Hvad er sommerfuglemyg (kloakfluer)?

Sommerfuglemyg er små, tovingede insekter, der med deres grålige eller brunlige, pelsede vinger kan minde lidt om små møl eller sommerfugle, deraf navnet. I daglig tale kaldes sommerfuglemyg også for kloakfluer, men det er faktisk en misvisende betegnelse, da disse insekter udgør en af de mange myggefamilier – og de er derfor ikke fluer.

I larvestadiet lever de i kloakker, afløb og i vandlåsene på badeværelset, hvor de trives med at spise af de bakterier, der vokser på det slam, som naturligt samler sig i afløbene.

Når larverne udvikler sig til fuldvoksne sommerfuglemyg, kan de flyve op i badeværelset og sidde som småbitte pletter på fx spejlet eller klinkerne. Og det er typisk her, at du vil opdage flokke af små myg, som kan irritere eller føles ulækkert.

Sommerfuglemyg lever også i store mængder i rensningsanlæg, hvor de hjælper med til at rense vandet. Og bor du i nærheden af fx et stort rodzoneanlæg, kan du derfor godt opleve særligt mange sommerfuglemyg i din bolig.

Er sommerfuglemyg farlige?

Selvom sommerfuglemyg er i familie med stikmyg, som mange bliver stukket af om sommeren, er der ingen grund til at frygte sommerfuglemyg.

De hverken stikker eller bider, og de overfører heller ikke nogen sygdomme. 

Hvordan slipper man af med sommerfuglemyg på badeværelset?

Mange sommerfuglemyg på badeværelset være tegn på, at det er tid til at få renset vandlås og afløb. Og det er også den bedste måde at slippe af med næste generation af sommerfuglemyg på.

Et godt råd er at hælde kogende vand i fx håndvask eller i brusekabinen for at rense slammet væk, og i samme ombæring vil eventuelle sommerfuglemyg i larvestadiet dø.

Sommerfuglemyg på rensningsanlæg

Hvis sommerfuglemyggene kommer, fordi du bor i nærheden af et rensningsanlæg, kan du forsøge at klage din nød der, men der er sandsynligvis ikke så meget at stille op, da sommerfuglemyggene netop er med til at give en hjælpende hånd i anlæggene.