Sjælen overlevede stor ombygning

Line Christiansen og Jakob Smidt Madsen ville tilbage til barndomsbyen Ribe, og da Line fik fremvist det noget ramponerede træhus ved bækken, blev springet taget. I dag er huset gennemrenoveret, men dets finurlige indretningsløsninger er bevaret.

Afskallede brædder, vinduer, der ikke havde set maling i adskillige år, tynde vægge og et tag, som en tilstandsrapport utvivlsomt ville give bundkarakter.

Det syn mødte Line Christiansen første gang hun fik fremvist træhuset ved bækken i Ribe. Men det afskrækkede hende ikke – hun blev derimod forelsket på stedet.

– Jeg faldt for de mange skæve løsninger og sjove rum og den stemning, der var i huset med de tidligere ejeres møbler og lidt anderledes måde at indrette sig på. Ejerne havde fået huset bygget i 50’erne af en arkitekt, og det emmede i den grad af historie. Jeg var helt solgt.

Heldigvis havde Lines mand, Jakob Smidt Madsen, det på samme måde, da han nogle dage efter beså huset.

Sådan var byggeprocessen

Processen:

Huset blev købt i 2015, men først taget i brug primo 2017. Ombygningen var meget omfattende, og mange nye elementer skulle specialfremstilles til det arkitekttegnede hus.

Udvendigt:

  • Ydermurene har fået ny træbeklædning.
  • Ny sokkel om huset.
  • Nye tagspær og nyt tag i tagpap.
  • En tilbygning blev revet ned og erstattet af en ny samme sted.

Indvendigt:

  • Nye gulve med gulvvarme i hele huset.
  • Indvendige rør blev fjernet og erstattet med nye + ny el.  
  • 30 cm isolering i vægge og lofter.
  • Nye vinduer med 3-lags energiglas.

Pris for hele ombygningen:

  • Ca. 1,4 millioner kr.


Billigere at bygge nyt hus

Parret var dog indstillet på, at alt skulle laves om, før de kunne flytte ind.

– Mange ville måske have valgt at rive det hele ned og bygget et helt nyt hus, da det nok ville koste omtrent det samme. Men det ønskede vi ikke, for husets sjæl og idéen med det skulle bevares.
Her var det  heldigt, at Lines bror er selvstændig snedker. Han var derfor også med til at bese huset, inden det blev købt, og har været hovedentreprenør på hele byggesagen.

– Det var et enormt stort projekt, og vi har ingen erfaring med den slags. Heldigvis kunne vi følge projektet fra sidelinjen, mens min bror styrede hele ombygningen sammen med en arkitekt fortæller Line.  
Parret boede før i et mindre rækkehus 3 km fra centrum i Odense, men havde talt om at vende hjem til Ribe, hvor de begge kommer fra. Men med to små børn var det vigtigt, at huset var i ét plan, og det er svært at finde, når man gerne vil bo tæt på bymidten i Ribe.

Derfor passede træhuset på trods af sin tilstand godt til dem. Samtidig fik de et hus med en ret enestående beliggenhed – naturskønt med mark som  nabo og alligevel tæt på bymidten.

Indretningen var helt speciel

Det specielle ved Line og Jakobs ombygning er, at nok er huset i dag ikke til at kende udefra, og nok er der lavet alle mulige moderne løsninger indvendigt, men selve planløsningen og ruminddelingen er med et par små undtagelser den samme som før.

– Det var netop de sjove og skæve løsninger i huset, som vi faldt for, fx reposen med det huleagtige rum under og trappen, der kan hæves og sænkes,  fortæller Line.

Jakob blev også begejstret, da han så husets kælderrum. Han havde nemlig længe drømt om en vinkælder, og her var de perfekte faciliteter til det.

– Vi er vilde med husets stramme linje og dagslyset, der kommer ind så mange steder. Arkitekten, der oprindeligt tegnede huset, har været forud for sin tid, når husets indretning den dag i dag stadig passer til en moderne familie, mener Line.

LÆS OGSÅ: Skitseforslag

Tæt på både natur og bymidte

Et andet fortrin ved huset er som nævnt beliggenheden med udsigt til Slotsbanken med slotsruinen, hvor dronning Dagmar boede, og voldgraven omkring Ribe. Fra køkkenvinduerne er der udsigt til bækken, der løber langs huset, hvor andefamilier svømmer forbi flere gange om dagen. Og selvom vi er tæt på bymidten, har familien en mark som nabo, hvor der om sommeren går græssende køer og gumler.

Selve byggeprocessen varede fra august 2016 til februar i år, hvor familien kunne flytte ind. Det var et langt forløb, fordi intet i huset er lavet efter standardmål, da huset ikke er et typehus. Derfor har været nødvendigt at benytte mange skræddersyede løsninger.

– Men alt er blevet meget bedre end forventet. Vi nyder alt det nye, men er samtidig glade for, at det er lykkedes at bevare de løsninger, som huset var født med. Vi syntes, at hyggen fra det gamle hus er bevaret, på trods af at stort set alt er nyt. 

Ejenes bedste byggeråd

  1. Har huset en speciel indretning, så forsøg at bevare den. Det giver karakter til et moderniseret hus, som let kan komme til at fremstå upersonligt og koldt. Det er ikke sikkert, at jeres hus nødvendigvis skal have køkken-alrum, store bade- og børneværelser m.m.
  2. Vær tålmodig. Det tager altid længere tid at renovere, end man regner med – især hvis det ikke er standardmål, der bliver arbejdet i.
  3. Stå fast på jeres ønsker, også selvom håndværkerne måske ryster på hovedet og ikke helt forstår, hvorfor I vil bevare.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab