Spørg Bolius

Skal vi udskifte den gamle varmepumpe?

Hej Bolius

Jeg har et nyerhvervet sommerhus med en varmepumpe fra ca 1981 Panasonic R410A.

Kan I sige, om det er en, som jeg bør udskifte til en ny energirigtig model, eller om et service besøg af en tekniker vil være tilstrækkelig?

Venlig hilsen Peter B

Hej Peter B

En 40 år gammel varmepumpe. Det er meget godt gået. Man snakker ofte om 12-15 år. Men igen - hvis den fungerer, så er der måske ingen grund til at skifte den?

Du kan givetvis få en, som er bedre på effekten, men selve udskiftningen og afbetalingstiden skal også tages med. Rent miljømæssigt gælder det om at bevare de produkter, vi har, så længe som muligt, så ud fra det synspunkt, må den gene holde nogle år endnu.

Men du kan jo få en servicemedarbejder forbi, og så kan han/hun hjælpe med at vurdere, om den kan køre et par runder mere.

Sørg for at benytte en VE-godkendt installatør, så får du størst sikkerhed for en god vurdering. Find en VE-godkendt installatør på Energistyrelsens liste

Læs mere: Luft til luft-varmepumper til sommerhuse

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden