Skvalderkålen kan være svær at få bugt med, fordi den breder sig med rodskud som hvide spaghettiarme, der kan sno sig op til halvanden meter væk fra planten. Får du ikke hele rodnettet med, når du rykker en plante op af jorden, kan den fortsætte med at brede sig.

Sådan bekæmper du skvalderkål:

1. Slå græsset en gang om ugen

Hvis du har skvalderkål i græsplænen, kan du slå græsset cirka en gang om ugen. Det er nok til at holde skvalderkålen nede og udsulte den.

2. Vær grundig når du graver dem op af køkkenhaven

Hvis du har skvalderkål i køkkenhavnen, kan du løsne jorden omkring planten med en gravegreb eller en mindre graveske – få fat på de hvide rødder og pil dem op en for en. Små stumper af rødder bliver hurtigt til nye småplanter, der efter en uges tid dukker frem fra jorden. Grav dem op og fjern dem, ellers får du hurtigt en ny skov af skvalderkål. Er du meget grundig, kan du efter et par gange komme skvalderkålen til livs.

3. Overvej at etablere et nyt blomsterbed

Hvis dine stauders rødder er infiltreret af rødder fra skvalderkål, er skvalderkålen næsten umulig at få bugt med, selv om det over tid er muligt, hvis du er grundig og ihærdig med at få fjernet skvalderkålen. Det bedste bud er at grave alle planter op og kassere dem. Så græs i bedet i en periode og slå græsset ofte, så skvalderkålen slås ned. 

4. Udsult planterne, hvis de sidder mellem fliser, i perlesten og andre belægninger

Skvalderkål kommer ikke mellem fliser, med mindre fliserne har ligget længe, så de er blevet forskubbede og har store mellemrum med bar jord.

Fjern skvalderkålen med fingrene eller et flisejern. Forebyg ved at fylde fugerne med fugesand, eller læg ukrudtsduge, kraftig mørk plastik eller fiberdug under belægningerne. Det sulter planterne ihjel, fordi de på den måde ikke får lys.

5. Så en bræmme af græs indtil naboen

Hvis skvalderkålen kravler fra naboen og gennem hækken ind til dig, så lav en bræmme af græs langs med på ca. 75-100 cm, og slå den løbende med din plæneklipper. Grav alternativt en lille voldgrav eller sæt en stålkant. Skvalderkålens rødder breder sig vandret. Hvis de når en kant, stopper de som regel.

6. Overvej at lave en grøft

Skal du bruge flere dage på at fjerne skvalderkål fra et større område i haven, kan du minimere risikoen for spildt arbejde ved at grave en grøft mellem skvalderkålen og det sted, du er kommet til.

Skvalderkåls rødder løber vandret og ligger kun omkring 15 cm under jorden. Derfor kan en dyb grøft forhindre planten i at sprede sig.

7. Vær særligt opmærksom, hvis du bruger ukrudtsmidler

Flere ukrudtsmidler kan godt bruges mod skvalderkål, men langt fra alle er lige effektive. Hvor effektivt det er, kommer meget an på, om du bruger midlet korrekt, og hvor stort rodnettet på skvalderkålen er blevet. For den kan være sejlivet og komme tilbage.

Sprøjt kun på selve skvalderkålen, og sprøjt ikke med ukrudtsmidler i blæsevejr. Pensl evt. ukrudtsmidlet direkte på skvalderkålen. Og gentag om nødvendigt behandlingen flere gange.

Mange gartnere advarer mod brugen af ukrudtsmidler i private haver, fordi haveejere ofte bruger meget større doser, end der står anbefalet på produkterne, og det går ud over miljøet. Så deres råd er: Lug med håndkraft, og hvis du vil bruge ukrudtsmidler, så husk at læse brugsanvisningen og overhold altid de anbefalede doser.

8. Bekæmp skvalderkål i foråret og efteråret

Forår: Fjern skvalderkål fra det tidlige forår, lige så snart planterne kommer til syne, så de ikke udvikler store rodnet. Gentag hele sæsonen igennem.

Efterår: Fjern frøstandene, inden frøet kastes og bliver til nye planter i oktober. Grav tomme bede i køkkenhaven eller blomsterhaven grundigt igennem, gerne i oktober.

Grav også bedet ordentligt igennem og få fat på samtlige skvalderkålsrødder. Det er nemmere i efteråret, hvor du ikke skal tage hensyn til blomster eller grøntsager, da sæsonen oftest er slut.

9. Bekæmp gerne skvalderkål i solskin – men ikke i tørkeperioder

Hvis du bruger en gravegreb, får du det bedste resultat i fuld sol, når jorden ikke er for våd eller for tør. Så vil de planter og rødder, du har gravet op, visne hurtigt og være nemme at rive sammen, uden at de når at slå rod igen.

Undlad at grave skvalderkål i tørre perioder, hvor jorden er hård. De sprøde rødder knækker for nemt, og derfor bliver det svært at få alle små rodstumper samlet op.

10. Hold løbende øje med genvækster

Hvis du får alle rødderne op, er skvalderkål væk én gang for alle. Men hold øje med genvækster i foråret, når jorden så småt begynder at blive varm igen, og fjern dem straks, hvis du finder nogen.