Spørg Bolius

Skjolder på fliser i nyt badeværelse - hvad er årsag og hvad kan jeg gøre?

Hej Bolius

Jeg har et spørgsmål vedr fliser på mit badeværelse , som jeg simpelthen ikke kan finde svar på. Jeg håber I kan hjælpe.

Min brusekabine består af hvide fliser på væggen. Den nederste række har fået nogle lysere misfarvninger. Disse misfarvninger findes kun ved de bløde fuger. De findes yderligere svage misfarvninger enkelte steder ved de lodrette bløde fuger. Jeg har haft flere ude og se på det og mistanken falder på fugt. For at teste den teori har jeg taget en overskudsflise og sat den i vand. Flisen optager vand, men bliver mørk og ikke lys. Dermed lyder det ikke som fugt, men hvad kan det så være? Jeg har vedhæfte billede af fliserne.

Badeværelset er knap 3 år gammelt

Jeg håber meget i kan hjælpe

Hilsen

Susanne

Hej Susanne

Tak for dit spørgsmål. Og godt tænkt med fugten og prøven.

Min første tanke var også fugtindtrængning, og evt. sammen med andre stoffer, (kemikalier) som kan trænge ind i flisen.

Hvis flisen er meget porøs og sugende, så kan man sagtens forestille sig, at den kan suge ”noget” der misfarver til sig. 

Set i bagklogskabens ulideligt klare lys, skulle man måske have sikret kanterne, ved en imprægnering og kant-lakering eller lignende. Og især hvis klinken er skåret. Kunne der være sammenhæng mellem plamagerne, og de klinker som er skåret?

Mht. plamagerne tæt på gummifugerne, så sammen med ovenstående, så kunne det sagtens være udtræk fra enten fugerne, eller det glittevand eller sæbevand, som man oftest bruger i forbindelse med fugningen.

Men hvor om alting er, så skal klinkerne og fugerne jo selvsagt skiftes. Dette kræver sin mand af en flisemurer. Så held og lykke med det.

Tag gerne fat på producenten/importøren af klinkerne. Det kunne være at de havde en erfaring med det, og så har de jo også en form for ansvar.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden