Hvilke typer skydedøre findes der?

Der findes to hovedtyper af skydedøre:

 • Skydedøre, der hænger udenpå væggen.
 • Skydedør, der er indbygget i væggen.

Skydedøre, der hænger uden på væggen

Skydedøren hænger på væggen ved siden af dørhullet og trækkes hen langs væggen, når den åbnes. Skydedøren kan være monteret i synlige skinner på væggen eller i skinner der skjules i en kasse.

Dette er den mest almindelige type skydedør. De leveres i samlesæt, som du blot skal samle og montere på stedet. De kan også bestilles i den ønskede størrelse, som passer til dit dørhul.

Skydedøre, der er bygget ind i væggen

Her er døren bygget ind i væggen. Det vil sige, at døren forsvinder ind i et hulrum i midten af væggen, når den åbnes. Det gode ved de indbyggede skydedøre er, at de ’visuelt’ ikke fylder noget i rummet, da de er gemt af vejen inde i væggen.

Indbyggede skydedøre findes i en del ældre huse, hvor skydedørene er brugt som dobbeltdøre mellem to stuer. Dobbeltdørene glider ind i væggen på hver sin side af dørhullet.

Hvilke fordele og ulemper er der ved en skydedør?

Fordele:

 • En skydedør giver mere gulvplads i små rum.
 • En skydedør smækker ikke i, hvis der er gennemtræk.
 • Arkitektonisk kan en skydedør være et flot og visuelt enkelt alternativ til den almindelige dør.

Ulemper:

 • En skydedør lydisolerer ikke nær så godt som en almindelig dør, fordi den er mindre tæt. Det gælder også skydedøre, der er bygget ind i væggen, da hulrummet inde i væggen bremser ikke lyd særlig godt.
 • Det er svært at montere en lås på en skydedør.
 • En skydedør har som oftest ikke et rigtigt håndtag, men blot et hul eller en ring, som man tager fat i, når døren skal åbnes og lukkes. Det er en ulempe, hvis døren ikke glider ubesværet op og i.

Kan du ændre en sidehængt dør til en skydedør?

Ja, du kan godt ændre en sidehængt dør til en skydedør, hvis der er plads til, at skydedøren kan glide forbi dørhullet og hænge på væggen ved siden af dørhullet, når den står åben.

Hvordan finder du en ny skydedør?

Når du skal købe en ny skydedør, er det rart at få et overblik over, hvilke muligheder der findes. På internettet kan du finde mange hjemmesider fra forhandlere og producenter af skydedøre, hvor du kan se et bredt udvalg af forskellige typer døre.

Inden for kategorien af synlige skydedøre findes der typen, hvor rullerne ikke er synlige, da de er bygget ind i en kasse på væggen. Så er der den mere rå version, hvor dørrullerne hænger, som med store kroge ovenpå bæreskinner.

I større trælaster og byggemarkeder kan du se et mindre udvalg af døre, og du kan også som regel få brochurer fra forskellige producenter af døre. Byggecentrum har en udstilling i Middelfart, hvor forskellige producenter udstiller deres døre. Du kan også hente inspiration i boligmagasiner, bøger eller på internettet.

Du skal måle dørhullets bredde og højde, så du får en dør, der passer. Skydedøren skal være ca. 3-5 cm større end dørhullet - både i bredden og højden.

Kan du selv bygge en skydedør?

Hvis dørhullet ikke passer til målene på en færdig skydedør, kan du få fremstillet en skydedør specielt til din bolig hos en tømrer eller snedker. Du kan også selv relativt nemt bygge en skydedør til at hænge uden på væggen - hvis du ellers er god til gør det selv-arbejde. I de fleste byggemarkeder kan du købe skinner, hjul og ophæng til skydedøre, så du blot skal lave selve døren og hænge det hele op.

Sådan bygger du din egen skydedør

 • Døren bygges op omkring en ramme af træ med en tynd krydsfinér eller mdf-plade som dørplade på hver side af rammen. Pladerne bør være ca. 10 mm tykke.
 • Start med at skære pladerne til i bredde og højde, så de er 3-5 cm større end dørhullet. Byg derefter en ramme af høvlede brædder, der passer i størrelse til pladerne.
 • Sæt rammen fast til den ene plade med skruer. Fyld hulrummet inde i rammen med mineraluld, så døren bliver lydisoleret og mere modstandsdygtig over for brand. Skru derefter den anden plade på.
 • Nu skal døren hænges op. Montér en glideskinne over dørhullet og så langt ud på væggen ved siden af, som det er nødvendigt, for at døren kan glide helt til side, uden noget af dørhullet blokeres. Glideskinnen passer sammen med to hjul (dørruller), som du monterer på oversiden af skydedøren, så døren kan glide fra side til side. Du kan montere glideskinnen på et stykke træ, som du skruer fast i væggen.
 • I bunden af skydedøren skal du skære en rille (not). Rillen skal passe sammen med en skinne i bunden (bundstyr), som er et par mm smallere. Det forhindrer skydedøren i at rokke frem og tilbage fra væggen. Bundstyreskinnen skrues fast i gulvet.
 • Nu hænger døren, hvor den skal. Til sidst kan du vælge at dække glideskinnen foroven med en plade, så man ikke kan se den.

Hvordan vedligeholder du skydedøre?

En skydedør bør løbende vedligeholdes, hvis den skal blive ved med at være pæn og fungere ubesværet lige som en sidehængt dør.

Sådan gør du:

 • Mal skydedøren, når den trænger til det.
 • Giv dørrullerne fedt et par gange om året, så de ruller gnidningsfrit. Du kan købe forskellige spraymidler på dåse til formålet. Det kan dog godt være lidt besværligt at komme til.
 • Giv også bundstyret lidt fedt. Du kan evt. skrue det helt af og gnide det med stearin, som er et billigt og godt glidemiddel.

Hvilke skader får skydedøre typisk, og hvordan reparerer du dem?

Det er især skydedørens ophæng, der kan give problemer. Det vil sige glideskinnen og dørrullerne. De kan med tiden blive så slidt, at de kommer til at køre meget trægt, hvilket betyder, at skydedøren bliver svær at åbne og lukke.

Hvis det ikke hjælper at rense og smøre dørrullerne med fedtstof, kan det være nødvendigt at skifte glideskinnen og/eller dørrullerne.

Det kan være ret besværligt at skifte dørrullerne, da det i nogle tilfælde er nødvendigt at skille skydedøren helt ad. Især skydedøre, der er bygget ind i væggen, kan være meget vanskelige at skille ad, uden at det giver en masse arbejde med at efterreparere døren med maling m.m.

Det kan evt. være en idé at hente hjælp hos en tømrer, der enten kan gøre arbejdet eller hjælpe med et par gode råd om, hvordan du skiller skydedøren ad.