Spørg Bolius

Skjolder på facaden, hvordan får jeg den pæn inden jeg maler?

Til Bolius

Jeg har et hus fra ca. 1920 som har gullige og mørke skjolder.

Jeg har haft huset i ca 4 år og vil nu renovere og male huset. Umiddelbart er muren malet med Cempexo eller Skalcem cementmurmaling.

Jeg er dog i tvivl om, hvordan jeg forbereder væggen inden maling, samt om ovenstående cememtmurmaling er det rette at påføre.

Skal jeg slibe muren og så blot male, eller er der andre forhold, jeg bør tage højde for, især mht. skjolder/afskalning?

Er der en fagkyndig, der ved hvordan jeg griber opgaven an?

På forhånd tak!

Mvh. Hans D

Hej Hans

Det er svært at vurdere det beskrevne forhold ud fra billedet, men især mørke skjolder, vil som oftest opstå på baggrund af fugt, som måske ikke kan trække ud af konstruktionen i tilstrækkeligt omfang. Dette kan ske, hvis der ikke er anvendt en diffusionsåben puds/maling. For mange lag med maling vil også kunne nedsætte murens åndbarhed.

Jeg vil derfor anbefale at du kontakter en murer, og får ham til at vurdere hvad forholdet skyldes og hvilken løsning der vil være den rigtige. Det kan være at du bare kan male direkte ovenpå. Det kan også være at forkert overflade behandling gør at facaden skal renses og pudses op på ny.

Læs mere om pudsede facader her: Pudsning af murede facader - godt eller skidt?

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden