Spørg Bolius

Ser på et hus, hvordan sikrer vi os at vi kan udbygge, bygge om og ændre værksted til værelse?

Hej Bolius

Vi overvejer at købe et hus, men ville gerne sikre os at der kunne udbygges eller nærmere at nuværende bygning ville kunne om konverteres til beboelse efter en istandsættelse. Selve huset er på 82 kvm bebygget areal og 142 kvm boligareal i alt (grundet 1. sal). Grundareal er på 788 kvm. Udover dette er der registreret 75 kvm som "andre bygninger - heraf garage". 21 kvm af dette (kaldet værksted) er bygget helt op ad huset og er delvist isoleret, fundament er lavet og der er lagt klar til at gulvvarme kan tilsluttes. Vi ville gerne åbne op så man kunne gå fra huset og ud i til denne tilbygning og renovere den, så den kunne blive godkendt til beboelse. Ville det være muligt eller er der nogle ting vi skal være opmærksomme på? Vi har haft en byggesagkyndig ude, der mener at det bygningstekniske ikke er et problem, men vi er usikre på om vi pludselig kan stå og det ikke kan blive godkendt til beboelse. I så fald det er lovligt og kan lade sig gøre, hvad skal man så påregne af merudgifter i forhold til ejerudgifter?

Ps. rummet op til tilbygningen er registreret som "disponibelt rum" og er på 9,2 kvm. Dette ville vi også istandsætte, men ikke nødvendigvis til beboelse da det er her fjernvarmeanlægget er og blot skal bruges til gennemgang.

Vh Laura

Hej Laura

Det er ikke muligt at give jer et konkret svar på om kommunen vil give byggetilladelse til den udvidelse af boligarealet på den aktuelle ejendom. Der er mange forskellige forhold der har betydning.

Du skal være opmærksom på at en sådan ændring af anvendelse fra værksted til bolig vil i forhold til myndigheder betragtes helt på samme måde som en ny tilbygning. Derfor skal du søge byggetilladelse og blandt andet sikre dig at du ikke overskrider bebyggelsesprocenten når du udvider boligarealet, at du overholder krav om afstand til skel. Alle krav i Bygningsreglementet til boligareal skal opfyldes, blandt andet krav varmeisolering, dagslys, brand- og redningsforhold, rumhøjde o.s.v - der vil i byggetilladelsen være krav om at der udføres energiberegning.

Det kan være byggeteknisk kompliceret at efterisolere, når bygningen ikke er opført til at skulle opvarmes og benyttes som boligareal, og derfor vigtigt det udføres med de byggeteknisk korrekte løsninger.

Læs meget mere om hvad du konkret skal være opmærksom på i artiklerne her: Fra garage til beboelse og her: Regler og pligter når du bygger om eller til

Du kan inden i bestemmer jer for om i vil købe huset, forsøge at høre i den aktuelle kommune om der er særlige forhold der kan have betydning for om du kan få byggetilladelse til de ønskede ændringer, det er altid kommunen der vurderer den konkrete ansøgning.

Og ja udvidelse af boligarealet har betydning vor ejendomsvurderingen og derfor boligskat, hvor meget kommer an på hvor i landet du bor og hvordan huset er vurderet.
Læs mere her: Beskatning af ejerboliger (Ejendomsværdiskat og grundskyld)

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden