Spørg Bolius

Kan vi lukke for for varmen i vinterperioden - huset er bygget som helårshus men bruges som flexbolig?

Hej Bolius

Jeg ejer en lille murermestervilla der har energimærke B. Den skal fremover benyttes som flexbolig (sommerhus).
Der er en varmepumpe som forsyner gulvvarme i stuen og radiatorer på lille 1.sal.
Hvad er
nødvendig temperatur når huset står tomt?
Hvad er evt. minimum og hvad er ideal temperatur?

Venlig hilsen Karsten H

Hej Karsten H

Det kan ikke anbefales at lukke hele huset ned, hvis der er tale om et hus som er bygget til at være varmet op. Det skyldes udfordringer med fugt og kondens. Men det er lidt forskelligt hvordan huset er konstrueret og hvor godt det evt. kan ventileres ved en nedlukning. Problemet ved at lukke ned og sænke temperaturen er at den varme og fugtige luft man efterlader, vil blive til kondens når temperaturen sænkes i boligen. derved kan der potentielt kommer skimmelsvamp i starten af nedlukningen, som kan udvikle sig efterfølgende. For du luftet rigtig grundigt ud, og har mulighed for at der stadig er en form for ventilation igennem fx friskluftsventiler i vinduerne, så vil det kunne lade sig gøre. Men der er stadig en lille risiko for at for meget fugt i boligen, som også kan være i møbler mm vil skabe fugtproblemerne når temperaturen sænkes.
Men det afgørende vil være at der er ventilation.
Luk en del af boligen af om vinteren - godt eller skidt?
En mulighed kunne være at sørge for en jævn ventilation og en vis opvarmning med fx en luftsolfanger. Det kan du læse mere om her Luftsolfangere 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden