Spørg Bolius

Er lærk eller trykimprægneret træ bedst til plantekasser til terrassen?

Hej Bolius

Jeg har ca. 100 kvm fliseterrasse og vil selv bygge nogle trækasser, hvor der skal være beplantning, for at skabe læ og rum på terrassen. Kasserne skal bygges i forskellige størrelser og højder.

Det er en relativt simpel konstruktion, hvor jeg havde tænkt at anvende terrassebrædder. Jeg synes, at sibirisk lærk er flot og også et solidt materiale, men da brædderne jo er i konstant kontakt med jord ved jeg ikke, om de hurtigt vil begynde at rådne? Et alternativ kunne måske være trykimprægnerede brædder, men jeg synes ikke, at jeg har fundet nogle flotte.

Har I andre alternativer, eller ser I ikke et problem med eksempelvis sibirisk lærk?

På forhånd tak

Vh.

Morten

Hej Morten

Det kan være en god idé at vælge samme træsort som terrassebrædderne, eller som andre steder i haven eller på huset, hvis du ønsker at opnå en rolig helhed. Ellers kan du vælge den træsort, du synes er pænt, men også overveje praktiske og økonomiske fohold, som fx, hvor længe du forventer plantekasserne/højbedene skal holde.

Lærk kan være et godt valg til højbede, og kan ubehandlet og i kontakt med jord forventes at holde 12-15 år.

Fyrretræ er billigere, men kan kun forventes at holde 5-10 år i direkte kontakt med jord, mens hårdere træ som fx egetræ under samme forhold kan forventes at holde omkring 25 år.

Der findes mange andre holdbare træsorter, som kan benyttes ubehandlet, så man kan undgå at belaste have, planter og miljøet med unødig kemi.
Læs mere om: Træ med naturlig lang holdbarhed

Trykimprægneret træ bør kun benyttes til de formål, det er godkendt til, da der er anvendt kemikalier. Trykimprægneret træ bør fx ikke anvendes i forbindelse med fødevarer. Så hvis det er krydderurter eller køkkenhaveplanter, du vil have i dine plantekasser/højbede, er trykimprægneret træ ikke det mest hensigtsmæssige valg.
Læs mere: Trykimprægneret træ - godt og skidt

Læs meget mere om plantekasser og højbed: Hvad er vigtigt når du bygger højbed

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden