Hvad er vigtigt, når du bygger højbed?

Undgå trykimprægneret træ og afstiv hjørnerne, når du bygger højbed. Læs, hvad der er ellers er vigtigt for at få det bedste højbed.

Når du har et højbed, skal du ikke bukke dig så meget.

Når du har et højbed, skal du ikke bukke dig så meget.

Et højbed er rigtig godt til at danne afgrænsninger i køkkenhaven eller mellem køkkenhaven og den øvrige have. Derudover har du en meget bedre arbejdsstilling, når du planter, luger og høster i et højbed.

  • Undgå trykimprægneret træ. Hvis du vil dyrke spiselige afgrøder i dit højbed, bør du undgå trykimprægneret træ, fordi det indeholder for mange giftige stoffer, som vil afgives til jorden og dermed planterne. Grantræ er meget velegnet til højbede. Er højbedet kun til fx blomster, kan du godt bruge trykimprægneret træ.
  • Afstiv hjørnerne. Du bør sikre hjørne og kanter med lodret afstivning. Lad det træ du bruger til afstivning gå lige så langt ned i jorden som bedet er højt, for at sikre at det er stabilt nok. Altså er bedet 40 cm højt, bør afstiverne gå 40 cm ned i jorden.
  • Fjern græsset under. Hvis du anlægger bedet et sted, hvor der er græs, er det en god idé at fjerne græsset, før du fylder jord i.
  • Anskaf rigeligt med jord, da jorden i højbedet synker sammen over tid. Brug gerne muld specifikt til højbede eller alternativt havejord med en smule kompost i. Læs mere i linket herunder.
  • Så tidligere. Højbede har også den fordel, at de hurtigere bliver varme og tørre efter vinterens fugt og kulde, så du derfor kan så lidt tidligere i dem end i almindelige bede.
  • Brug højbedet som mistbænk. Du kan evt. overdække det nysåede bed med plastik, så det fungerer som en mistbænk.

Se filmen 'Sådan laver du nemt en kompostbeholder eller et højbed'

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab