteter og prisklasser. Men generelt de billigste briketter træbriketter, kokosbriketter er i mellemklassen, og stenkulsbriketter er de dyreste.

Træbriketter koster fra 10 kr. pr. kilo. (Pris i november 2022)

Kokosbriketter koster oftest omkring 20 kr. pr. kilo. (Pris i november 2022)

Stenkulsbriketter koster oftest omkring 15 kr. pr. kilo. (Pris i november 2022)

Men husk, at det kan være billigere i længden at købe nogle lidt dyrere briketter af god, tung kvalitet, da brændværdien så er højere. Men igen: Det kommer an på, hvilken slags kød der skal på grillen.

Vælg briketter efter miljøvenlighed

Når du vælger grillbriketter, kan du også gå efter bæredygtighed og miljøvenlighed. Det kan dog være meget svært at afgøre, hvilken brikettype der er bedst for miljøet, for de forskellige materialer og produktionsformer har forskellige fordele og ulemper:

Tjek produktionslandet på posen. Jo længere væk briketten er produceret, jo mere CO2 er der udledt for at få den transporteret til Danmark. Som regel er stenkulsbriketter produceret i Australien, kokosbriketter i Afrika eller Asien og træbriketter i Norden.

Tjek, hvor meget aske briketterne afgiver - under Varefakta-symbolet (hvis der er sådan et), kan du se, hvor meget aske briketterne giver, det må højst være 18 %. Asken kan indeholde tungmetaller, så vælg briketter, der asker mindst muligt.

Se efter FSC-mærket. Det garanterer, at produktionen af grillbriketten ikke har ført til rydning af skoven, men at skovens plante- og dyrearter bevares.

Tænk over, hvor mange tungmetaller briketterne indeholder. Der er ingen tungmetaller i kokosbriketter, mens der naturligt findes tungmetaller i træ og derfor også i træbriketter. Brunkul/stenkul også kan indeholde tungmetaller.

Vælg grillbriketter efter sundhed

Den ene grillbriket er ikke mere eller mindre sundhedsskadelig end den anden.

Briketterne og den efterfølgende aske kan indeholde tungmetaller, men briketterne afgiver ikke i sig selv giftige stoffer til din mad. Dog kan der udvikles kræftfremkaldende stege- eller røgmutagener, når du griller - men det skyldes røgudvikling, eller fordi du griller din mad for varmt, så den får sort skorpe.

Vælg briketter efter Varefakta-symbolet

Hvis du vælger grillbriketter efter Varefakta-symbolet, har du en garanti for, at varedeklarationen holder, hvad den lover, fordi der føres løbende stikprøvekontroller. Her er en lille guide til, hvordan du skal læse varedeklarationen på grillbriket-poserne, og hvad du skal gå efter:

Nettovægt: Herunder gives oplysninger om indhold af vand, tændmiddel og bindemiddel.

Gå efter det laveste vandindhold, for jo mere vand, jo lavere brændeevne. Vandindholdet må højst udgøre 8 % af briketten. I forhold til tændmiddel og bindemiddel er der ingen grænser for indholdet - det fremgår blot for, at du kan se det reelle indhold af briketten.

Bundet kulstof: Indholdet af kulstof siger noget om evnen til at afgive varme, og det bundne kulstof skal udgøre mindst 60 % af en grillbriket.

Gå efter grillbriketter med så højt kulstofindhold som muligt, da det afgiver mest varme.

Aske: Der må højst være 18 % aske i grillbriketter.

Gå efter de briketter, der har så lavt askeindhold som muligt, da det vil give mindst affald.

Størrelse: Angives i målene mindre, mellem og større.

Gå efter så store og jævne briketter som muligt, fordi de har den højeste brændværdi.

Brændtid: Angiver, hvor længe briketterne kan holde en varme på 180 grader og varierer typisk mellem 1 og 4 timer.

Gå efter længst mulig brændtid til stege og andre store stykker kød, mens pølser og grøntsager ikke kræver så lang en brændtid.

Effektiv brændværdi: Måles i kilojoule og er frivilligt for producenten at oplyse.

Gå efter grillbriketter med så højt antal kilojoule som muligt, fordi det betyder høj brændværdi.

Vælg efter test

Næsten hvert år er der magasiner eller aviser, som tester forskellige mærker og typer af grillbriketter. De kan være gode at blive inspireret af, fordi man her ofte tester på alt fra pris og brændværdi til mængde af aske og røgudvikling.

Vurdér dog, hvor professionelle testene er.

Googl "grillbriketter" og "test" og evt. det aktuelle år - så får du de mest aktuelle test frem.