Spørg Bolius

Skal jeg udskifte de gamle radiatorer til nyere type?

Hej olius

Vi har flere af denne type radiatorer som er vist på billedet. (70x55cm). Vil det være en fordel rent energimæssigt at udskifte dem ? I givet fald hvilken type? Vi bor 4 familier i ejendommen og har fælles pillefyr!

Vi overvejer ligeledes “radiatorskjulere” men mon de tager for meget af varmen? Kan i anbefale nogle typer?

Er der en “tommelfingerregel” for hvor tæt på muren en radiator bør være? Vi ønsker den så tæt på muren som muligt!

På forhånd mange tak

Hilsen

Søren B

Hej Søren B

Hvor stor en radiator skal være, afhænger af hvor stort rummet den skal opvarme er, og hvor mange andre radiatorer der er. Af hensyn til kuldenedfald, placerer man typisk radiatorerne under vinduerne. Jeg ser umiddelbart ingen grund til at skifte de eksisterende radiatorer, så længe de dækker varmebehovet. Det er dog muligt at få ”slanke” radiatorer, hvis det udelukkende er udseende i går efter.

Radiatorskjulere bruges, når radiatorer er placeret i en niche, typisk i ældre huse. Som jeg ser på billedet, sidder jeres ikke i en niche. Laver I en skjuler, vil der så i stedet komme en kasse omkring. Det er selvfølgelig en smags sag, hvad man synes, der er pænest.

Radiatorer sidde kun nogle få centimeter fra væggen. Beslaget, der holder radiatoren, fylder i sig selv lidt, og det vil være begrænset hvor mange centimeter der kan spares, og om det overhovedet kan ses.

Kontakt en VVS og få lavet en gennemgang rum for rum. VVS’eren vil ligeledes kunne rådgive hvilke radiatorer, I alternativt kan vælge.  

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden