Spørg Bolius

Udestue, tagkonstruktion - skal jeg vælge limtræ eller trykimprægneret træ?

Hej Bolius

Jeg skal bygge en udestue sadeltag, på punktfundament og ligge tre langsgående limtræsbjælker som bærende, en i hver side og en på midten.

Jeg bliver frarådet at bruge limtræ og i stedet bruge trykimprægneret. Hvad vil i råde mig til.

Mvh. Niels V

Hej Niels

Jeg deler ikke umiddelbart denne anbefaling Niels, men det bygger primært på, at jeg ikke tror at du kan få trykimprægneret træ der er god nok kvalitet og styrke til at kunne holde konstruktionen.
Men nu kender jeg så ikke konstruktionens størrelse og gørelse, men det lyder ikke helt rigtigt.

Normalt vil der ikke være behov for at bruge trygimprægneret træ i indbygget konstruktioner, og slet ikke indendøre da. Trygimprægneret træ bør kun bruges til konstruktioner, beklædninger mv. som bliver langvarigt påvirket af fugt. Anvendelse af trykimprægneret træ indendøre bør derfor begrænses til eksempelvis reparationer efter råd og svamp mv.

Hvis vi taler om konstruktionen i bunden af udestuen, så er det lidt noget andet. Her ville man godt, med en hvis fordel kunne bruge trykimprægnerede konstruktionsbjælker. Men det kommer så an på konstruktionen igen, hvor fugtbelastet den er. Ligger bjælkerne mere eller mindre direkte i kontakt med jord og terræn, så bør der selvsagt benyttes trykimprægneret træ.

Brug gerne en prof. rådgiver til at hjælpe dig med konstruktionsudformningen.

 

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden