Spørg Bolius

Skimmelsvamp i helt nyt hus, skal det bare tørres af eller hvad har vi krav på?

Hej Bolius

Vi fik nøglen til vores splinter nye hus den 1 juni 2016.

Forleden opdager vi mug i hjørneskabet i køkkenet. Der er mug på hele bagbeklædningen og skabet sidder ser fugtigt ud.

Der løber en faldstamme ned igennem skabet, til jeres orientering.

Bygherren sender os en mail hvori at han skriver at vi bare skal tørre det væk med rodalon, da det forventes at den sidste fugt lige skal ud. Det godtager vi selvfølgelig ikke og det ender med at de kommer og tager hjørneskabet ud.

Bag ved er der helt sort af mug.

Bygherrer vasker det af og stiller en kondenstørrer ind. Fugten i murren måles til at være omkring 25 og ikke kun i skabet, men hele vejen hen langs væggen.

Vi er i tvivl om hvordan vi nu skal forholde os. Skal køkkenet tages ned? Vi har lige fået sat fliser op på væggen og er jo selvfølgelig bekymret for om fugten nu holdes inde.

Det skal siges at vores nabo oplever samme problem i samme skab lige nu.

Vi overvejer at få en byggesagkyndig ud?

Kan væggen godt nøjes med at der bare står en kondenstørrer? Det virker ikke til at bygherrer mener at køkkenet skal pilles ned.

Håber i kan hjælpe

Mvh Christina

Kære Christina

Det lyder ikke godt. Og enten handler det om, at der reelt er en utæthed på faldstammen, eller også er det almindeligt byggefugt i ydervæggene, som giver skader på skabet.

Forholdet er alvorligt, og skal udbedres korrekt. Man SKAL have skabet ned, og så skal fjernes synlig skimmelsvampe FØR der tørres ud. Hvis man tørrer skimmelsvampe ud, så er der risiko for at skimmelsvampesporer spredes lettere rundt i huset, og især hvis der er blæser på.

Jeg vil anbefaler, at forholdet undersøges nærmere af en fugttekniker, eller en fugtsagkyndIg. Omfanget skal bestemmes, og så skal der laves en redegørelse over hvad der skal laves. Hvis ikke den ansvarlige entreprenør vil igangsætte denne undersøgelse, med hjælp fra en uvildig part, så synes jeg, at I selv skal hyre en rådgiver som kan råde og vejlede jer nærmere, herunder at lave undersøgelserne og evt. tage skimmelprøver.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden