Sommerstop på gulvvarme
Hejsa
Jeg bor i et to år gammel rækkehus med gulvvarme. Alle thermostater står på det mindste - nemlig 10 grader og det har det gjort i halvanden måned. Vi er 86 rækkehuse, og nu går snakken på, om man ikke bør slukke helt for gulvvarmen i sommermånederne for at spare på strømmen. Både for økonomien, men også i fht klimaet.
Hertil aften er der 24 grader i rækkehuset, med dobbeltruder i vinduer og døre og genvækstanlæg er det jo godt isoleret. Men er det ikke skørt, at den står og bruger strøm henover et varmt forår og sommer?
Venligst Lene
Kære Lene
Du stiller et vigtigt og relevant spørgsmål – for i mange tilfælde kan det faktisk give god mening at lave sommerluk på varmen.
Det kræver dog, at det er muligt at lukke for rumvarmen uden at påvirke muligheden for at opvarme brugsvand – og det kan de fleste moderne gulvvarmesystemer heldigvis godt håndtere.
Det er samtidig vigtigt at huske, at gulvvarme er en træg opvarmningsform. Der kan gå flere timer fra termostaten registrerer et varmebehov, til gulvet reelt føles varmt. Så hvis du oplever, at gulvvarmen er aktiv, kan det skyldes et temperaturfald tidligere på dagen – ikke nødvendigvis, at systemet er "tændt" lige nu.
Desuden er temperaturer på 24 grader i nybyggede huse i forårsmånederne desværre ikke usædvanlige. Det skyldes ofte solindfald gennem store, uafskærmede vinduer kombineret med god isolering – og ikke nødvendigvis gulvvarmen. Hvis termostaterne står på 10 grader, burde gulvvarmen nemlig kun afgive meget lidt varme.
Hvis I har en vicevært eller teknisk ansvarlig tilknyttet, vil jeg klart anbefale, at I tager fat i vedkommende. Det er en god idé at få tjekket, hvordan gulvvarmesystemet fungerer i netop jeres rækkehuse – både for at sikre korrekt sommerluk og for at undgå problemer som tilstoppede ventiler eller cirkulationsfejl, når varmen skal tændes igen til efteråret.
Med venlig hilsen