Spørg Bolius

Søjler til pergola - skal vi vælge trykimprægneret træ eller limtræ?

Hej Bolius

Hej, vi skal til at bygge en pergola 3*3*3 m i træ! Vi vil bruge beslag i hjørner og til fastgørelse på træterrasse, der er beregnet til 9*9 cm stolper!

Vil i anbefale at vi bruger limtræ for, at konstruktionen ikke vrider sig, eller er det en unødvendig bekymring og derfor nøjes med trykimprægneret?

Vi har også overvejet, om det vil være bedre at gå op i tykkelsen af stolperne?!

Mvh Kirstine og Morten

Hej Kirstine og Morten

Da træ er et naturligt materiale, vil det arbejde. Men her har træets kvalitet, hvordan det er blevet bearbejdet, og at det er ”tørt”, indflydelse på, hvor meget det vrider.

Stolper i limtræ vil som udgangspunkt ikke vride sig lige så meget som andet træ, så de kunne sagtens være et godt valg. Trykimprægneret træ er for mange, det træ, man bruger udendørs.

Der findes dog andre træsorter, som er mere holdbare, og som miljømæssigt er meget bedre. Det kunne fx være eg. Fælles er igen, at god kvalitet og vedligeholdelse sikrer en flot pergola i mange år.

God fornøjelse med projektet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden